Κορωνοϊός: Πάνω από 95% αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο της Pfizer, λέει η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε σε πραγματικές συνθήκες

Κορωνοϊός: Πάνω από 95% αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο της Pfizer, λέει η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε σε πραγματικές συνθήκες

Το επίπεδο αποτελεσματικότητάς του μειώνεται σημαντικά όταν κάποιος λαμβάνει μόνον μια από τις δύο δόσεις του

vaccine-pfizer
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 95% κατά της COVID-19, αλλά το επίπεδο αποτελεσματικότητάς του μειώνεται σημαντικά όταν κάποιος λαμβάνει μόνον μια από τις δύο δόσεις του, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε πραγματικές συνθήκες.

Η μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπιστώνει «τα οφέλη για τη δημόσια υγεία ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμού», σύμφωνα με αυτούς που την πραγματοποίησαν, επιστήμονες της Pfizer και της ισραηλινής κυβέρνησης.

Αυτοί επισημαίνουν όντως ότι στο Ισραήλ, πρωταθλητή στον κόσμο στους εμβολιασμούς, αυτοί «ήταν η βασική κινητήριος δύναμη της μείωσης των λοιμώξεων από COVID-19».

Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τη γενίκευση των πορισμάτων αυτών για άλλα κράτη, καθώς η ταχύτητα των προγραμμάτων εμβολιασμού και η εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, προειδοποιούν.

Η μελέτη αυτή αποτελεί την εκδοχή που δημοσιεύτηκε και επανεξετάστηκε από άλλους ανεξάρτητους επιστήμονες των πρώτων αποτελεσμάτων που είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο από την Pfizer και το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Αυτή αφορά σε υγειονομικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μεταξύ της 24ης Ιανουαρίου και της 3ης Απριλίου, ημέρα κατά την οποία το 72% των ανθρώπων άνω των 16 ετών (ήτοι σχεδόν 5 εκατομμύρια) και το 90% των άνω των 65 ετών στο Ισραήλ είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους των Pfizer/BioNTech.

Κλείσιμο
Η ανάλυση αφορά κυρίως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, το B.1.1.7, που είναι κυρίαρχο στη χώρα.

Η μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο είναι «πολύ αποτελεσματικό» σε αυτούς που είναι άνω των 16 ετών επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση: προστατεύει κατά 95,3% έναντι της λοίμωξης, κατά 97,2% έναντι της νοσηλείας και κατά 96,7% έναντι του θανάτου. Τα επίπεδα αυτά προστασίας παραμένουν παρόμοια και για αυτούς που είναι άνω των 85 ετών.

Ωστόσο αυτά μειώνονται σημαντικά όταν οι άνθρωποι έχουν λάβει μόνο μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου: 57,7% έναντι της λοίμωξης, 75,7% έναντι της νοσηλείας και 77% έναντι του θανάτου στους άνω των 16 ετών.

Η μελέτη αυτή «δείχνει τη σημασία που έχει ένας πλήρης εμβολιασμός στους ενηλίκους» με δύο δόσεις, επισημαίνουν οι συντελεστές της έρευνας. Σύμφωνα με αυτούς, μία μόνο δόση μπορεί επίσης να παρέχει μια βραχύτερη προστασία, ιδίως με την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που είναι πιο ανθεκτικά στο εμβόλιο.

Κατά την περίοδο της ανάλυσης, καταγράφηκαν 232.268 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από COVID-19 στο Ισραήλ (με 4.481 σοβαρές λοιμώξεις και 1.113 θανάτους) και σχεδόν το 95% των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν επέτρεψε να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους, το οποίο κυκλοφορεί επίσης στη χώρα.

Τον Φεβρουάριο μια πρώτη μελέτη σε μεγάλη κλίμακα (1,2 εκατομμύριο άνθρωποι), που έγινε στο Ισραήλ και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση NEJM, είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.


Ειδήσεις σήμερα

Θύελλα οργής για YouTuber που έκανε ευθανασία στον σκύλο της αφού δάγκωσε τον γιο της

Γεωργαντάς: Θα σταματήσουν τα SMS από τις 15 Μαΐου

«Χτίζεται» το τείχος ανοσίας: Μέχρι τέλος Μαΐου 20% των πολιτών θα έχει πλήρη θωράκιση κατά του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης