Σαρλ Μισέλ κατά Ρωσίας και Κίνας: Η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει τα εμβόλια για προπαγάνδα

Σαρλ Μισέλ κατά Ρωσίας και Κίνας: Η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει τα εμβόλια για προπαγάνδα

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει την παραπλάνηση από Κίνα και Ρωσία σχετικά με τα εμβόλια - Ανέφερε ότι σοκάρεται όταν ακούει τις κατηγορίες για «εθνικισμό εμβολίων» κατά της ΕΕ

sarlmichael
Η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει την παραπλάνηση από την Κίνα και τη Ρωσία σχετικά με τα εμβόλια τόνισε σε μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παραπλανηθούν από την Κίνα και τη Ρωσία, και τα δύο καθεστώτα με λιγότερο επιθυμητές αξίες από τις δικές μας, καθώς οργανώνουν πολύ περιορισμένες αλλά ευρέως δημοσιευμένες επιχειρήσεις για την παροχή εμβολίων σε άλλους» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτές οι χώρες έχουν χορηγήσει μισές δόσεις ανά 100 κατοίκους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιήσει εμβόλια για προπαγάνδα. Προωθούμε τις αξίες μας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι σοκάρεται όταν ακούει τις κατηγορίες για «εθνικισμό εμβολίων» κατά της ΕΕ.

Για τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών

«Και εδώ πάλι, τα γεγονότα δεν ψεύδονται. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά τους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιοχή με τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, απλώς θέσπισε ένα σύστημα για τον έλεγχο της εξαγωγής των δόσεων που παράγονται στην ΕΕ» επισήμανε ο κ. Μισέλ προσθέτοντας ότι ο στόχος της ΕΕ είναι η αποτροπή των εταιρειών από τις οποίες έχει παραγγείλει και προχρηματοδοτήσει δόσεις να τις εξάγουν σε άλλες προηγμένες χώρες, όταν δεν έχουν παραδώσει αυτό που υποσχέθηκαν. «Η ΕΕ δεν σταμάτησε ποτέ τις εξαγωγές» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «χωρίς την Ευρώπη, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν και να παραχθούν διάφοροι τύποι εμβολίων σε λιγότερο από ένα έτος, όταν συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε χρόνια».

Στόχος να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός

«Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός και η υποβολή προσφορών μεταξύ χωρών και να επιτραπεί σε όλες τις χώρες να λάβουν τις δόσεις ταυτόχρονα. Διαφορετικά, τα μεγαλύτερα ή πλουσιότερα κράτη μέλη θα ήταν τα πρώτα στην ουρά και θα είχαν καλύτερη εξυπηρέτηση, ενώ τα άλλα δεν θα είχαν λάβει ακόμη μία δόση. Αυτό θα δημιουργούσε Ευρωπαίους πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάτι που είναι απαράδεκτο» ανέφερε.

Κλείσιμο
Ο Σαρλ Μισέλ εστίασε επίσης στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διεθνή πρωτοβουλία COVAX για την παροχή εμβολίων στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στον κόσμο.

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της COVID-19. Και η Ευρώπη θα είναι σημαντικός σύμμαχος στην απελευθέρωση του κόσμου από αυτόν τον ιό» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτες απώλειες λόγω… Δρίτσα
Εμβολιάστηκε ο Άλμπερτ Μπουρλά - Τι δήλωσε ο Έλληνας πρόεδρος της Pfizer
«Όχι» από το ΣτΕ στο πάγωμα της μεταγωγής του Κουφοντίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης