Θύελλα κατά Χάρι και Μέγκαν: Η βασίλισσα βάζει το καθήκον πάνω από παιδιά και εγγόνια

Θύελλα κατά Χάρι και Μέγκαν: Η βασίλισσα βάζει το καθήκον πάνω από παιδιά και εγγόνια

Με απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ χάνουν οριστικά τους βασιλικούς τίτλους τους - Η αποκαλυπτική συνέντευξη των Σάσεξ στην Όπρα εκνεύρισε το παλάτι - Γιατί η βασίλισσα δεν θα δώσει τον τίτλο του Αρχηγού του Βασιλικού Ναυτικού στον πρίγκιπα Ουίλιαμ

harrymegan
Δριμεία κριτική ασκούν στον πρίγκιπα Χάρι και στην Αμερικανίδα σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, δημοσιογράφοι και βασιλικοί βιογράφοι, μετά την «ασεβή» απάντηση του λαμπερού ζεύγους στην απόφαση της Ελισάβετ να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τους Σάσεξ, αφού εκείνοι της ανακοίνωσαν πως δεν θα επιστρέψουν στον στενό πυρήνα των «εργαζόμενων» γαλαζοαίματων και θα παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Στην αυστηρή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή τα ανάκτορα αναφέρεται πως ο Χάρι και η Μέγκαν «δεν θα μπορούν να συνεχίσουν με τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που απορρέουν από μια ζωή που σχετίζεται με τη δημόσια προσφορά». Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχο του παλατιού, η βασίλισσα ξεκαθάρισε στον εγγονό της πως όταν είσαι «εργαζόμενο» μέλος της βασιλικής οικογένειας «εργάζεσαι εσύ για τη μοναρχία, δεν εργάζεται η μοναρχία για εσένα».

Ο Χάρι και η Μέγκαν, μόλις τέσσερα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ, εξέδωσαν τη δική τους οργισμένη σχετική απάντηση στην οποία τονίζουν πως «θα εξακολουθούν να ζουν μια ζωή δημόσιας προσφοράς ακόμα και εκτός βασιλικής οικογένειας καθώς η δημόσια προσφορά είναι καθολική». H Daily Mail υποστηρίζει πως ήταν ο Χάρι που ζήτησε να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις για τη θέση του ίδιου και της Μέγκαν μέσα στη βασιλική οικογένεια.

Πολλά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο χαρακτήρισαν την απάντηση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ «φρικτά ασεβή προς την βασίλισσα». Την ίδια στιγμή ο Ντιν Στοτ, φίλος του πρίγκιπα Χάρι επί 12 χρόνια, δήλωσε πως το ζευγάρι στην μετά Megxit εποχή αναμένεται να προσφέρει ακόμα περισσότερα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
meg2

«Ασεβείς» ο Χάρι και η Μέγκαν, τιμά τον πρίγκιπα Φίλιππο με το όνομα που έδωσε στο γιο της η πριγκίπισσα Ευγενία

Κλείσιμο
Πάντως, η χρονική συγκυρία δεν είναι με το μέρος του μικρότερου γιού της πριγκίπισσας Νταϊάνα και της πρώην πρωταγωνίστριας του νομικού δράματος Suits. Ο 99χρονος παππούς του Χάρι, πρίγκιπας Φίλιππος, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου εδώ και μερικές μέρες ενώ παράλληλα, σε αντίθεση με τους «ασεβείς» Χάρι και Μέγκαν, η 30χρονη εξαδέλφη τους πριγκίπισσα Ευγενία, δέχεται επαίνους από τον Τύπο επειδή ανακοίνωσε πως ένα από τα ονόματα που θα δώσει στον νεογέννητο γιο της, θα είναι «Φίλιππος», προς τιμήν του υπέργηρου βασιλικού συζύγου. Ο εγγονός του πρίγκιπα Άντριου και της Σάρα Φέργκιουσον θα ονομαστεί Αύγουστος Φίλιππος Χώουκ.

«Οι αποκαλύψεις στην Όπρα αναμένεται να είναι εκρηκτικές», γράφουν οι Times του Λονδίνου

«Ο Χάρι που ξέραμε και αγαπούσαμε έχει φύγει εδώ και καιρό, πριν παραιτηθεί από τους στρατιωτικούς του τίτλους», γράφει η Sun και στο ίδιο άρθρο γνώμης συνεχίζει: «Αυτός και η Μέγκαν παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως θύματα, αλλά είναι αυτοί που γύρισαν την πλάτη στη βασιλική οικογένεια». Το άρθρο διευκρινίζει πως το ζευγάρι διατηρεί τους τίτλους δούκας και δούκισσα του Σάσεξ.

Στην ίδια εφημερίδα η Ίνγκριντ Σιούαρντ, βασιλική συντάκτρια και βιογράφος, γράφει: «Η πομπώδης μικρή ανακοίνωση από το χολιγουντιανό τμήμα δημοσίων σχέσεων του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ τα λέει όλα» και συνεχίζει, «αν και ανακοίνωσαν πως παραμένουν αφοσιωμένοι στο καθήκον και στις υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μας όλους φαίνεται πως αυτή η δουλειά των περασμένων ετών τους εξασφάλισε πλούσιες συμφωνίες με το Netflix και τη Spotify». Η Σιούαρντ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πως μετά την ολοκλήρωση του Megxit τον περασμένο Μάρτιο το ζευγάρι διέμενε για ένα διάστημα σε πολυτελή βίλα στη νήσο Βανκούβερ του Καναδά και αργότερα μετακόμισε σε έπαυλη στις ΗΠΑ για να καταλήξει τον Ιούλιο σε ιδιόκτητη βίλα στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια.

Αλλά και στους Times του Λονδίνου το Σάββατο πρώτη είδηση είναι οι Σάσεξ και η αφαίρεση των τίτλων τους με την επισήμανση πως όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό ότι η Μέγκαν και ο Χάρι στις 7 Μαρτίου αναμένεται να κάνουν αποκαλύψεις για το Megxit και όχι μόνο, στην καλή τους φίλη Όπρα Γουίνφρεϊ. Σύμφωνα με τους Times οι αποκαλύψεις θα είναι «εκρηκτικές» ανάλογες με εκείνες που είχε κάνει η αξέχαστη πριγκίπισσα Νταϊάνα στην εκπομπή Panorama του BBC το 1995.
harry-meghan-elisavet-arthro

«Ο Χάρι είναι ένας ανόητος κακομαθημένος πρίγκιπας»

Στην εφημερίδα Express η παρουσιάστρια και συγγραφέας Τζούντι Φίννιγκαν «πυροβολεί» τον πρίγκιπα Χάρι με ένα δηκτικό άρθρο γνώμης. «Νομίζαμε πως ο Χάρι είναι άντρας αλλά είναι μόνο ένα ανόητος κακομαθημένος πρίγκιπας που μας απέρριψε», γράφει η Φίννιγκαν και αναρωτιέται «πώς ο Χάρι και η Μέγκαν, που εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή ήθελαν ιδιωτικότητα, αποφάσισαν να μιλήσουν με τους δικούς τους όρους, αλλά όχι σε μας, δηλαδή, όχι στους Βρετανούς, όχι στον βρετανικό λαό που αγαπούσε τον Χάρι και ανησυχούσε για εκείνον».

Στη Daily Mail ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Χάρντμαν παρομοιάζει τον Χάρι με τον θείο της βασίλισσας Ελισάβετ, τον βασιλιά Εδουάρδο, ο οποίος απαρνήθηκε τον θρόνο για να παντρευτεί και αυτός μια διαζευγμένη Αμερικανίδα, την Ουόλις Σίμσον. Στην ίδια εφημερίδα ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Κέι αναφέρει σε άρθρο γνώμης: «Η Αυτής Μεγαλειότης σκέπασε τον Χάρι με στοργή και επιείκεια και χθες αυτό της επεστράφη κατάμουτρα με εξοργιστική οξυθυμία». Ο Κέι εξηγεί πως η βασίλισσα είχε δώσει χρόνο 12 μηνών στον Χάρι και τη Μέγκαν να επιστρέψουν στο παλάτι αν το επιθυμούσαν καθώς η πόρτα για εκείνους παρέμενε ανοιχτή.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίσημη ανακοίνωση του CBS πως στις 7 Μαρτίου ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ θα παραχωρήσουν την πρώτη τους τηλεοπτική συνέντευξη μετά το Megxit, αναστάτωσε το παλάτι, καθώς δεν συνηθίζεται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να μιλούν δημόσια για την προσωπική τους ζωή. Έτσι, η βασίλισσα και ο Χάρι είχαν μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία, που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, έφερε μεγάλη θλίψη στη μονάρχη, αφού ο εγγονός της παρέμεινε ανυποχώρητος για την αποχώρηση του ίδιου και της συζύγου του από τον στενό πυρήνα της βασιλικής οικογένειας.

Η ασεβής απάντηση των Σάσεξ, μετά την ανακοίνωση του παλατιού πως χάνουν οριστικά τους τίτλους τους, χαρακτηρίστηκε «εξοργιστική» από μερικούς και «επίδειξη αναισθησίας» εκ μέρους του ζεύγους, από άλλους, σημειώνει. Ο ίδιος, τονίζει πως έτσι κι αλλιώς, τον Μάρτιο, αφού κλείνει ένας χρόνος από το Megxit, η βασίλισσα θα προχωρούσε στην αφαίρεση των τίτλων του ζευγαριού, αν δεν επιθυμούσαν να επιστρέψουν και προσθέτει πως η αποκάλυψη για την συνέντευξη στην Όπρα κατέδειξε πως ακόμα και η υπομονετική Ελισάβετ έχει τα όρια της, αλλά, επίσης, πως βάζει το καθήκον πάνω από παιδιά και εγγόνια.

Αξιωματούχοι του παλατιού ένιωσαν έκπληξη με την ανακοίνωση των Σάσεξ και δήλωσαν: «Δεν σκέφτηκαν να αφήσουν την βασίλισσα να πει την τελευταία λέξη. Δεν σκέφτηκαν πως με τον πρίγκιπα Φίλιππο στο νοσοκομείο αυτή είχε ήδη πολλά να αντιμετωπίσει. Και δεν σκέφτηκαν πως υπάρχει διαφορά μεταξύ φιλανθρωπίας και δέσμευσης στο δημόσιο καθήκον».
harry_megan

Ο Χάρι και η Μέγκαν χάνουν τους βασιλικούς τίτλους αλλά έχουν υπογράψει «χρυσά» συμβόλαια με Netflix και Spotify

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του παλατιού ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας που ζει μόνιμα στην Καλιφόρνια δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει τους ρόλους του ως επικεφαλής σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, στην Κοινοπολιτεία και να διατηρήσει τους στρατιωτικούς του τίτλους. Οι τιμητικοί τίτλοι των Σάσεξ αναμένεται να αναδιανεμηθούν στα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας με τον τίτλο του Γενικού Αρχηγού του Βασιλικού Ναυτικού να δίνεται στην 69χρονη πριγκίπισσα Άννα, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου. Τον τίτλο κατείχε μέχρι το 2017 ο πρίγκιπας Φίλιππος. Η βασίλισσα Ελισάβετ φοβάται πως αν παραχωρήσει τον τίτλο στον πρίγκιπα Ουίλιαμ το χάσμα μεταξύ των δύο αδελφών θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Ο έκτος στην διαδοχή του θρόνου της Γηραιάς Αλβιόνας και η Αμερικανίδα, πρώην ηθοποιός, παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα τον Μάρτιο του 2020. Μαζί με τον γιο τους, Άρτσι, ζουν μόνιμα στην Καλιφόρνια ενώ ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ανακοίνωσαν πως περιμένουν δεύτερο παιδί. Αν και χάνουν οριστικά τους τιμητικούς τίτλους τους έχουν υπογράψει «χρυσά» συμβόλαια συνεργασίας με την Spotify και το Netflix, εκ των οποίων τα έσοδα υπολογίζονται άνω των 100 εκατ. λιρών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέα καταγγελία στο ΣΕΗ για Χαϊκάλη: Προσπάθησε να με βιάσει, ολοκλήρωσε επάνω στα ρούχα μου

Η μαρτυρία του Χρίστου Χ. για τον Δημήτρη Λιγνάδη που σοκάρει - «Έτσι με χειραγώγησε»

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία - Πού θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης