Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το ζευγάρι που «ήθελε να διορθώσει τον κόσμο» δεν είναι πια μαζί

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το ζευγάρι που «ήθελε να διορθώσει τον κόσμο» δεν είναι πια μαζί

Ο διαμοιρασμός της τεράστιας περιουσίας 130 δισ. του ζευγαριού δύσκολα θα λυθεί εκτός δικαστικών αιθουσών - Πώς ξεκίνησε η έγγαμη συμβίωση των 27 ετών και πώς οδηγήθηκε στη διάλυση

zevgos_gates_plpl
Η επί τρεις δεκαετίες σχέση του Στιβ Τζομπς και του Μπιλ Γκέιτς ήταν περίπλοκη. Θαύμαζαν ο ένας τον άλλον. Αναγνώριζαν ο ένας τον άλλο. Ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλον και ενίοτε αντιπαθούσαν ο ένας τον άλλον. Σφοδρά! Παρόλα αυτά, η πρωτότοκη κόρη του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, Λίσα, στη βιογραφία της δεν κρύβει τον θαυμασμό της για το ζεύγος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Αν και η δυσθεώρητη περιουσία του πατέρα της, κατά βάση, έμεινε στα χέρια της συζύγου του και μητριάς της, η ίδια εξομολογείται ότι θα προτιμούσε να είχε πάει στο ζευγάρι Γκέιτς. Υποστηρίζει ότι αυτοί και μόνο αυτοί θα ήταν ικανοί να την αξιοποιήσουν. «Αγαπημένοι, μονιασμένοι και απόλυτα στοχοπροσηλωμένοι στο να διορθώσουν τον σκληρό αυτό κόσμο, θα την χρησιμοποιούσαν για το καλό της ανθρωπότητας», γράφει χαρακτηριστικά. Η διήγησή της αυτή περιγράφει ένα ζευγάρι με κοινό όραμα και πάθος.

Πράγματι, η 27χρονη πορεία των Γκέιτς δεν προμήνυε το ξαφνικό –τουλάχιστον για το ευρύ κοινό- τέλος της σχέσης τους. Έμοιαζε να τους ενώνει όχι μόνο ο πλούτος τους, τα παιδιά τους, αλλά και ένας παρόμοιος τρόπος που έβλεπαν τον κόσμο και τον ρόλο τους σε αυτόν.Εξαρχής ο Μπιλ Γκέιτς πήρε ιδιαίτερα σοβαρά το γάμο του. Τόσο που πριν προχωρήσει στην πρόταση γάμου, πέρασε δύο 24ωρα μπροστά από έναν μαύρο πίνακα. Εκεί είχε φτιάξει μία λίστα «θετικών και αρνητικών». Όχι και ο πιο ρομαντικός τρόπος για να αρχίσει κανείς την κοινή ζωή του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αυτός ο κάποιος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Όσοι τον γνωρίζουν περιγράφουν το μυαλό του ως έναν υπολογιστή απεριορίστων δυνατοτήτων. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που, όταν η Μελίντα είδε τον πίνακα, δεν παρεξηγήθηκε. Τον αγκάλιασε, ζητώντας του να την ακολουθήσει επιτέλους στο κρεβάτι.

Κλείσιμο


Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1987 σε ένα εταιρικό δείπνο της Microsoft στη Νέα Υόρκη. Εκείνη είχε προσληφθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Εκεί της ζήτησε να βγουν σε ραντεβού. «Τι κάνεις σε δύο εβδομάδες από τώρα;», την ρώτησε. «Δεν έχω ιδέα» του απάντησε εκείνη, ξεσπώντας σε γέλια. Την πήρε τηλέφωνο αργότερα το ίδιο βράδυ! Σύντομα έγιναν αχώριστοι και 12 μήνες αργότερα και οι δύο συμφώνησαν ότι η σχέση τους είχε φτάσει στο κομβικό σημείο που έπρεπε να εξετάσουν σοβαρά το μέλλον τους. «Τα πηγαίναμε καλά. Ή θα παντρευόμασταν ή θα χωρίζαμε. Δεν υπήρχε ενδιάμεση λύση», είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο Γκέιτς σε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Στο ίδιο ντοκιμαντέρ η Μελίντα είχε περιγράψει την ψυχοσύνθεση του συντρόφου της. «Δεν είναι ότι δεν ήθελε να παντρευτεί. Απλά προβληματιζόταν για το κατά πόσο μπορούσε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο γάμο αυτόν. Και ο Μπιλ με ό,τι και αν καταπιάνεται, δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Τον προβλημάτιζε η προσωπική του ζωή σε σχέση με τη διοίκηση της Microsoft. Πώς θα μπορούσε να συνδυάσει τα δύο».
Τελικά υπερίσχυσαν τα θετικά της λίστας, και εφτά χρόνια αργότερα το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1994 στη Χαβάη. Λέγεται ότι, οι γονείς της Μελίντα δεν συμφώνησαν με την ένωση αυτή, θεωρώντας τον Μπιλ «περίεργο». Αντιθέτως, οι γονείς του Μπιλ λάτρευαν τη νύφη τους. Τους είχαν χαρίσει ένα γλυπτό με δύο πουλιά που κάθονται δίπλα-δίπλα αγναντεύοντας στο ίδιο σημείο. «Το έχουμε πάντα έξω από το σπίτι μας για να μας θυμίζει ότι κοιτάμε πάντα προς το ίδιο μέρος». Για την τελετή, όλα τα ελικόπτερα του νησιού χρησιμοποιήθηκαν ώστε να πετάνε στον ουρανό, εμποδίζοντας τους παπαράτσι που προσπαθούσαν να πάρουν εναέριες φωτογραφίες της τελετής.

Έξι χρόνια αργότερα ξεκίνησαν το ίδρυμά τους. Οι ίδιοι, αλλά και οι γνωστοί τους, τους περιέγραφαν ως ένα απόλυτα ισότιμο ζευγάρι. Αισιόδοξοι και οι δύο, με δημιουργικά μυαλά και περιέργεια για τα πάντα, συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον. «Η Μελίντα είναι καλύτερη στο να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και αποτελεί τη γέφυρά μου ώστε να τους κατανοώ και εγώ». Οι ίδιοι έχουν υποστηρίξει ότι το ίδρυμα και η συνεργασία τους σε αυτό βελτίωσε την επικοινωνία και την σχέση τους. Υπήρξε απόλυτη ταύτιση και στην ανατροφή των παιδιών τους, τα οποία δεν επιτρεπόταν να έχουν κινητό μέχρι την εφηβεία τους. Επιπλέον, δεν θα κληρονομήσουν την περιουσία των γονιών τους, παρά 10 εκατ. δολάρια ο καθένας. Πρόκειται για ψήγματα σε σχέση με τα 130 δισ. που έχει το ζεύγος, τα οποία και έχουν δεσμευτεί να δώσουν σε κοινωφελή ιδρύματα.

Η απόφαση για την οριστική διάλυση του γάμου ήταν της Μελίντα. Αυτή κατέθεσε και την αίτηση του διαζυγίου. Επικαλείται «ανεπανόρθωτα διαλυμένο γάμο». Πρόκειται φυσικά για ένα συνήθη νομικό όρο. Η ίδια πάντως έχει περιγράψει τις δυσκολίες του να είσαι σύζυγος ενός τόσο προβεβλημένου άνδρα. Όπως, το να αναγκάζεσαι να μείνεις στο σπίτι για την ανατροφή των παιδιών και να δίνει μάχες, ώστε να τον κρατάει καθημερινά ισορροπημένο. Το να πλένουν μαζί τα πιάτα ήταν ένας κανόνας που η ίδια είχε θέσει.Ο Μπιλ πάντως προσέλαβε για δικηγόρο τον 97χρονο Τσαρλς Μάνγκερ. Πρόκειται για έναν θρυλικό νομικό και φιλάνθρωπο, με ειδικότητα στο οικονομικό και όχι οικογενειακό δίκαιο. Ο ίδιος έχασε όλη του την περιουσία στο πρώτο του διαζύγιο. Ενέκαμψε και ξαναέγινε εκατομμυριούχος. Κανείς δεν γνωρίζει τί θα συμβεί με την κοινή περιουσία του ζεύγους. Ο Γκέιτς ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος όταν παντρεύτηκε, ενώ το ζευγάρι δεν έχει προγαμιαίο συμβόλαιο.

Στην αίτηση του διαζυγίου που κατέθεσε η Μελίντα δήλωσε ότι δεν ζητά μηνιαία διατροφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διεκδικήσει τουλάχιστον τη μισή περιουσία, η οποία περιλαμβάνει ακίνητα σε πέντε πολιτείες, ιδιωτικό τζετ, εκπληκτική συλλογή έργων τέχνης και στόλο πολυτελών αυτοκινήτων. Εξάλλου, τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί αναφέρονται επανειλημμένα σε μια «σύμβαση διαχωρισμού» που και οι δύο έχουν υπογράψει. Η ίδια η σύμβαση δεν έχει δημοσιευτεί. Νομικοί και στις δύο άκρες του Ατλαντικού πάντως αμφιβάλλουν ότι η υπόθεση θα καταφέρει να λυθεί εκτός δικαστικών αιθουσών.

Η πρωτότοκη 25χρονη κόρη ήταν η μόνη από την οικογένεια που σχολίασε το νέο, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στα σόσιαλ μίντια. «Ακόμη μαθαίνω πώς θα υποστηρίξω καλύτερα τα δικά μου συναισθήματα όπως όλα τα μέλη της οικογένειάς μας αυτή την περίοδο και είμαι ευγνώμων για το χώρο που μου αφήνουν για να το κάνω. Δεν θα σχολιάσω προσωπικά περαιτέρω τίποτα που έχει να κάνει με το διαζύγιο, αλλά θα ήθελα να ξέρετε ότι οι ευγενικές κουβέντες σας και η υποστήριξή σας είναι τα πάντα για εμένα». Η τελευταία τους κοινή εμφάνιση ήταν τρεις εβδομάδες νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να στηρίξουν το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό που μάχεται κατά της πανδημίας…
Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και ζέστη

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

New York Times: Το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης