Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου: Τα στιγμιότυπα που σημάδεψαν το «τελευταίο αντίο»

Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου: Τα στιγμιότυπα που σημάδεψαν το «τελευταίο αντίο»

Η μοναξιά της Ελισάβετ και τα δύο ξεχωριστά αναμνηστικά που είχε στη τσάντα της - Η επανένωση του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του Πρίγκιπα Χάρι με ειρηνοποιό την Κέιτ Μίντλετον - Το μαργαριταρένιο περιδέραιο της Κέιτ και το στεφάνι της Μέγκαν με τα ελληνικά άνθη

κηδεια2
Η Βρετανία αποχαιρέτησε χθες τον «παππού του έθνους» με τα ΜΜΕ να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην πιο δραματική φιγούρα της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Ύστερα από 73 χρόνια έγγαμου βίου, η Βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει μόνη. Χθες, στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ αποχαιρέτησε τον πρίγκιπά της, Φίλιππο, που στάθηκε «βράχος» στο πλευρό της, ακλόνητο στήριγμά της στα 69 χρόνια παραμονής της στο θρόνο.

Η μονάρχης είπε το ύστατε χαίρε στο στήριγμά της σε μια άδεια σχεδόν εκκλησία, με την παρουσία της οικογένειάς της, αλλά σε απόσταση. Μόνη της, στις μπροστινές θέσεις της εκκλησίας με την κάμερα να την δείχνει πολλές φορές να σκύβει το κεφάλι της με σεβασμό και να σκουπίζει τα δάκρυά της. Πάνω στο φέρετρο του Φιλίππου είχε τοποθετηθεί μια σύνθεση με λευκά άνθη, επιλεγμένα από την ίδια, με το κάθε άνθος να έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Επίσης είχε τοποθετηθεί επάνω στο φέρετρο το σημείωμά της, το περιεχόμενο του οποίου όμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Η 94χρονη μονάρχης, αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε σύμφωνα με τα δικά της λόγια, η «δύναμη» της. Αφού ακολούθησε την πομπή με την Bentley της, στη συνέχεια κάθισε μόνη της στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Ουίνδσορ, όπου παρακολούθησε συντετριμμένη την κηδεία.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-caq3bp8906yh-sf)


Τα δύο ξεχωριστά αναμνηστικά που είχε στη τσάντα της η Βασίλισσα Ελισάβετ

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail, που επικαλούνται μία βασιλική πηγή, η βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια της τελετής, κρατούσε κοντά της με έναν συγκινητικό τρόπο, τον «βράχο» της. Όπως ανέφερε η πηγή, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μέσα στην τσάντα της τα λευκά μαντήλια που φορούσε ο πρίγκιπας Φίλιππος στο πέτο του, από τον οίκο Kent & Haste και μια φωτογραφία του ζευγαριού, προς τιμήν του μακροχρόνιου γάμου τους. Η μικρή φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στη Μάλτα, εκεί όπου έκαναν το «μήνα του μέλιτος». Ως νεόνυμφοι ζούσαν στη Villa Guardamangia, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Βαλέτα, μεταξύ των ετών 1949 και 1951.



Το ζευγάρι συνέχισε να επισκέπτεται τη Μάλτα αρκετά συχνά. Μάλιστα, εκεί γιόρτασαν την 60ή επέτειο του γάμου τους, το 2007.

Κλείσιμο
Μετα το πέρας της τελετής στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου τo φέρετρο με τη σορό του δούκα του Εδιμβούργου τοποθετήθηκε στη Βασιλική Κρύπτη στον Πύργο του Ουίνδσορ και η βασίλισσα οικογένεια μετά τη λήξη της τελετής αποχώρησε από τον ναό.



Η επανένωση του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του Πρίγκιπα Χάρι με ειρηνοποιό την Κέιτ Μίντλετον

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Χάρι έκαναν χθες την πρώτη τους κοινή εμφάνιση, μετά από διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς τα απομακρυσμένα αδέλφια επανενώθηκαν στην κηδεία του παππού τους, Φιλίππου.

Οι δύο πρίγκιπες δεν στάθηκαν δίπλα-δίπλα πίσω από το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου, καθώς περπατούσαν από το κάστρο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου – αντίθετα ανάμεσά τους βρισκόταν ο ξάδερφός τους Πίτερ Φίλιπς. Η ευκαιρία ωστόσο, βρέθηκε και ο Χάρι, ο Ουίλιαμ και η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ περπάτησαν μαζί μετά το τέλος της τελετής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χάρι και ο Ουίλιαμ χωρίστηκαν στη συνέχεια από τους υπόλοιπους καλεσμένους και μίλησαν οι δυο τους. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τα δύο αδέρφια βρέθηκαν κοντά ύστερα από ένα χρόνο. Είχαν όμως μιλήσει τηλεφωνικά μετά την συνέντευξη-βόμβα του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στην «πάπισσα» τη αφροαμερικανικής τηλεόρασης, Όπρα Γουίνφρεϊ.



Το μαργαριταρένιο περιδέραιο της Κέιτ Μίντλετον

Ήταν εξαιρετική τιμή για την δούκισσα του Κέιμπριτζ να φορέσει στην κηδεία του πρίγκιππα Φιλίππου ένα ιστορικής σημασίας περιδέραιο, από τη συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε η δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον. Το περιδέραιο, μια σύνθεση από διαμάντια και μαργαριτάρια, είναι γνωστό σαν «Japanese Pearl Choker» («Το Περιλαίμιο με το Ιαπωνικό Μαργαριτάρι») και η Ελισάβετ το έχει φορέσει επανειλημμένως κατά τη δεκαετία του 1980 και '90. Το 1995 το είχε φορέσει στη δεξίωση για τα 70α γενέθλια της πρών πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.




Το στεφάνι της Μέγκαν με τα ελληνικά άνθη

Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του είχαν δώσει εντολή να τοποθετηθεί ένα στεφάνι κατά την διάρκεια της τελετής στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ. Το στεφάνι, το οποίο συνοδεύεται από ένα χειρόγραφο αποχαιρετιστήριο σημείωμα της Μέγκαν Μαρκλ, αποτελείται από μια ποικιλία από τοπικά λουλούδια. Ο Χάρι και η Μέγκαν ζήτησαν από ένα από τα αγαπημένα τους ανθοπωλεία να φτιάξουν το στεφάνι, το οποίο θα περιλαμβάνει απαλή άκανθο, λουλούδι που φύεται στην Ελλάδα προκειμένου να εκπροσωπήσει την κληρονομιά του πρίγκιπα Φίλιππου και θαλάσσιο ελαιόπρινο, για να εκπροσωπεί το Βασιλικό Ναυτικό.

Το στεφάνι είχε επίσης καμπανούλες, που αντιπροσωπεύουν την ευγνωμοσύνη και την αιώνια αγάπη, δενδρολίβανο που υποδηλώνει την ανάμνηση, λεβάντα για αφοσίωση και τριαντάφυλλα προς τιμή του Ιουνίου που είναι ο μήνας γέννησης του Φίλιππου. Το άλλο ελληνικό στοιχείο στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν η προσωπική του σημαία, η οποία χωρίζεται σε 4 τμήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η ελληνική σημαία.



Κάρολος και Χάρι θα κάνουν μία βόλτα στο Κάστρο του Ουίνδσορ

Μετά την ταφή του δούκα του Εδιμβούργου, ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στο Frogmore στο Παλάτι του Κένσινγκτον. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο πατέρας του δούκα του Σάσσεξ, πρίγκιπας Κάρολος, σχεδιάζει τις επόμενε ημέρες να κάνει μία βόλτα με τον γιο του Χάρι στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Πατέρας και γιος θα έρθουν πιο κοντά μιλώντας για την απώλεια του Δούκα του Εδιμβούργου , όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Εξάλλου ο πρίγκιπας Χάρι δεν αναμένεται να αποχωρήσει άμεσα για τις ΗΠΑ, εκεί όπου βρίσκεται η οικογένειά του.


000_98872R
075_musialek-funeralo210417_npblX
000_9887YT



Ειδήσεις σήμερα

Τα «κορωνοπάρτι» στις πλατείες φέρνουν πιο κοντά το άνοιγμα της εστίασης - Τα σενάρια για σχολεία, μετακινήσεις, εκκλησίες

Παιδοφιλία και βιασμοί: Στο μυαλό του βιαστή

Συννεφιασμένος ο καιρός σήμερα, Κυριακή - Δείτε πού θα σημειωθούν λασποβροχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης