Σουηδία: Φέρνει νομοσχέδιο για περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Σουηδία: Φέρνει νομοσχέδιο για περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση της Στοκχόλμης, η οποία είχε καταφύγει κυρίως σε απλές συστάσεις μέχρι τώρα, εξήγησε ότι αυτός ο νέος νόμος θα της επιτρέψει να λάβει αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα σε στοχευμένες περιοχές και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

anosia_sweden
Η σουηδική κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο που της δίνει προσωρινά νέες εξουσίες για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και το οποίο θέλει να εφαρμόσει από τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση, η οποία είχε καταφύγει κυρίως σε απλές συστάσεις μέχρι τώρα, εξήγησε ότι αυτός ο νέος νόμος θα της επιτρέψει να λάβει περιοριστικά καταναγκαστικά μέτρα σε στοχευμένες περιοχές και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Θα μπορεί να αποφασίσει να κλείσει καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή δημόσα μέσα μεταφοράς, ή ακόμη να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροιστούν σε ορισμένους δημόσιους χώρους αντί να καταφεύγει σε γενικά μέτρα.

«Όσοι παραβιάσουν τα μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους μπορεί να τιμωρηθούν με την επιβολή προστίμων», σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι θα ήθελε ο νόμος να τεθεί σε ισχύ έως τις 10 Ιανουαρίου, όμως θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ο νόμος να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Μαρτίου, ομως αργότερα η κυβέρνηση είχε πει ότι στόχευε στο εξής ο νόμος να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο.

Από την αρχή της πανδημίας, η Σουηδία υιοθέτησε μια ιδιάζουσα και αμφιλεγόμενη στρατηγική, αποκλείοντας την καραντίνα ή κάθε καταναγκαστικό μέτρο. Όμως, αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από το φθινόπωρο, ενίσχυσε τα μέτρα στα μέσα Νοεμβρίου, περιορίζοντας κυρίως σε οκτώ άτομα το όριο για τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Κλείσιμο
Η χώρα συνέστησε στις 18 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υιοθετώντας παράλληλα νέους περιορισμούς όπως η είσοδος περιορισμένου αριθμού πελατών στα καταστήματα και ο περιορισμός στα τέσσερα άτομα το πολύ ανά τραπέζι στα εστιατόρια, έναντι οκτώ που ίσχυε έως τότε.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα λύκεια παρατάθηκε έως τις 24 Ιανουαρίου. Οι αξιωματούχοι της υγείας επιμένουν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα ανεκτά από την κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ότι η καταπολέμηση της πανδημίας είναι «μαραθώνιος, όχι σπριντ».

Η Σουηδία δεν έχει νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει την ελευθερία στις μετακινήσεις σε καιρό ειρήνης, για παράδειγμα, αποφασίζοντας μέτρα καραντίνας για τον πληθυσμό της.

Παρά την ανακοίνωση αυτού του νομοσχεδίου μετά τους πρόσφατους πρόσθετους περιορισμούς, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν διαβεβαίωσε μόλις πριν από τα Χριστούγεννα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT ότι η Σουηδία δεν έχει αλλάξει στρατηγική.

«Είναι ακριβώς η ίδια στρατηγική: προσέχουμε ώστε να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της λοίμωξης», είπε. Η Σουηδία, χώρα περίπου 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει συνολικά 396.048 κρούσματα κορονοϊού και 8.279 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 476 τα νέα κρούσματα - 467 οι διασωληνωμένοι, 66 θάνατοι

Πότε έρχονται τα υπόλοιπα εμβόλια στην Ελλάδα - Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών

Ρωσία: Τουλάχιστον δύο χρόνια η προστασία από τον συνδυασμό των εμβολίων Sputnik-V και AstraZeneca 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης