«Τριμερής» Γερμανίας - Γαλλίας - Ουκρανίας: Να αποσυρθούν οι Ρώσοι στρατιώτες από τα σύνορα

«Τριμερής» Γερμανίας - Γαλλίας - Ουκρανίας: Να αποσυρθούν οι Ρώσοι στρατιώτες από τα σύνορα

Μέρκελ και Μακρόν συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ζελένσκι ο οποίος δηλώνει έτοιμος για τετραμερείς συνομιλίες στις οποίες θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

24055433__1_
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψαν τη Ρωσία να αποσύρει τις επιπρόσθετες δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει στα σύνορά της με την Ουκρανία ώστε να επιτευχθεί η «αποκλιμάκωση» στην περιοχή.

Οι τρεις ηγέτες, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα, «μοιράστηκαν τις ανησυχίες του όσον αφορά την αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην παρανόμως προσαρτημένη Κριμαία» και παράλληλα ζήτησαν να αποσυρθούν οι Ρώσοι στρατιώτες, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γερμανική καγκελαρία.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν επανέλαβαν ότι στηρίζουν «την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» αλλά και ότι θεωρούν αναγκαία την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ «και από τις δύο πλευρές». Διαβεβαίωσαν επίσης ότι «θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή της τετραμερούς, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος πριν από την τηλεδιάσκεψη συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος για τετραμερείς συνομιλίες στις οποίες θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως είπε, πιστεύει ότι είναι εφικτό να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι μια ξεχωριστή σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Αμερικανού ομολόγου του, του Τζο Μπάιντεν, θα βοηθούσε να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ελπίζει να αναβιώσει και πάλι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, από την επόμενη εβδομάδα.

«Αναμένουμε μια αναβίωση (της κατάπαυσης του πυρός) μετά τη συνεδρίαση των συμβούλων» των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα, είπε στους δημοσιογράφους ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν ενταθεί από τις αρχές του έτους.


Ειδήσεις σήμερα: 

Κλείσιμο

Ο πρώτος μηνυτής του Λιγνάδη αποκαλύπτει: «Πώς με προσέγγισε - Μου έλεγε ότι έχει καρκίνο»

Σκληρές εικόνες: Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβολεί 13χρονο που σηκώνει τα χέρια ψηλά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης