Κορωνοϊός: Πότε έρχονται τα υπόλοιπα εμβόλια στην Ελλάδα - Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών

Κορωνοϊός: Πότε έρχονται τα υπόλοιπα εμβόλια στην Ελλάδα - Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών

Ένα περιστατικό στους 471 που εμβολιάστηκαν ήπιας αλλεργικής αντίδρασης - Ποια τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό - Στις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών - Τι ισχύει για τις αλλεργίες και τη μετάλλαξη - Δεν θα εμβολιαστούν άτομα κάτω των 18

maria-theodwridou43
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας συμμετείχε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό και στο σκεπτικό που στηρίχθηκε η επιλογή των πρώτων που θα λάμβαναν τη δόση του εμβολίου. Τόνισε ότι δεν θα εμβολιαστούν άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες των εταιρειών για τους εφήβους, ενώ τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ήπια. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στάθηκε ιδιαίτερα τόσο στις αλλεργικές αντιδράσεις, για τις οποίες έχει γίνει εκτενής αναφορά στον παγκόσμιο Τύπο και απασχολεί ένα ικανό ποσοστό των πολιτών.  Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για ένα ελάχιστο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων, της τάξεως των δύο ή τριών στο ένα εκατ. εμβολιασμούς.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη, η κυρία Θεοδωρίδου αποκάλυψε ότι ο κορωνοϊός μεταλάσσεται πιο αργά από τον ιό της γρίπης, είναι όντως πολύ μεταδοτικός, αλλά οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί είναι στο πλαίσιο της φυσιολογικής διαδικασίας και εξέλιξης και ότι στην παρούσα φάση δεν συνίσταται λόγος για αλλαγή του προγραμματισμού, ή του εμβολίου.

Πιο αναλυτικά είπε: 

«Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής.

Κλείσιμο
Είχα την τύχη να εμβολιαστεί. Είχα συγκίνηση, χαρά. Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήατα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο.

Στόχος να μην μείνει ούτε ένα άτομο χωρίς να κάνει το εμβόλιο.

Βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες παρτίδες εμβολίων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μία προτεραιοποίηση.

Τα κριτήρια είναι:

1)Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Οι ηλικιωμένοι θα είναι από τους πρώτους.

2)Ο αυξημένος λογω έκθεσης στον ιό. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά, είναι οι υγειονομικοί. Οι υγειονομικοί αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή του εμβολίου.

3)Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, ή αποκατάστασης.

4)Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ήταν λιγότεροι από 50.

Σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτων των 18. Δεν υπάρχουν μελέτες για άτομα κάτω των 18, και ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα.

Έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί. Ένας από αυτούς είναι οι αλλεργίες. Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δύο τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Εξάλλου, υπάρχει προετοιμασία σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου.

Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη. Ο κορωνοϊος έχει κάνει μεταλλάξεις, και θα κάνει και άλλες. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Μπορεί να καταλήξει και σε μία μεταβολή των χαρακτηριστικών του. Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές είναι πιο αργές από εκείνες στον ιό της γρίπης, δεν επιβάλει την ανάγκη τροποποίησης του προγραμματισμού ή του εμβολίου.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, που δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο.

Το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Μαρία Θεοδωρίδου 28/12


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων τόσο της Pfizer όσο και της Moderna, αλλά και της Astrazeneca. Όπως δήλωσε, στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών και την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης και σε ένα περιστατικά, στα 471, που εμφάνισε ήπια αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Πρόκειται για ειδικευόμενη γιατρό στο Αττικό, η οποία εμφάνισε ήπιας μορφής αλλεργική αντίδραση και αντιμετωπίστηκε αμέσως. Η νεαρή γιατρός είναι πολύ καλά στην υγεία της και δεν τίθεται κανένα θέμα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 4 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Από αύριο θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Αύριο επίσης αναμένουμε άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.

Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι υπερήλικες. Τότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, ενώ η πλατφόρμα συμμετοχής θα ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα».

Μάριος Θεμιστοκλέους 28/12


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας και χρόνια πολλά. Ξεκινά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.
 
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά με υγεία. Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής για τη χώρα μας, για την Ευρώπη, για την προληπτική Ιατρική, για τη Δημόσια Υγεία.
Είχα την τύχη να εμβολιαστώ χθες και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα αισθήματά μου. Είχα συγκίνηση, χαρά και μία ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφθανε πια σε μια αρχή που είναι η εφαρμογή των εμβολίων.
Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο και πραγματικά ο στόχος όλων όσοι ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μην μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί.
Θα ακούσουμε και από τον κ. Θεμιστοκλέους ότι βαθμιαία θα έρχονται και μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, γεγονός που θα επιτρέπει και τον βαθμιαίο εμβολιασμό μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μια προτεραιοποίηση για τον τρόπο του εμβολιασμού.
Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να υπενθυμίσω πώς έχει γίνει η προτεραιοποίηση. Δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας. Έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας διεθνών οργανισμών, τις κατευθυντήριες οδηγίες και βασίζεται φυσικά και σε κανόνες της βιοηθικής.
Τα κριτήρια, λοιπόν, με τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση είναι πρώτον, ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί τους μήνες αυτούς που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο, ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Επομένως, είναι κατανοητό γιατί στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν, συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.
Το δεύτερο κριτήριο για την προτεραιοποίηση είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από την έκθεση στον ιό είναι οι υγειονομικοί.
Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό «φάρο» για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό.
Με μεγάλη ικανοποίηση ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά της Covid από τους υγειονομικούς.
Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και των χρονίως πασχόντων.
Και τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του Κράτους. Νομίζω ότι ο αριθμός που εμβολιάστηκε είναι μικρότερος από τους 50.
Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι σε αυτή την προτεραιοποίηση, να το υπενθυμίσουμε αν και έχει λεχθεί ξανά, δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Πολλοί γονείς συνηθισμένοι από τους εμβολιασμούς των παιδιών τους, μας ρωτούν πότε θα κάνουν το εμβόλιο.  Δεν υπάρχουν μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και ευτυχώς και η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες την παιδική και την εφηβική, είναι ήπια, σπάνια έχει μια σοβαρότητα.
Με το χρόνο αυτό της προετοιμασίας για τον εμβολιασμό έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί, καμιά φορά και εσφαλμένες εντυπώσεις, για ορισμένα θέματα σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Ένα από τα θέματα στα οποία θα ήθελα να αναφερθώ είναι τα θέματα της αλλεργίας. Σύμφωνα λοιπόν με το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, το CDC, αλλά και την έγκριτη αλλεργιολογική και ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Όπως και ότι αλλεργίες συνηθισμένες, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, του τύπου αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως είναι η κόνις ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, όλοι έχουμε στο ιστορικό μας ή των οικείων μας κάτι ανάλογο, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.
Άλλωστε, μέσα στο σχεδιασμό έχετε ακούσει και θα ξανακούσετε και θα αντιληφθείτε, ότι υπάρχει σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο μια προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας, ακόμα και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με την χορήγηση της επινεφρίνης. Επομένως το θέμα, «έχω αλλεργική ρινίτιδα, μπορώ να εμβολιαστώ;», δεν πρέπει να είναι θέμα αντένδειξης εμβολιασμού.
Μόνο, επαναλαμβάνω, αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές, που οδηγούν ένα άτομο στο Νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυικής χορήγησης φαρμάκων, μπορεί να χρειαστεί πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού του ή του αλλεργιολόγου.
Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει αυτές τις ημέρες και τον Τύπο και τους επιστήμονες, αλλά απασχολεί και το κοινό, είναι το θέμα των μεταλλάξεων του ιού.
Ο κορονοϊός και παλαιότερα, τους προηγούμενους μήνες, έχει επιδείξει μεταλλάξεις και τώρα και στο μέλλον θα κάνει μεταλλάξεις. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη το πέρασμα του ιού, η διάδοσή του, να οδηγεί σε μεταβολές του και μπορεί να καταλήξουν και σε μια μεταβολή των χαρακτηριστικών του.
Η Επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στον ιό αυτόν, και μάλιστα είναι πιο αργές συγκριτικά με τον ιό της γρίπης, δεν αποτελούν μια μεγάλη μεταβολή στην σοβαρότητα της νόσου του κορονοϊού ή, και το σπουδαιότερο, η ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου. Το εμβόλιο παραμένει και αποτελεσματικό και ασφαλές.
Και επειδή μίλησα για μεταδοτικότητα, για τον ιό, ότι οφείλουμε για να μην έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις να σταματάμε την μετάδοση του ιού τηρώντας όλα τα μέτρα που καθημερινά ακούτε ότι θα τα συνεχίσουμε και μετά τον εμβολιασμό, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος για τον οποίο δεν υπάρχει μάλιστα και εμβόλιο.
Ποιος είναι αυτός; Ο ιός της παραπληροφόρησης. 
Είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπλανητικών, οι οποίες δεν περνάνε από τον ηθμό της επιστημονικής γνώσης. Αυτό υποτιμά, νομίζω, την νοημοσύνη όλων μας.
Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες, φαιδρές τις περισσότερες φορές, αιτιάσεις για τα εμβόλια την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση.
Και τελειώνοντας, ήθελα να θυμίσω ότι το σχέδιο «Ελευθερία» έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι πραγματικά το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα μας κατά του ιού και το κύριο όπλο μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία που μας έχει ανατρέψει την καθημερινή μας ζωή.
Ευχαριστώ.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Θεοδωρίδου. Το λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Η επιχείρηση «Ελευθερία» άρχισε. Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως πληθυσμού κάθε χώρας.
Έγινε η αποθήκευσή τους σε κεντρικό σημείο στην Αττική, σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης και από εκεί έγινε η διανομή στα πέντε Νοσοκομεία της Αττικής και σήμερα έγινε η διανομή στα τέσσερα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.
Μέχρι τις 16:00 σήμερα, εμβολιάστηκαν στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Και αυτό σας το αναφέρω, πιστός στη δέσμευσή μου για λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια.
Αύριο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα πέντε μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινάνε και στα τέσσερα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό στην Πάτρα.
Επίσης, αύριο, 29 Δεκεμβρίου, παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer 83.850 δόσεων, η οποία θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων.
Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.
Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της Moderna, που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της AstraZeneca, που αν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο και έχουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα έχουμε 500.000 δόσεις τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο.
Επίσης, σε αυτές όταν έχουμε τις εγκρίσεις θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.
Στις 4 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών. Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.
Με βάση τους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν. Υπενθυμίζω τους τρόπους με τους οποίους ο πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού.
Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρχεται αυτόματο μήνυμα, εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού του, άρα είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη και κυρίως να γράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.
Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού, να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, τότε θα μπορεί να κλείσει ραντεβού.
Για όσους θέλουν, είτε δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα φαρμακεία της γειτονιάς ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίηση και για να το πω απλά, να εμβολιαστεί «από το παράθυρο».
Είναι πιθανόν ότι κάποιοι θα δοκιμάσουν να το κάνουν αυτό. Θα ήθελα να πω ότι έχουμε αναπτύξει τις δικλείδες ασφαλείας και έχουμε ενεργοποιήσει και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας.
Ένα άλλο σημείο που αξίζει να τονιστεί είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι πολίτες που θα εμβολιάζονται, με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, που θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες: πότε έγινε ο εμβολιασμός, το είδος του εμβολίου. Στην έκδοση του πιστοποιητικού θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες, με τρόπο που θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια.
Θα ήθελα να κλείσω με κάτι πιο προσωπικό. Σήμερα εμβολιάστηκα και εγώ, αισθάνομαι υπέροχα και θεωρώ ότι έχω κάνει ένα μικρό βήμα για να ξαναγκαλιάσω τους γονείς μου, που έχω να τους δω από το Σεπτέμβριο.
Ευθύνη δική μας και όλων όσοι ασχολούμαστε, είναι να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας μέχρις ότου εμβολιαστούμε όλοι, έτσι ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Θεμιστοκλέους. Να περάσουμε σε ερωτήσεις.

Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Οι δόσεις των εμβολίων που έχουν φτάσει και περιμένουμε άμεσα, πώς θα κατανεμηθούν; Θα φτάσουν και σε απομακρυσμένες περιοχές;  Μέσα στον Ιανουάριο πότε περιμένουμε την τρίτη παρτίδα;  Υπάρχει ενδιαφέρον από περισσότερους υγειονομικούς να μετέχουν στον εμβολιασμό; Είστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή;
 
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Η κατανομή των δόσεων, όπως έχω ήδη αναφέρει, έγινε με βάση το  πρόγραμμα παραδόσεων από την Pfizer. Θα έχουμε παραδόσεις ανά εβδομάδα και είναι 83.850 δόσεις περίπου ανά εβδομάδα για τον Ιανουάριο και ακολούθως έχουμε τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.
Ο προγραμματισμός έγινε υπολογίζοντας ότι θα έχουμε εξασφαλίσει και τη δεύτερη δόση των ατόμων των οποίων εμβολιάζονται. Σε αυτούς τους υπολογισμούς έχουμε υπολογίσει και τις πιθανές παραδόσεις άλλων εταιρειών, έτσι ώστε να κάνουμε τον προγραμματισμό.
Αν ο προγραμματισμός ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου για τους υγειονομικούς, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης, ακολούθως θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.
Μέχρι στιγμής, όσον αφορά τους υγειονομικούς, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής των γιατρών και είμαστε σίγουροι ότι όσο προχωράει η διαδικασία όλο και περισσότερο αυτό το ποσοστό θα αυξάνεται.
 
Π. ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ: Κυρία Θεοδωρίδου και κύριε Θεμιστοκλέους, την περασμένη Δευτέρα αναφέρατε πως ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στο υγειονομικό προσωπικό και στους οίκους ευγηρίας και αμέσως μετά στα άτομα ηλικίας άνω των 85 στην κοινότητα. Παραμένει αυτός ο σχεδιασμός; Ποιος είναι ο εκτιμώμενος αριθμός της συγκεκριμένης ομάδας ηλικιωμένων; Μπορείτε να μας πείτε επίσης τι πρέπει να κάνουν και από πότε για να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι 85 χρονών και άνω;
 
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ναι, παραμένει αυτός ο σχεδιασμός. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Ο γενικότερος εμβολιασμός, όταν ανοίξουμε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων, θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου και σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι κλειστοί πληθυσμοί, δηλαδή οίκοι ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες χρόνιας φροντίδας.
Με βάση τους εκτιμώμενους υπολογισμούς συμμετοχής ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν και μια πρώτη εκτίμηση για τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων είναι ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερα από 85.000 άτομα τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου.

Ε. ΤΖΙΒΡΑ: Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών επιβεβαιώνει ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού για την δημιουργία τείχους ανοσίας, ενώ είναι άμεσες οι προειδοποιήσεις για τρίτο κύμα της πανδημίας. Καθόσον ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις σοβαρές ανεπάρκειες του Ε.Σ.Υ., από το οποίο λείπουν 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές, τι μέτρα παίρνονται άμεσα για την τεράστια υποστελέχωση στα δημόσια Νοσοκομεία, στην δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον τομέα αποκατάστασης; Η Κυβέρνηση σκέφτεται να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και από άλλες χώρες παραγωγής, ανεξάρτητα από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος εμβολιασμού;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ναι, θα απαντήσω την ερώτηση σε τρία σκέλη. Το πρώτο σκέλος είναι ότι μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία που έχουμε θέσει ως στόχο, το σημαντικότερο μέσο για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα οποία πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια. Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και γενικά οι οδηγίες οι οποίες δίνονται από τους επιστήμονες μας.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος έχουμε αναφέρει και στην προηγούμενη ενημέρωση μας ότι έχουν ήδη προσληφθεί 7.000 επικουρικό προσωπικό. Οι 4.000 νοσηλεύτριες, και με δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας, θα μονιμοποιηθούν μετά από μοριοδότηση. Και έχουμε ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 1.500 γιατρών, με ένα πολύ μεγάλο μέρος τους να τοποθετείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχίζουμε. Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και προσλαμβάνουμε περισσότερο επικουρικό προσωπικό, το οποίο θα χρειαστούμε στα εμβολιαστικά κέντρα. Άρα το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Και όσον αφορά το τρίτο σκέλος, που αφορά την συμφωνία με άλλες χώρες εκτός της ευρωπαϊκής κεντρικής συμφωνίας, η χώρα μας είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής κεντρικής συμφωνίας. Είναι η συμφωνία που μας φέρνει αυτή την στιγμή τα εμβόλια με μια ισομερή κατανομή με βάση τον πληθυσμό μας. Φανταστείτε να μην ήμασταν στην κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία και να είμαστε σε ένα ανταγωνισμό και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά προσπαθώντας να πάρουμε και εμβόλια από τρίτες χώρες.
 
Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Κύριε Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση Ελευθερία, αν και είναι ακόμη νωρίς, φαίνεται να εξελίσσεται με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει. Εάν μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι διαθέσιμο και το εμβόλιο της Μοderna τι αλλαγές θα υπάρξουν; Πόσες δόσεις αναμένουμε άμεσα από αυτό το νέο εμβόλιο; Και μια διευκρίνιση. Οι πολίτες που ζουν στην χώρα αλλά δεν έχουν ΑΜΚΑ, τι θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να εμβολιαστούν;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Με βάση τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένουμε 240.000 δόσεις από την εταιρεία Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τις επόμενες μέρες, όσο πλησιάζουμε προς την έγκριση, η εταιρεία θα μας ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα της πρώτης παράδοσης. Αυτό δεν θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς μας. Έχουμε συμπεριλάβει στον σχεδιασμό μας και την παράδοση της εταιρείας Moderna.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, που αφορούσε τον ΑΜΚΑ, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ θα επισκέπτονται τα ΚΕΠ, θα προχωρούν στην έκδοση του ΑΜΚΑ, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν.
 
Ν. ΚΑΨΗ: Είδαμε πρόσφατα μελέτη του New England Journal of Medicine για τη διάρκεια ανοσίας του εμβολίου της Moderna, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται η διαρκής χυμική ανοσία για μια περίοδο τεσσάρων μηνών περίπου. Άλλη μελέτη για το εμβόλιο της Pfizer μιλούσε για έξι μήνες. Παρά το γεγονός ότι και τα δύο εμβόλια βρίσκονται υπό μελέτη όσον αφορά τη διάρκεια ανοσίας, δεν έχουμε στοιχεία που να μιλάνε για πάνω από ένα εξάμηνο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να επαναλαμβάνουν το εμβόλιο δύο φορές τον χρόνο; Εάν το κάνουν μία φορά τον χρόνο, πώς θα είναι καλυμμένοι το υπόλοιπο διάστημα;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, σωστές οι παρατηρήσεις της δημοσιογράφου. Το κεφάλαιο ανοσία, προστασία από τον κορονοϊό, δεν έχει κλείσει. Γράφεται αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε όντως, ότι η χυμική ανοσία και όταν λέμε χυμική ανοσία εννοούμε τα αντισώματα, κρατάνε λίγο καιρό.
Ακόμη αν είναι 4, αν είναι 6 μήνες δεν το ξέρουμε, διότι οι μελέτες εξελίσσονται. Πάντως, το μήνυμα είναι ότι πιθανότατα και ο ιός του κορονοϊού να συμπεριφέρεται ανάλογα με τον ιό της γρίπης.
Αυτό που θα αλλάξει πιθανώς τα πράγματα ως προς την ανοσία, είναι η αξιολόγηση της κυτταρικής ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας που μπορεί να κρατάει ο οργανισμός παρά τη μείωση των αντισωμάτων. Είναι ένα θέμα ανοιχτό. Εάν συμπεριφέρεται σαν τον ιό της γρίπης, ναι, ο εμβολιασμός μπορεί να είναι ετήσιος όπως και της γρίπης.  Αλλά ας περιμένουμε ακόμη, οι μελέτες εξελίσσονται και πιθανώς να έχουμε και πολλές εκπλήξεις πάνω σε αυτό το θέμα.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας από τον κ. Χαρδαλιά, την κα Παπαευαγγέλου και τον κ. Μαγιορκίνη αύριο Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα.
Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, επίσης στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ποια επιδόματα θα δοθούν - Τι θα γίνει με το επίδομα των 534 ευρώ
 
Επίδομα Παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Σκάνδαλο Folli Follie: Το «καρουζέλ» των Κουτσολιούτσων - Οι αχυράνθρωποι και οι γκρίζες συναλλαγές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης