LIVE

Κορωνοϊός

Κίνα: To «βασίλειο της θανατικής ποινής» - Εκτελεστικά αποσπάσματα και θανατηφόρες ενέσεις σε βανάκια

kina_main

Χιλιάδες άνθρωποι εκτελούνται κάθε χρόνο στην Κίνα  για εγκλήματα που σχετίζονται ακόμα και με τα ναρκωτικά - Τι λένε ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας για τις τιμωρητικές μεθόδους του Πεκίνου - «Υπέρ» της πρακτικής αυτής δηλώνουν οι Κινέζοι πολίτες

Το τίτλο του «χειρότερου εκτελεστή» στον κόσμο έχει κερδίσει η Κίνα, το κράτος της οποίας καταδικάζει σε θάνατο και σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους: από εν ψυχρώ πυροβολισμούς μέχρι θανατηφόρες ενέσεις κι εκτελέσεις εν κινήσει μέσα σε φορτηγάκια.

Οι πραγματικοί αριθμοί των ανθρώπων που έχουν εκτελεστεί με δικαστική απόφαση  πιστεύεται ότι είναι εκπληκτικά υψηλοί, ωστόσο το καθεστώς προτιμά να τους κρατά καλά κρυμμένους ως κρατικά μυστικά.

Εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα μίλησαν στη The Sun Online για το  σύστημα της ασιατικής χώρας, που βγήκε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την εκτέλεση του Κινέζου μεγιστάνα Lai Xiaomin, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά.

Ο Xiaomin εκτελέστηκε τον προηγούμενο μήνα, καθώς στην Κίνα, εγκλήματα που σχετίζονται ακόμα και με τα ναρκωτικά ή κυβερνητικές και επιχειρηματικές δολοπλοκίες μπορούν να επισύρουν θανατική ποινή.

Οι πυροβολισμοί (ομαδικοί ή ατομικοί) και οι θανατηφόρες ενέσεις είναι δύο αγαπημένες μέθοδοι εκτέλεσης που χρησιμοποιούνται από το κινέζικο καθεστώς.

Οι θανατηφόρες ενέσεις νομιμοποιήθηκαν από το καθεστώς τη δεκαετία του '90 και μερικές φορές χορηγούνται στα «θύματα» μέσα σε κάποιο από τα κινητά «φορτηγά εκτέλεσης» του κράτους. Σύμφωνα με όσα φημολογούνται, οι κατάδικοι φορτώνονται μέσα στα φορτηγά αυτά και στη συνέχεια, αφού πρώτα τους δένουν σε ένα τραπέζι, τους χορηγούν τη θανατηφόρα ουσία.

Γενικά, οι ενέσεις θεωρούνται ως η πιο διαδεδομένη μέθοδος εκτέλεσης, λόγω χαμηλότερου κόστους, ενώ οι εκτελέσεις μέσα σε φορτηγά (κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2003) επιτρέπουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί μεταφορά στη φυλακή. Σύμφωνα με την Αμνηστία, η μέθοδος των φορτηγών έχει, πλέον, εγκαταλειφθεί.

fortiga_kina
fortigo2


Μετά τον θάνατό τους, ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα όργανα των εκτελεσθέντων, συλλέγονται για χρήση σε ιατρικά και επιστημονικά πειράματα, χωρίς, φυσικά, να έχουν δώσει ποτέ -πριν τον θάνατό τους- ανάλογη έγκριση.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει την Κίνα ως τον «χειρότερο εκτελεστή», χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον συνολικό αριθμό των ατόμων που εκτελέστηκαν στις τελευταίες μετρήσεις της, για το 2019, καθώς προτιμά να κρατά στο συρτάρι τα συγκεκριμένα στοιχεία. Συνολικά, το συγκεκριμένο έτος οι συνολικές εκτελέσεις που καταγράφηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, εκτός Κίνας, ήταν 657, με τους «χειρότερους εκτελεστές», μετά τους Κινέζους, να είναι κατά σειρά οι Ιρανοί, οι Σαουδάραβες, οι Ιρακινοί και οι Αιγύπτιοι.

global_ekteleseis


Η ερευνήτρια της Αμνηστίας που ασχολείται με τα θέματα της Κίνας, Kai Ong είπε στη The Sun Online πώς η συγκεκριμένη χώρα πραγματοποιεί συχνά μαζικές συγκεντρώσεις για να ανακοινώσει ποιοι άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο.

«Η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει τη χρήση της θανατικής ποινής ως ένα αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέτρο για τους εγκληματίες» ανέφερε η Ong.

«Κάθε Ιούνιο, οι τοπικές κυβερνήσεις συχνά διοργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις, στις οποίες μαθητές, δάσκαλοι και το κοινό καλούνται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του δικαστηρίου που επιβάλλει τη θανατική ποινή σε άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα σχετικά με τα ναρκωτικά» πρόσθεσε.

kina_ektelesis


Οι εκτελέσεις μέσω πυροβολισμών θα σταματούσαν, θεωρητικά, το 2010, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές που θέλουν την πρακτική αυτή να συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κατάδικου, που πυροβολήθηκε με δικαστική απόφαση μετά από τη μαχαίρωση εννέα παιδιών σε σχολείο.

Σύμφωμα με την Ong, αν και η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ολοένα και λιγότεροι είναι οι άνθρωποι που εκτελούνται, δεν είναι ο αριθμός των εκτελέσεων αυτός που προβληματίζει.

«Παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση σκοτώνει λιγότερους και με περισσότερη προσοχή, εξακολουθεί να βλέπει τη χρήση της θανατικής ποινής ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέτρο για σοβαρά εγκλήματα, ειδικά εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν να επιβάλλουν θανατικές ποινές και εκτελέσεις για ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, τα οποία δεν συγκαταλέγονται, πάντα, στα σοβαρότερα εγκλήματα. Είναι απίθανο ο αριθμός των νέων θανατικών ποινών και εκτελέσεων να μειωθεί σημαντικά στο εγγύς μέλλον» πρόσθεσε η Ong.

diki_1
diki_2


Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής William Schabas, συγγραφέας της έκθεσης της Αμνηστίας για τη θανατική ποινή, δήλωσε στη The Sun Online πώς οι πολίτες στην Κίνα «δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από αυτό». Το αντίθετο δείχνει να ισχύει, καθώς «το υποστηρίζουν κιόλας».

«Η κοινή γνώμη στην Κίνα εξακολουθεί να είναι αρκετά θετική για τη θανατική ποινή. Εάν κάνετε μια έρευνα, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια σημαντική πλειοψηφία ατόμων που είναι υπέρ της θανατικής ποινής» σημείωσε.

Πέρα από τις εκτελέσεις πολιτικών κι επιχειρηματιών, η Κίνα ήταν επίσης το πρώτο έθνος που προχώρησε σε εκτέλεση η οποία σχετιζόταν με τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, πέρσι ο Ma Jinguo εκτελέστηκε, αφού προηγουμένως είχε σκοτώσει δυο κυβερνητικούς αξιωματούχους σε ένα σημείο ελέγχου για Covid. Την ίδια στιγμή, ο Καναδός πολίτης Robert Lloyd Schellenberg βρίσκεται στη λίστα εκτέλεσης και περιμένει να έρθει η σειρά του, έχοντας καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Καναδάς προσπαθεί να αποτρέψει την εκτέλεση αυτή, με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να κατηγορεί το Κομμουνιστικό Κόμμα για «αυθαίρετη» χρήση της θανατικής ποινής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε επτά περιοχές στα βόρεια προάστια παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

«Αναγνώρισα αυτόν που πήγε να με σκοτώσει»: Συγκλονιστική μαρτυρία οδηγού ταξί για τον serial killer της Κηφισιάς

ΗΠΑ: Κατασχέθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια πλαστές μάσκες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ΚοτζάΝαστας

Απλά τέλειο

Τ

Καλα κανει η κινα Οχι οπως εδω που τους δινουμε αδειες να βγουν εξω να ξανα σκοτωσουν. Θανατικη καταδικη τωρα και στην ευρωπη για τα αποβρασματα

Ζε σουι τσαινιζ

Και καλά κάνουν, όχι θα τους βγάζουν κάθε μήνα με άδειες, θα κλέβουν θα σκοτώνουν και σε 4-5 χρονακια πάλι έξω για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους με τις ευλογίες και την πληρωμή τους από τα κορόιδα τους κανονικούς κατοίκους τους νόμιμους Έλληνες . Μήπως να το ζητήσουμε και εδώ με δημοψήφισμα;

Anthony (πρωην Αντωνης) Ντουμπαι

Πολυ καλα κανει η υπερδυναμη Κινα (ολα made in China) ......... τα απλυτα μπατιροσκιλα του Τσιφτετελησταν τσιμπηστε 2 @@ και καντε απεργιες και πορειες

@Γιάννης ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Ναι,ρε Γιαννάκη,να γίνει δημοψήφισμα όπως ακριβώς λές,με ξεχωριστές κάλπες ΠΕ και μη,για να ΠΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ.Που νομίζετε οτι όλα περιφέρονται γύρω από την θολοκουλτούρα της αριστεράςσας.Ξέρεις πόσοι -μετανοιωμένοι- αριστεροκουλτουριάρηδες προοδευτικοι (μορφωμένοι) πατεράδες&μανάδες θα ψηφίσουν ένα τεράστιο ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙ,ειδικά για τους εμπόρους ναρκωτικών που τους έχουν κάψει τα αναρχοπαιδα τους(και τις τσέπες τους βεβαίως βεβαίως!);Ε;Ξέρεις;Ούτε που φαντάζεσαι!Εκεί να δείς γλέντια!Το ΝΑΙ θα σπάσει τα κοντέρ!Θα πιάσει 99%!Ας μην κρυβόμαστε πισω από το δακτυλάκι μας:Και του αριστερού πατέρα τρέμει η καρδούλα του,μεχρι να γυρίσει η κόρη του στο σπίτι σώα και αβλαβής...Κι ας λέει άλλα τα απογευματα στο καφενείο του κκε.χαχαχα!

Ο Θεός τους ειναι το χρήμα

Και τους μουσουλμάνους ρους εχουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης οπου τους χρησιμοποιουν σαν "φαρμες" οργάνων, αλλά για εκείνους τουμπεκί οι τζιχαντιστες, ο "δυτικός κόσμος" ειναι ο κακος κατα τα αλλα, οι τρομοκρατία γίνεται για το χρημα. Οχι για ιδεολογία η θρησκεία. Τουλάχιστον οχι απο τα "Κεφαλια".....

ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Το σημαντικότερο, που δεν γράφηκε στο άρθρο, είναι ότι εκτελούνται πολλοί πολίτες για ελαφρές φορολογικές παραβιάσεις. Κομμουνισμός, ο κόκκινος παράδεισος επί της γης, που θερίζει... Η χώρα μας είχε την μεγάλη τύχη να μην γνωρίσει ποτέ τον κομμουνισμό, γι'αυτό τυγχάνει να είναι δεύτερο κόμμα στην Ελλάδα η αριστερά.

Πρόταση,

προτείνω να στείλουμε τους υπερασπιστές του κομμουνισμού στην Κινα,για να τον απολαύσουν....

αχαχαχα

Αν νομίζεις ότι η Κίνα είναι κομμουνιστικό κράτος άλλο τόσο φαντάζομαι πιστεύεις και η βόρεια Κορέα είναι δημοκρατική

Γιάννης

ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ! Δημοψήφισμα είπατε; Ναι λοιπόν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στην Ελλάδα γιά το ποιοί θέλουν την θανατική ποινή. Με μία διαφορά όμως: Να ψηφίσουν σε διαφορετικές κάλπες εκείνοι που είναι ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) από εκείνους όλους τους άλλους! Έχει πολλή μεγάλη σημασία αυτό. Κάτι θα ...καταδείξει!

Αυτο θα πρεπει να εφαρμοζετε σε ολες τις εκλογικες διαδικασιες

Δηλαδη η βαρυτητα της ψηφου εκεινων της Πανεπιστημιακης εκπαιδευσης ,να εχουν απο τους υπολοιπους,εναν συντελεστη τουλαχιτον 5 προς 1 .Δηλαδη μια ψηφος αποφοιτου Πανεπιστημιου να εχει 5 πλασια βαρυτητα που ειναι το δικαιο ,το σωστο και το Δημοκρατικο!

Τι ακουμε Θεε μου...

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κατάδικου, που πυροβολήθηκε με δικαστική απόφαση γιατί μαχαίρωσε εννέα παιδιά σε σχολείο. Αντί να πάει 10 μήνες φυλακή με 7 πενθήμερες άδειες, τον πυροβόλησαν... Τσ τσ τσ, τι να πει κανείς?

ας τους φέρουν εδώ.... Να τους δώσουμε κ επιδωματα....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης