Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Γιατί πήρε δικηγόρο και τον Σοφό

Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Γιατί πήρε δικηγόρο και τον Σοφό

Kατέθεσε αιτήματα για αναστολή ποινής -Σήμερα αναμένεται να κριθούν τα αιτήματά του από το Συμβούλιο Εκτέλεσης Ποινών

koufontinas_2
Με την πολιτική κόντρα γύρω από τον Κουφοντίνα να μαίνεται με σφοδρότητα, η πλευρά του απεργού πείνας προχώρησε χθες σε μία διπλή νομικής φύσεως κίνηση, που δείχνει ότι αναζητά λύση στο αδιέξοδο, που έχει περιέλθει η υπόθεση. Αφενός ο καταδικασμένος σε ισόβια τρομοκράτης έχει πλέον και τον δικηγόρο Θέμη Σοφό στη νομική του ομάδα. Με κεντροδεξιές πολιτικοιδεολογικές αναφορές και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ ο κ. Σοφός, προσδίδει στη νομική υπεράσπιση και μία ήπια διάσταση, ενώ απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό. Αφετέρου, κατέθεσε αιτήματα για αναστολή ποινής λόγω άμεσου κινδύνου για ανήκεστο βλάβη ή θάνατο, αλλά και για επανεξέταση της απόφασης που αφορά στη μεταγωγή του κρατουμένου. Σήμερα αναμένεται να κριθούν τα αιτήματά του από το Συμβούλιο Εκτέλεσης Ποινών, αλλά εκτιμάται ότι καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου με βάση την πολύ άσχημη κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, αυτός να οδηγηθεί στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και έτσι να βρεθεί εμμέσως μία διέξοδος στο πρόβλημα -το οποίο γίνεται μεγάλο, καθώς έχει συμπληρώσει 55 μέρες απεργία πείνας και κινδυνεύει να πέσει σε κώμα.

Στο πολιτικό πεδίο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί σε άγρια αντιπαράθεση, η οποία δεν λέει να σιγήσει μετά την τουλάχιστον ατυχή δήλωση που έκανε προχθές ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θόδωρος Δρίτσας, ότι κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε με καθυστέρηση 24 ωρών αποστάσεις από τη δήλωση αυτή, καλύπτοντας πάντως τον βουλευτή του και ξεκαθαρίζοντας ότι «την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με την τρομοκρατία. Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα».

Αλλά και ο ίδιος ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως εννοούσε ότι η 17Ν δεν κατάφερε να τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία και Δημοκρατία.

Ωστόσο από τη ΝΔ η κριτική εξακολούθησε να είναι και χθες οξεία, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να συγκρούεται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή.

«Ο κ. Δρίτσας έκανε μια συγκεκριμένη δήλωση. Ανασκεύασε μετά αλλά αυτό δεν αναιρεί την αρχική του δήλωση η οποία ήταν τρομακτική», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι η Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της και σε όλη της την ιστορική διαδρομή έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην τρομοκρατία.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε κι άλλο την κόντρα ταυτίζοντας μέρος της αριστεράς με την τρομοκρατία, κάτι που έχει εξοργίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε χαρακτηριστικά ότι «πολλές εκφάνσεις της Αριστεράς, ιστορικά, είχαν εξαιρετικά στενές σχέσεις με την τρομοκρατία».

Κλείσιμο
Απευθυνόμενος στον απεργό πείνας, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω: «Ο Δημήτρης Κουφοντίνας φέρεται, προς την ελληνική κοινωνία σαν ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο. Νομίζει ότι έχει κάποιο θείο δικαίωμα να του φέρονται με ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο όλοι οι άλλοι. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε στον Δημήτρη Κουφοντίνα κανένα θείο δικαίωμα να του συμπεριφερόμαστε με ξεχωριστό τρόπο. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, είναι ίδιοι για όλους, η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά η δημοκρατία δεν κάνει και χατίρια». Διευκρίνισε δε ότι «κανένας μας δεν θέλει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν θα πεθάνει κιόλας. Γιατί οι γιατροί είναι εκεί και έχουν την ευθύνη να κάνουν ό,τι πρέπει για να μην πεθάνει».

Ο κ. Τσακαλώτος είχε σχολιάσει μεταξύ άλλων ότι «θα είναι πολύ μεγάλο ατόπημα, να γίνουμε Τουρκία και να πεθάνει ένας απεργός πείνας σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Σας το λέω, όχι για πολιτική αντιπαράθεση αλλά επειδή έχετε την ευκαιρία να μην πεθάνει ένας άνθρωπος. Δεν είναι καλό για τη δημοκρατία, δεν είναι καλό για κανέναν».

Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για «θέατρο απίστευτο με ένα θέμα που απασχολεί εκβιαστικά, την ελληνική κοινωνία που βιώνει την κρίση με όλες τις συνέπειες της» και επέκρινε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για όσα γίνονται: «Καθυστερήσατε σε νόμιμα δικαιώματα του καταδικασμένου εγκληματία, να δώσετε απαντήσεις. Και καθυστερήσατε ανεπίτρεπτα, με αποτέλεσμα να νομιμοποιήσετε τη δυνατότητά του, να κάνει την απεργία πείνας. Ήταν μια πράξη παράλειψης της κυβέρνησης και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο δικαιωματισμό, να ξυπνήσετε μια ιστορία που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της σήμερα».


Ειδήσεις σήμερα:

Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Γερμανία: Παράταση του lockdown ως τις 28 Μαρτίου αλλά με σταδιακή άρση των περιορισμών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης