Πρότζεκτ «Deep Time»: 15 εθελοντές κλείστηκαν σε σπηλιά και θα μείνουν εκεί για 40 μέρες!

Πρότζεκτ «Deep Time»: 15 εθελοντές κλείστηκαν σε σπηλιά και θα μείνουν εκεί για 40 μέρες!

Χωρίς ρολόγια, κινητά και φυσικό φως, θα συμβιώσουν με αγνώστους στο υγρό και αφιλόξενο περιβάλλον της σπηλιάς - Ποιος είναι ο στόχος του πειράματος που αφαιρεί κάθε σημείο αναφοράς για την πάροδο του χρόνου

deep-time
Περίπου έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του πρώτου lockdown για τον κορωνοϊό στη Γαλλία, ένα πείραμα φέρνει τον εγκλεισμό στο... επόμενο επίπεδο, αυτή τη φορά όμως όχι με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης ενός ιού, αλλά αποκλειστικά για χάρη της επιστήμης!

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Deep Time», 15 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 27 έως 50 ετών συμφώνησαν οικειοθελώς να περάσουν 40 ολόκληρες μέρες κλεισμένοι στον περιορισμένο χώρο μιας σπηλιάς στον νομό Αριέζ, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας.



Σύμφωνα με δημοσίευμα του RFI, πρόκειται για ένα πείραμα που έχει ως στόχο να μελετήσει την ικανότητα των ανθρώπινων όντων να προσαρμόζονται στην έλλειψη χρονικών σημείων αναφοράς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, και δεδομένων των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, εξηγεί ο Γαλλο-ελβετός επικεφαλής της ομάδας, Κρίστιαν Κλοτ.

Όπως είχε επισημάνει ο εξερευνητής και ιδρυτής του Human Adaptation Institute τον Σεπτέμβριο του 2020, την περασμένη χρονιά έγινε εμφανές ότι η ανθρωπότητα σαν σύνολο δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αλλαγές που έφερε στη ζωή της η πανδημία του κορωνοϊού, και κυρίως τα σκληρά lockdown που επιβλήθηκαν σχεδόν σε όλον τον πλανήτη.

Κλείσιμο


Έτσι γεννήθηκε το πρότζεκτ «Βαθύς Χρόνος», το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, 14 Μαρτίου στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει για σχεδόν έξι εβδομάδες.

Χωρίς ρολόγια, τηλέφωνα και φυσικό φως, επτά άνδρες, επτά γυναίκες και ο ίδιος ο Κλοτ θα συμβιώσουν για όλο αυτό το διάστημα μέσα στο γεμάτο υγρασία περιβάλλον του σπηλαίου Lombrives. Εκεί θα χρειαστεί θα παράγουν τον δικό τους ηλεκτρισμό, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα με πεντάλ, και θα προμηθεύονται νερό αντλώντας το από βάθος 45 μέτρων. Οι εθελοντές θα είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες, που θα επιτρέπουν στην επιστημονική ομάδα που θα βρίσκεται εκτός σπηλαίου να παρακολουθεί στενά την πορεία του πειράματος.

Τι καθιστά το πρότζεκτ ιδιαίτερο

Συμφωνα με τον καθηγητή Ετιέν Κοεχλίν, διευθυντή του εργαστηρίου υπολογιστικής νευροεπιστήμης του Ecole Normale Supérieure (ENS), το συγκεκριμένο πείραμα ανοίγει νέους δρόμους. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, «μέχρι σήμερα όλες οι αποστολές αυτού του τύπου είχαν ως στόχο τη μελέτη των φυσιολογικών ρυθμών του σώματος, και ποτέ την επίπτωση αυτού του είδους της χρονικής διαταραχής στις γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες των ανθρώπινων όντων».

Σύμφωνα με το RFI, οι 14 συμμετέχοντες στο πείραμα (πέραν του Κλοτ) προέρχονται από διάφορες περιοχές της Γαλλίας και συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, χωρίς πληρωμή. Η ομάδα περιλαμβάνει εθελοντές με επιστημονικό υπόβαθρο, όπως τον 29χρονο Βιολόγο Αρνό Μπουρέλ, αλλά και εργαζόμενους σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο κοσμημάτων και οι υπηρεσίες σεκιούριτι.



Ο ίδιος ο Μπουρέλ εξηγεί ότι δέχτηκε να συμμετάσχει στο πείραμα «για να πάρει μια γεύση από μια ζωή χωρίς χρόνο». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατον να αποκτήσεις μια τέτοια εμπειρία στον έξω κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, τα οποία μας υπενθυμίζουν συνεχώς τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις μας.

Η ομάδα θα χρησιμοποιεί για τις επόμενες εβδομάδες τρεις ξεχωριστούς χώρους εντός της σπηλιάς, που είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. «Ο ένας χώρος προορίζεται για ύπνο, ο άλλος για καθημερινές ασχολίες και ο τρίτος για τη διεξαγωγή μελετών για την τοπογραφία, τη χλωρίδα και την πανίδα», εξηγεί ο Κριστιάν Κλοτ. Πριν από την περασμένη Κυριακή, ημέρα έναρξης του πειράματος, τέσσερις τόνοι εξοπλισμού είχαν μεταφερθεί εντός της σπηλιάς, ώστε οι 15 εθελοντές να μπορούν να ζήσουν τελείως αυτόνομα μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Η χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για πρότζεκτ Deep Time προήλθε από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, και κυρίως από το Human Adaptation Institute.


Ειδήσεις σήμερα

Ο Πολ Γκασκόιν «κούφανε» τους πάντες με τα ακατάληπτα ιταλικά του σε ριάλιτι - Δείτε βίντεο

Ντέμι Λοβάτο: Με βίασαν όταν ήμουν έφηβη και ξανά όταν κόντεψα να πεθάνω από υπερβολική δόση

Χαλάρωση των μέτρων άμεσα εξετάζει η κυβέρνηση - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης