Στη Τζόρτζια Τραμπ και Μπάιντεν για τη «μητέρα των μαχών» - Θα κρίνει το κόμμα που θα έχει το πάνω χέρι στη Γερουσία

Στη Τζόρτζια Τραμπ και Μπάιντεν για τη «μητέρα των μαχών» - Θα κρίνει το κόμμα που θα έχει το πάνω χέρι στη Γερουσία

Μεταβαίνουν στη πολιτεία όπου αύριο διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές για δύο έδρες στη Γερουσία

biden-trump-main
Στη Τζόρτζια των ΗΠΑ είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον νεοκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μεταβαίνουν στην πολιτεία- κλειδί που κρίνει το κόμμα που θα έχει το πάνω χέρι στη Γερουσία μετά τις αυριανές επαναληπτικές εκλογές για δύο έδρες.

Όπως αναφέρει το CNN, o Δημοκρατικός Τζον Όσοφ είναι αντίπαλος του 71χρονου Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ντέιβιντ Πέρντιου ενώ ο Δημοκρατικός αιδεσιμότατος Ράφαελ Γουόρνοκ θα έχει απέναντί του την 50χρονη γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών, Κέλι Λέφλερ.

Ο Ρεπουμπλιακανός πρόεδρος προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει τρικλοποδιά στην ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Δημοκρατικού Μπάιντεν μετά και την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου της εφημερίδας «Washington Post».

Ο Τραμπ ακούγεται να ασκεί αφόρητη πίεση άλλοτε με απειλές και άλλοτε με κολακείες σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της πολιτείας της Τζόρτζια ώστε να εντοπίσει τις ψήφους που… λείπουν για να ανατρέψει το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου στην πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσείυμα, ο απερχόμενος πρόεδρος είχε επί μία ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρεπουμπλικανό αξιωματούχο, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, στη διάρκεια της οποίας πότε τον παρακαλούσε να δράσει και πότε τον απειλούσε με αόριστες δικαστικές συνέπειες εάν ο αξιωματούχος της Τζόρτζια αρνείτο να στηρίξει την ατζέντα του απερχόμενου προέδρου περί νοθείας στις εκλογές, προειδοποιώντας τον κάποια στιγμή ότι «παίρνει μεγάλο ρίσκο».

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ απαιτούσε από τον αξιωματούχο της Τζόρτζια- που εκτελεί χρέη υπουργού Εσωτερικών- να βρει «τις 11.780 ψήφους» που θα χρειαζόταν για να ανατρέψει το αποτέλεσμα σε μια από τις πολιτείες-κλειδί για τις προεδρικές εκλογές.

Στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν επιχειρεί να ανατρέψει την αριθμητική κατανομή των εδρών στη Γερουσία, κερδίζοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στο νομοθετικό σώμα.

Εάν οι δύο έδρες περάσουν στα «χέρια» των Δημοκρατικών, τότε θα ελέγχουν ισάριθμες έδρες με τους Ρεπουμπλικανούς , δηλαδή 50-50 στη Γερουσία, με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να έχει δικαίωμα ανατροπής της ισοψηφίας, υπέρ της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Στην περίπτωση που χάσουν τις δύο έδρες, οι Δημοκρατικοί θα έχουν για μία ακόμη φορά τη μειοψηφία, με μία Γερουσία υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικανών να εμποδίζει την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του Μπάιντεν.

«Τραπ και Μπάιντεν μεταβαίνουν σήμερα στην Τζόρτζια , την πολιτεία που θα αποφασίσει για τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας στις ΗΠΑ, τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει την ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία και άρα την ικανότητα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ να υλοποιήσει την πολιτική του», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να μην παραδέχεται την ήττα του από τον Μπάιντεν, παρά τις πολλές δικαστικές αποφάσεις εναντίον του και την ανακαταμέτρηση των ψήφων σε αρκετές πολιτείες.

Την ίδια ώρα, στη Τζόρτζια τις τελευταίες ώρες επικρατεί προεκλογικός πυρετός με προεκλογικά πανό να έχουν αφισοκολληθεί στους δρόμους της πολιτεία που δεν έχει εκλέξει ούτε έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή εδώ και 20 χρόνια.

Για να στηρίξει τους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ θα συμμετάσχει στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος αναμένεται να γίνει δεκτός σαν ήρωας στο Ντάλτον, μια αγροτική και συντηρητική περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα της Τζόρτζια.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του μεταβαίνει στην Ατλάντα, πρωτεύουσα της Τζόρτζια, και θα συμμετάσχει σε προεκλογική συγκέντρωση με τους υποψηφίους του κόμματό του:τον Ράφαελ Γουόρνοκ, πάστορα στην εκκλησία όπου άλλοτε λειτουργούσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και τον Τζον Όσοφ, παραγωγό ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφο.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα επισκεφθεί μια αγροτική περιοχή στο νότιο τμήμα της Ατλάντα.

«Όλα παίζονται» στις εκλογές της Τρίτης, «το μέλλον της χώρας μας», τόνισε η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις στη διάρκεια συγκέντρωσης από τη Σαβάνα.

Για τους Ρεπουμπλικάνους διακυβεύεται το μέλλον της χώρας.

«Είμαστε το τείχος προστασίας που θα εμποδίσει τον σοσιαλισμό να φτάσει στην Αμερική», τόνισε η Ρεπουμπλικανή Κέλι Λέφλερ μιλώντας σε υποστηρικτές της.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος, οι Δημοκρατικοί διατηρούν τις ελπίδες τους βασιζόμενοι στη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Μπάιντεν, του πρώτου υποψηφίου του κόμματος που κατάφερε να επικρατήσει στη Τζόρτζια από το 1992.



Ειδήσεις σήμερα:

Πρώην υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ σε Τραμπ: Δέξου ότι έχασες και μην μπλέξεις τον στρατό!

Στη χώρα μας η νέα «βρετανική» μετάλλαξη - Τι σημαίνει ο εντοπισμός κρουσμάτων στην Ελλάδα;

Ώρα ανασχηματισμού: Οριστικοποιούνται οι αλλαγές - Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης