ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα προτείνει επενδύσεις 2 τρισ. δολαρίων στις υποδομές

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα προτείνει επενδύσεις 2 τρισ. δολαρίων στις υποδομές

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσει την πρόκληση στον ανταγωνισμό που έχει θέσει η Κίνα - Θα παρουσιάσει την πρώτη φάση του προγράμματος σε ομιλία του στην Πενσιλβάνια

biden_joe3
Επενδύσεις ύψους 2 τρισ. δολαρίων στις υποδομές θα προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια, όπου θα παρουσιάσει την πρώτη φάση του προγράμματός του «Build Back Better».

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση της πρόκλησης στον ανταγωνισμό που θέτει η Κίνα, ενώ οι επενδύσεις θα απλωθούν σε περίοδο οκταετίας.

Στις μεταφορές αναμένεται να διοχετευτούν 620 δισ. δολάρια, επιτρέποντας τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 32.000 χλμ δρόμων και αυτοκινητοδρόμων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο ρόλος του είναι να προσφέρει «μια τολμηρή προοπτική για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επενδύσουμε για τη χώρα μας, για τις κοινότητές μας, για τους εργαζομένους μας». Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων από το 21% στο 28%.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το ποσοστό αυτό θα παραμείνει, και μετά την αύξησή του, το χαμηλότερο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εξαίρεση των ετών που ακολούθησαν τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ που ψηφίστηκε το 2017.

Αυτή η νέα νομοθετική επίθεση πραγματοποιείται λίγο μετά την υιοθέτηση ενός σχεδίου ανάκαμψης επικεντρωμένου στην πανδημία της COVID-19, ύψους επίσης περίπου 2 τρισ. δολαρίων.

Αβέβαιη η έκβαση της προσπάθειας

Κλείσιμο
Πάντως, η ομιλία στο Πίτσμπουργκ θα είναι μόνο η αρχή. Ο αγώνας για την έγκριση του πακέτου θα δοθεί στο Κογκρέσο, όπου αναμένεται πολύ σκληρή μάχη, ενώ ο Τζο Μπάιντεν θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη του τη διαπραγματευτική δεινότητα αλλά και την πολιτική του εμπειρία.

«Ο πρόεδρος θέλει να δείξει σαφώς πως έχει ένα σχέδιο που είναι ανοικτό στη συζήτηση», υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην επείγουσα ανάγκη να δράσει.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει τη διεύρυνση «της επανάστασης των ηλεκτρικών οχημάτων» με το 20% των χαρακτηριστικών κίτρινων σχολικών λεωφορείων να γίνονται ηλεκτρικά. Επίσης, προβλέπει πιο ανθεκτικές υποδομές, σε σχέση με εξελίξεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Πάντως η εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης δεν είναι εύκολη. Ήδη, οι προκάτοχοί του Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα είχαν δώσει μεν υποσχέσεις, ωστόσο δεν κατάφεραν να τις υλοποιήσουν.

Πρώην αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και τώρα υπουργός Μεταφορών, ο Πιτ Μπούτιτζιγκ, που θα είναι στην πρώτη γραμμή σε αυτό το θέμα, διαβεβαιώνει πως όλα θα είναι διαφορετικά αυτήν τη φορά.

«Πιστεύω πως παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία να έχουμε την υποστήριξη των δύο κομμάτων για να οραματιστούμε μεγάλες ιδέες και να αποδείξουμε ότι είμαστε τολμηροί στις υποδομές», δήλωσε ο υπουργός.

«Οι Αμερικανοί δεν χρειάζονται κάποιον να τους εξηγήσει ότι πρέπει να δράσουμε για τις υποδομές, και η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την κλιματική αλλαγή» από την πρόκληση αυτή.


Ειδήσεις σήμερα:

Περού: Πέθανε ο δεύτερος τη τάξει της τρομοκρατικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι

Πληροφορίες για πάνω από 3.000 κρούσματα σήμερα

Παππάς (ΘΕΜΑ 104,6): Κατέρρευσε το αφήγημα της ΝΔ - Έχει εμμονή με το πρόσωπό μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης