Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης έχασαν... στα πέναλτι από το Δικαστήριο της ΕΕ

Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης έχασαν... στα πέναλτι από το Δικαστήριο της ΕΕ

Παράνομες κρατικές ενισχύσεις οι φοροελαφρύνσεις που παρείχε η Ισπανία στις ομάδες

madrid_barcelona
Ο ποδοσφαιρικό όμιλος Fútbol Club Barcelona έχασε τον αγώνα ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ έκρινε ότι οι φοροελαφρύνσεις που παρείχε η Ισπανία στην εν λόγω ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης και δύο ακόμα, συνιστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με ισπανικό νόμο που είχε θεσπιστεί το 1990, όλοι οι ισπανικοί ποδοσφαιρικοί επαγγελματικοί αθλητικοί σύλλογοι θα έπρεπε να μετατραπούν σε ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, με την εξαίρεση των επαγγελματικών αθλητικών συλλόγων οι οποίοι ήταν κερδοφόροι κατά τις τελευταίες οικονομικές χρήσεις πριν από τη θέσπιση του νόμου. Η Fútbol Club Barcelona (FCB), καθώς και τρεις άλλοι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι οι οποίοι ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης εξαιρέσεως και συγκεκριμένα η Club Atlético Osasuna (Παμπλόνα), η Athletic Club (Μπιλμπάο) και η Real Madrid Club de Fútbol (Μαδρίτη), επέλεξαν, επομένως, να συνεχίσουν να λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και, για τον λόγο αυτό, ετύγχαναν ειδικού συντελεστή φορολογήσεως των εισοδημάτων τους. Καθόσον ο ειδικός αυτός φορολογικός συντελεστής ήταν χαμηλότερος, μέχρι το 2016, από τον συντελεστή που ίσχυε για τις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε, με απόφαση της 4ης Ιουλίου 2016, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, παρέχοντας φορολογικό πλεονέκτημα όσον αφορά τον φόρο επί των εταιρειών στους οικείους τέσσερις συλλόγους, συνιστούσε παράνομο και μη συμβατό καθεστώς ενισχύσεων, κάλεσε δε την Ισπανία να θέσει τέρμα σε αυτό και να ανακτήσει τις ατομικές ενισχύσεις που είχαν καταβληθεί στους δικαιούχους του εν λόγω καθεστώτος.

Η Barcelona προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ (σ.σ το «πρωτοδικείο» της ΕΕ) το οποίο δικαίωσε τον ποδοσφαιρικό όμιλο με το σκεπτικό ότι η Κομισιόν δεν είχε αποδείξει επαρκώς κατά νόμον την ύπαρξη οικονομικού πλεονεκτήματος παρεχόμενου στους δικαιούχους του επίμαχου μέτρου. Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή δεν είχε εξετάσει επαρκώς το ζήτημα αν το πλεονέκτημα εκ του ως άνω μειωμένου φορολογικού συντελεστή μπορούσε να αντισταθμισθεί από τον συντελεστή της εκπτώσεως για επανεπένδυση έκτακτων κερδών, ο οποίος στην περίπτωση των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων που λειτουργούν με τη μορφή νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ήταν λιγότερο ευνοϊκός από ό,τι εκείνος που ίσχυε για τις οντότητες που λειτουργούν ως ανώνυμες αθλητικές εταιρείες.

Ωστόσο το Δικαστήριο της ΕΕ, με απόφαση που εξέδωσε σήμερα, 4 Μαρτίου, αναίρεσε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ και η προσφυγή που είχε ασκηθεί κατά της αποφάσεως αυτής από τη Fútbol Club Barcelona απορρίφθηκε αμετάκλητα. Πλέον οι ισπανικές αρχές μπορούν να ανακτήσουν αυτές τις ενισχύσεις που είδαν δοθεί στους εν λόγω αθλητικούς ομίλους της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Για τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας ετοιμάζεται το ΕΣΥ μετά τα 2.700 κρούσματα

Γιατί ο Κουφοντίνας πήρε δικηγόρο και τον Σοφό - Μαίνεται η κόντρα για την απεργία πείνας

Ξεκινά ο επανυπολογισμός και για τους παλαιούς συνταξιούχους
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης