Brexit: Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία - Ποια βήματα ακολουθούν

Brexit: Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία - Ποια βήματα ακολουθούν

Oι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των «27» επισφράγισαν το deal με την Bρετανία

brexit-ee-5
To «πράσινο φως» για να την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας για το Brexit έδωσαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών στις Βρυξέλλες, ώστε αυτή να έχει ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2021. 

«Οι Πρέσβεις της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ Σεμπάστιαν Φίσερ.

Δείτε την ανάρτησή του:
Η απόφαση των 27 αντιπροσώπων ήταν ομόφωνη και πλέον απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη στο «παρά πέντε», δεν άφησε χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει λεπτομερώς τη συμφωνία.

Παρόλο που, θεωρητικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να αρνηθεί να επικυρώσει τη «Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου», οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρές, καθώς ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ενημέρωνε σχεδόν σε κάθε βήμα τους ευρωβουλευτές για τις εξελίξεις των συνομιλιών ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Αρκετοί ευρωβουλευτές, σχεδόν από όλες τις πολιτικές ομάδες, είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το Συμβούλιο της ΕΕ, καθώς θεωρούν ότι τα δύο τελευταία ευρωπαϊκά όργανα υπονομεύουν συστηματικά την εξουσία που έχει παραχωρηθεί στο Κοινοβούλιο από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Εκτός αυτού αρκετοί ευρωβουλευτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit σε άλλα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως στην Σκωτία και ζητούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταστήσει σαφές ότι θα καλωσορίσει μια ανεξάρτητη Σκωτία που θα ενταχθεί στην ΕΕ. Μια πρόταση που προκαλεί, τουλάχιστον, εκνευρισμό σε Ισπανούς ευρωβουλευτές, καθώς η Μαδρίτη αντιμετωπίζει το ζήτημα της Καταλονίας.

Τις επόμενες ημέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ξεκινήσει ένα γύρο εθνικών και κομματικών διαβουλεύσεων ώστε να καταφέρει να πάρει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit. Ο πρόεδρος του σώματος Νταβίντ Σασόλι καλωσόρισε τη συμφωνία, αν και εξέφρασε την ενόχλησή του, καθώς το αυστηρό χρονοδιάγραμμα δεν άφησε τους ευρωβουλευτές το χρονικό περιθώριο για να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλύσει τώρα τη συμφωνία λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, με το νέο έτος. Θα ενεργήσουμε με υπευθυνότητα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση στους πολίτες και να αποτρέψουμε το χάος ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος Σασόλι.

Τώρα, με τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν επιτύχει μία συμφωνία για το Brexit, το Λονδίνο επιδιώκει τώρα την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες που βρίσκονται στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού ωκεανού, όπως έγραψε αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός των Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, στην εφημερίδα «The Telegraph».

«Επιδιώκουμε την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ, αλλά και με ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα, με την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού, που αποτελεί μία τεράστια αναπτυσσόμενη αγορά για το μέλλον». Έγραψε ο Ράαμπ στην εφημερίδα: «Τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Ινδία για την προώθηση των οικονομικών δεσμών μας με τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο και θα είναι μαζί με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στους εορτασμούς για την Ημέρα της Δημοκρατίας της Ινδίας», πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ποια επιδόματα θα δοθούν - Τι θα γίνει με το επίδομα των 534 ευρώ
 
Επίδομα Παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Σκάνδαλο Folli Follie: Το «καρουζέλ» των Κουτσολιούτσων - Οι αχυράνθρωποι και οι γκρίζες συναλλαγές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης