LIVE

Κορωνοϊός

Τι περιλαμβάνει η ιστορική συμφωνία του Brexit - Τα υπέρ και τα κατά

ΒΡΕΧΙΤ

Ιστορική συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου Η συμφωνία διασφαλίζει τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς τελωνειακούς δασμούς, ούτε ποσοστώσεις - Η Βρετανία και η ΕΕ δεσμεύονται να τηρήσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού - Εάν κάποια πλευρά δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα μηχανισμός επίλυσης διαφορών 

Στραμμένα στο περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, για την μετά-Brexit εποχή, είναι τα ευρωπαϊκά βλέμματα μετά τον τον λευκό καπνό που βγήκε από τις συνομιλίες.

Αγαθά

Η συμφωνία διασφαλίζει τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς τελωνειακούς δασμούς, ούτε ποσοστώσεις, «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε εμπορική συμφωνία. Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου διατηρούν έτσι την πρόσβασή τους σε μια τεράστια ενιαία αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές σε μια αγορά 66 εκατομμυρίων Βρετανών καταναλωτών. Με τη διευθέτηση αυτή αποφεύγεται η διάσπαση στις αλυσίδες παραγωγής, που θα προκαλούσε πολλά προβλήματα σε ορισμένους τομείς, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ανταγωνισμός

Η Βρετανία και η ΕΕ δεσμεύονται να τηρήσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού «διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα προστασίας σε τομείς όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, η φορολογική διαφάνεια και οι κρατικές επιδοτήσεις».

Στην περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δίνεται η δυνατότητα λήψης «διορθωτικών μέτρων», όπως είναι η επιβολή τελωνειακών δασμών.

Επίλυση διαφορών

Εάν κάποια πλευρά δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών, όπως γίνεται στις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες. Λόγω της κατηγορηματικής άρνησης του Λονδίνου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχει δικαίωμα παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία. Ένα «Κοινό Συμβούλιο» θα παρακολουθεί αν εφαρμόζεται και ερμηνεύεται ορθά η συνθήκη.

Αλιεία

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αλιείς θα έχουν πρόσβαση στα βρετανικά νερά για μια μεταβατική περίοδο 5,5 ετών, μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Μεταφορές

Η συμφωνία εξασφαλίζει την αεροπορική, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των βρετανικών νησιών με την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά η Βρετανία θα απολέσει ορισμένα από τα πλεονεκτήματά που απολάμβανε όταν ήταν μέλος της ενιαίας αγοράς.

Ο στόχος είναι να μην υπονομευθούν τα δικαιώματα των επιβατών, των εργαζομένων αλλά και η ασφάλεια των μεταφορών.

Προγράμματα

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ορισμένα προγράμματα της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, όπως το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό τους.

Δικαστική συνεργασία

Η συμφωνία καθορίζει «ένα νέο πλαίσιο» στην αστυνομική και δικαστική συνεργασία των δύο πλευρών, ιδίως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος. Η συνεργασία αυτή θα μπορεί να διακοπεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο αναστείλει τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εξωτερική πολιτική

Η συνεργασία σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα, δεν καλύπτεται από τη συμφωνία, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήθελε να διαπραγματευτεί αυτά τα ζητήματα.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Ξανά στο «κόκκινο» η Αττική - Ανησυχητική εικόνα στο κέντρο της Αθήνας

Πώς θα γιορτάσει ο πλανήτης τα φετινά Χριστούγεννα

Απίστευτο θέαμα στον Νότιο Ατλαντικό: Γιγαντιαίο παγόβουνο σπάει σε κομμάτια - Βίντεο 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Allignment λέγεται

Αυτό που καταλαβαίνουμε από όσα επίσημα έχουν διαρρεύσει είναι ότι η Αγγλία τίθεται από την ΕΕ σε ένα καθεστώς ΕΕΑ, δηλαδή Νορβηγίας κλπ αλλά χειρότερο εμπορικά. Τι σημαίνει αυτό? Δεσμεύεται να ακολουθεί κάθε νόρμα και νόμο της ΕΕ (ALLIGNMENT), αλλά αυτούς τους νόμους θα τους ψηφίζει η Αγγλία, δεν θα φαίνονται ως ευρωπαϊκές οδηγίες. Θα περνιούνται έμμεσα. Έτσι τίθεται η χώρα σε ένα καθεστώς αποικιακό, αφού δεσμεύεται να εφαρμόζει όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαμόρφωσή της, αφού είναι εκτός ΕΕ και ΔΕΝ έχει δικαίωμα ψήφου. Επίσης η εμπορική συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή που προσφέρει η ΕΕ στις χώρες της ΕΕΑ. Δεν ξέρω σε ποιους θα πουλήσει το παραμυθάκι της κυριαρχίας ο αναμαλλιασμένος, μιας και ξεχωριστή αμυντική πολιτική έχουν ήδη όλα τα κράτη μέλη...

Zoran

Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Γνωρίζουμε, όμως, ότι ενώ φαινόταν ότι δεν θα υπάρχει άμεσα συμφωνία, αυτή έγινε σε μια περίοδο που το κανάλι ήταν κλειστό και ήταν στην πραγματικότητα μια προειδοποίηση του τι θα έχει να αντιμετωπίσει το ΗΒ. Οι πανηγυρισμοί δεν σημαίνουν τίποτα αφού και η χειρότερη συμφωνία θα συνοδεύονταν με πανηγυρισμούς. Επίσης θα είναι σαν να προτρέπει κάποιο μέλος της ΕΕ να ασκήσει βέτο αν πράγματι η συμφωνία είναι πολύ καλή για το ΗΒ.

Το

Ποιο σωστό σχολείο εδώ μέσα. Ο Boris ότι και αν υπέγραφε θα πανηγύριζε για να ικανοποιήσει τους Brexiters. Οι δασμοι δεν συνέφεραν κανέναν αφού μια μεγάλη μερίδα προϊόντων (φρούτα λαχανικά ) Εισαγωντε από Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως και οι Σκωτσέζοι αλλά και οι Ουαλοι εμφανίζονται δυσάρεστημενοι από την τελική έκβαση

Καλα ειναι

Μια τιμια συμφωνια μεταξυ φιλων που ικανοποιει ολες τις πλευρες. Βεβαια οι αμοδιψεις ακροδεξιοι χαλαστηκαν παλι επειδη δεν ξεσπασε κανενας 3ος παγκοσμιος πολεμος για τα ψαρια της Βορειας Θαλασσας.

Μπραβο τους

Και με τον παρά τους και τα εμβόλια τους μπράβο τους! Να τολμήσει ο επόμενος!!!

Ραούλ

Δηλαδή πίτσες μπλέ.Δε χάσανε τίποτα τα αγγλακια.ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ EU όεο;

Γιώργος

Ωραία συμφωνία.... Σαν να λέμε: παραμένετε στην Ευρώπη αλλά θα έχετε δική σας εξωτερική πολιτική....

Ο εξευτεόσμός της Ευρώπης

συνεχίζεται. Μετά την αδυναμία της να ελέγξει τον διεθνή ταραξία που λέγεται Τουρκία, η ΕΕ που μόνο ένωση δεν είναι, ξεβρακώθηκε από την Αγγλική πανάξια διπλωματία. Ντρέπομαι που τόσα χρόνια ήμουν μέχρι κόκκαλο ευρωπαϊστής.

Με τις δανειακες συμβασεις της Ελλαδας με

δικαοδοσια δικαστηριου Λονδινου εκανε τιποτα ο απατεωνας Κουλης η μοιραζε τις μιζες του Αδωνη;

''Όλοι οι άλλοι βλέπουν εκτοξευση χρέους''

αχ ελληνάρα μ', πώς φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα τι γνώμη έχει ο Εσθονός, ο Ούγγρος, ο Πολωνός, ο Τσέχος, ο Φινλανδός, ο Σλοβένος, ο Σλοβάκος, ο Ολλανδός, ο Σουηδός, ο Δανός, ο Λετονός, ο Λιθουανός, ο Ιρλανδός, ο Βέλγος κι ο Λουξεμβουργέζος για τη ''γερμανική'' Ευρώπη...

Βαλκανιος

Αλιμονο σε μας απο που θα την βρουμε δεν ξερω...απο γερμανο απο τουρκο απο αλβανο απο ρουμανο απο σκοπιανο με την ευρωπαικη μουφα που μπλεξαμε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης