Σορβόνη: Στο επίκεντρο σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης η Σχολή Πολιτικών Επιστημών

Σορβόνη: Στο επίκεντρο σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης η Σχολή Πολιτικών Επιστημών

Η Σχολή-φυτώριο της γαλλικής ελίτ βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με δεκάδες καταγγελίες για  κακοποιήσεις - Ένας στους δέκα Γάλλους έχει υπάρξει θύμα αιμομεικτικής σεξουαλικής κακοποίησης - Η «βρομιά» αγγίζει Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη και Όσλο

ΕΥΡΩΠΗ_ΣΚΑΝΔΑΛΑ_2
Τα τελευταία 24ωρα στη Γαλλία κυριαρχεί το hashtag #SciencesPorcs (ελεύθερη μετάφραση: τα γουρούνια της επιστήμης). Αναφέρεται και στοχεύει τους αποφοίτους του κορυφαίου κολεγίου πολιτικών επιστημών του Παρισιού στη Σορβόνη (Science Po), στο οποίο διαχρονικά φοιτά η οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο έκτος ηγέτης της χώρας, απόφοιτός του. Το συγκεκριμένο hashtag συνοδεύει εκατοντάδες ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που έχουν λάβει χώρα ανά τις δεκαετίες εκεί. Αποκαλύφθηκαν στα σόσιαλ μίντια, αποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα, εκτός από προέδρους, υπουργούς και αμέτρητους τεχνοκράτες, κατηγορείται ότι έχει εκθρέψει και την κουλτούρα της σεξουαλικής βίας.

ΣΟΡΒΟΝΗ_ΜΑΚΡΟΝ_
Και ο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Όλοι σήμερα αναρωτιούνται: «Ήξερε για τα σκάνδαλα ή όχι;».


Πρώην και νυν φοιτητές καταγγέλουν αποτρόπαιες ιστορίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν αγνοηθεί από τη διοίκηση. Ο διευθυντής του κολεγίου Φρεντερίκ Μιόν αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του και να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα. Φαίνεται λοιπόν, ότι η κινητοποίηση αυτή συγκαταλέγεται σε μία χιονοστιβάδα σεξουαλικών σκανδάλων που σωρεύονταν επί δεκαετίες στους κόλπους της παγκόσμιας ελίτ.

Olivier_Duhamel_000_AX51W_2
Ο συνταγματολόγος Ολιβιέρ Ντιμέλ που κακοποιούσε συστηματικά τον υιό Κουσνέρ.


Κλείσιμο
Η αρχή στη Γαλλία έγινε με την υπόθεση παιδοφιλίας που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τις αποκαλύψεις ενός βιβλίου. Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος της χώρας Ολιβιέ Ντιαμέλ κατηγορήθηκε ότι ασελγούσε στον ανήλικο τότε γιο της συζύγου του. Πατέρας του φερόμενου ως θύματος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και συνιδρυτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Μπερνάρ Κουσνέρ.


jean_luc_brunel-maxwell-lede-1300x731
Ο 74χρονος Ζαν Λικ Μπρουνέλ, επί χρόνια επικεφαλής πρακτορείου μοντέλων Ιpsos και συνεργάτης του Τζέφρι Έπσταϊν και της Μάξγουελ.


Ο καταγγελθείς ακαδημαϊκός εκδιώχθη από τη θέση του στο πανεπιστήμιο, εκδιώχθηκε από την εκπομπή του στο ραδιόφωνο και εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα. Ακολούθησε πληθώρα καταγγελιών που ανάγκασε τον Εμμανουέλ Μακρόν να εισάγει προς ψήφιση νομοθετική μεταρρύθμιση που προβλέπει τη μη παραγραφή εγκλημάτων παιδεραστίας όταν οι θύτες είναι οι γονείς των θυμάτων ή θύτες σε θέσεις ισχύος που χρησιμοποίησαν την ισχύ της θέσης τους.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos, έδειξε ότι ένας στους δέκα Γάλλους υπήρξε θύμα αιμομεικτικής σεξουαλικής κακοποίησης, ως παιδί ή έφηβος. Η γαλλική κοινωνία, όμως, μοιάζει με καζάνι που βράζει, με το κίνημα me too να αποκαθηλώνει διασημότητες από τον κόσμο των τεχνών και του αθλητισμού. Μεταξύ αυτών και ο 74χρονος Ζαν Λικ Μπρουνέλ, επί χρόνια επικεφαλής πρακτορείου μοντέλων και συνεργάτης του Τζέφρι Έπσταϊν.

Dominique_Boutonnat_000_1K90ZV
Ο απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου Dominique Boutonnat, που κατηγορήθηκε για απόπειρα βιασμού του 22χρονου βαφτισιμιού του.


Η αστυνομία τον συνέλαβε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού προτού επιβιβαστεί σε πτήση για το Ντακάρ της Σενεγάλης, πριν τη διαφυγή του. Εν τω μεταξύ, ένας άλλος απόφοιτος του Science Po, o διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου Dominique Boutonnat, κατηγορήθηκε από κρατικούς εισαγγελείς για την απόπειρα βιασμού του 22χρονου βαφτισιμιού του. Σύμφωνα με την κατάθεση του φερόμενου ως θύματος, η επίθεση έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο σε κάποιο ελληνικό νησί που είχαν πάει οικογενειακώς διακοπές.

Ο 51χρονος Boutonnat διορίστηκε πρόεδρος του γαλλικού κέντρου τον Ιούλιο του 2019. Η τοποθέτησή του προκάλεσε αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κλάδο, λόγω των στενών δεσμών που ο ίδιος είχε με τον Πρόεδρο Μακρόν, ενώ έχει υπάρξει και χρηματοδότης του. Η κατηγορία, ωστόσο, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς υπό την ηγεσία του, το κέντρο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στη βιομηχανία του θεάματος.

000_93M6JL
Ποινική δίωξη άσκησαν οι γαλλικές αρχές κατά του Ζεράρ Ντεπαρντιέ για απόπειρα βιασμού.


Η υπόθεση Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Πλέον, όμως, τα Μέσα έχουν εστιάσει στην ποινική δίωξη που άσκησαν οι γαλλικές αρχές εναντίον του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Κατηγορείται ότι τον Αύγουστο του 2018 επιτέθηκε σεξουαλικά και βίασε, τελικώς, δύο φορές, μία 22χρονη εκείνη την περίοδο, ηθοποιό και κόρη οικογενειακών φίλων του.  

Frank_Jensen_000_8TE428_2
Ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης Φρανκ Τζένσεν, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.


Στη Δανία, ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Φρανκ Τζένσεν, επικεφαλής του Δήμου από το 2010 αναγκάστηκε επίσης να αποχωρήσει και από τη θέση του ως αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας. Η αντίστροφη μέτρηση για εκείνον άρχισε όταν δύο γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώην υπαλλήλου του κόμματος περιέγραψαν σε άρθρο της εφημερίδας Jyllands-Posten την σεξουαλική παρενόχληση που βίωσαν για περισσότερο από πέντε χρόνια. Και τα δύο περιστατικά αναφέρεται ότι έλαβαν χώρα σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο Δήμαρχος μίλαγε ανάρμοστα στις δύο γυναίκες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τις άγγιζε παρά τη θέλησή τους. Σε μια ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια ζήτησε συγνώμη και δεσμεύτηκε να αλλάξει. «Ήμουν μέρος του προβλήματος. Θέλω να συμβάλω στην απαραίτητη αλλαγή», δήλωσε.

Ανοίγουν τα στόματα για τις Βρυξέλλες

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Γουάλστρομ συγκλόνισε τα ευρωπαϊκά μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν ανάρτησε δύο λέξεις: me too. Όταν ερωτήθη για αυτή της την κίνηση απάντησε ότι συμβαίνει «στα υψηλότερα πολιτικά επίπεδα» των Βρυξελλών.

miroslav-mika-aleksic-830x0
Πολλές γυναίκες κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη Μίροσλαβ Μίκα Αλέξιτς για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση.


Η νέα χρονιά ξεκίνησε με ένα σκάνδαλο και στη Σερβία, το οποίο συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη. Αρκετές γυναίκες κατηγόρησαν το δημοφιλή δάσκαλο και σκηνοθέτη Μίροσλαβ Μίκα Αλέξιτς για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Όλες τους ήταν μαθήτριες στο σχολείο υποκριτικής του και τουλάχιστον μία από αυτές ήταν ανήλικη.

Πέρα από την Ευρώπη

Ακόμα και στη Ζιμπάμπουε έφτασε το κίνημα του me too. Ο αντιπρόεδρος της χώρας Κέμπο Μοχάδι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες πολλών γυναικών. Αρνείται κάθε ανάμειξή του, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τα φερόμενα ως θύματα είναι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ο πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και συνεργάτης του διαβόητου Λάρι Νάσαρ, αυτοκτόνησε μια ημέρα μετά την απαγγελία εις βάρος του 24 κατηγοριών για κακουργήματα. Κατηγορήθηκε από δεκάδες ανήλικες αθλήτριες ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά και ψυχολογικά.


000_93Z426
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο κατηγορείται για εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση.


Το σκάνδαλο, όμως, που πρωταγωνιστεί αυτές τις ημέρες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει ως πρωταγωνιστή τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο. Δύο γυναίκες, μεταξύ των οποίων μία πρώην συνεργάτις του τον κατηγορούν για εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση. Σε άρθρο της στην ιστοσελίδα Medium, η Λίντσεϊ Μπόιλαν, πρώην προσωπάρχης της οικονομικής υπηρεσίας της πολιτείας, τον κατηγορεί ότι τη θώπευε με κάθε ευκαιρία στο κάτω μέρος της πλάτης, στα μπράτσα και τα πόδια, ενώ επιχείρησε να τη φιλήσει κατά τη διάρκεια σύσκεψης. Ακολούθησε η 25χρονη πρώην σύμβουλος σε θέματα υγείας Σαρλότ Μπένετ, που πρόσθεσε κι αυτή την καταγγελλία της στους New York Times ότι ο Κουόμο την παρενόχλησε σεξουαλικά την άνοιξη του 2020.

Ειδήσεις σήμερα 

Χρυσές Σφαίρες 2021: «Nomadland» και «Borat 2» οι μεγάλοι νικητές των βραβείων

Μέσα στο μήνα ξεκινάνε οι εμβολιασμοί των άνω των 40 στη Βρετανία

Νορβηγία: Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό λόγω της βρετανικής μετάλλαξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης