Πώς θα γιορτάσει ο πλανήτης τα φετινά Χριστούγεννα

Πώς θα γιορτάσει ο πλανήτης τα φετινά Χριστούγεννα

Η ασθένεια Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους και στις πέντε ηπείρους

xristougenna
Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνα των περασμένων ετών, πουθενά στον κόσμο: οι εορταστικές εκδηλώσεις περιορίστηκαν ή ακόμη και απαγορεύτηκαν και τη θέση τους πήραν τα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ασθένεια Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους και στις πέντε ηπείρους και οι εστίες μόλυνσης που εξακολουθούν να εμφανίζονται υπενθυμίζουν ότι, παρά την άφιξη των πρώτων εμβολίων, η ζωή δεν θα ξαναβρεί σύντομα τους κανονικούς ρυθμούς της. Κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό, μερικές δεκάδες άνθρωποι παρακολούθησαν σήμερα την παραδοσιακή λιτανεία των Χριστουγέννων στους δρόμους της Βηθλεέμ.

Συνήθως, για την τελετή αυτή συρρέουν στην πόλη χιλιάδες προσκυνητές. «Παρά τον φόβο και την απογοήτευση, λόγω της Covid-19, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία γιατί ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ», δήλωσε ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.

«Φέτος είναι διαφορετικά τα πράγματα επειδή δεν θα προσευχηθούμε στην Εκκλησία της Γέννησης, δεν μπορούμε να βρεθούμε με τις οικογένειές μας, όλος ο κόσμος φοβάται», παραδέχτηκε η Τζάνια Σαχίν που συμμετείχε μαζί με τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά στη λιτανεία, στην Πλατεία της Φάτνης, μπροστά στη Βασιλική που ανεγέρθηκε στο σημείο όπου, κατά την παράδοση, γεννήθηκε ο Χριστός.

Λόγω της πανδημίας, τα μεσάνυχτα απόψε δεν θα τελεστεί λειτουργία για τους πιστούς, ούτε θα παραστούν στην εκκλησία οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Η λειτουργία, με την παρουσία μόνο κληρικών, θα μεταδοθεί από την τηλεόραση σε όλον τον κόσμο.

Στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος σκοπεύει να τελέσει τη λειτουργία του μεσονυκτίου δύο ώρες νωρίτερα, ώστε να μην παραβιαστούν οι περιορισμοί που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση. «Σπαραγμός» Στην Αυστραλία, μια χώρα που κάποιες φορές χαρακτηρίζεται «υποδειγματική» όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στα βόρεια του Σίδνεϊ, στους δρόμους επικρατεί ερημιά.

Κλείσιμο
Ο Τζίμι Άρσλαν, ιδιοκτήτης δύο καφέ μπαρ στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών του έχει μειωθεί κατά 75%. Και δεν μπορεί να υπολογίζει στην οικογένειά του για να του ανεβάσει το ηθικό: οι συγγενείς του ζουν στην Καμπέρα και δεν επιτρέπεται να τους επισκεφθεί. «Είναι σπαρακτικό», παραδέχτηκε ο 46χρονος επιχειρηματίας.

Η Γερμανία ματαίωσε τις περίφημες Χριστουγεννιάτικες Αγορές ενώ στο Κουβέιτ οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, αν και έχει ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα. Η Δημοκρατία του Κονγκό-Μπραζαβίλ επέβαλε καραντίνα ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προκαλώντας την οργή των επισκόπων.

Στις Φιλιππίνες, κάποιοι επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές μόνοι τους, γιατί φοβούνται να μετακινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Θα παραγγείλω φαγητό, θα ξαναδώ παλιές ταινίες και θα μιλήσω με βιντεοκλήση στην οικογένειά μου», είπε η Κιμ Πατρία, 31 ετών, η οποία ζει μόνη της στη Μανίλα. Στο Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, οι κάτοικοι αγνόησαν την πανδημία και παρακολούθησαν μαζικά τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σε μια χριστιανική συνοικία.

Οι παριστάμενοι φορούσαν αγιοβασιλιάτικα σκουφιά, όχι όμως και μάσκες. Μουσουλμάνοι και χριστιανοί ενώθηκαν για την περίσταση και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς μπροστά από το στολισμένο δέντρο. Χριστούγεννα στο Ντόβερ Χιλιάδες Ευρωπαίοι φορτηγατζήδες ετοιμάζονται από την πλευρά τους να γιορτάσουν με ένα αυτοσχέδιο ρεβεγιόν στο λιμάνι του Ντόβερ, στη Βρετανία. «Όλοι μας λένε να έρθουμε εδώ και απλώς να περιμένουμε, αλλά δεν θέλουμε να περιμένουμε», είπε, εμφανώς εκνευρισμένος, ο Πολωνός Εζντράζ Σβάτζα.

Ο οδηγός βρίσκεται στο παλιό αεροδρόμιο του Μάνστον, για να υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορονοϊό. «Λένε ότι θα μας κάνουν τεστ, αλλά δεν γίνεται τίποτα, δεν έχουμε καμία πληροφορία, τίποτα», πρόσθεσε. «Έχω δυο μικρά παιδιά, τη γυναίκα μου, το μόνο που θέλω είναι να πάω στην Πολωνία».

Η Πρωτοχρονιά δεν αναμένεται καλύτερη. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη Βραζιλία, ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο σκοπεύει να απαγορεύσει την πρόσβαση στην περίφημη παραλία Κοπακαμπάνα.

Συνήθως, χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν εκεί για να θαυμάσουν τα βεγγαλικά, όμως φέτος δεν θα υπάρξει κανένα θέαμα. Το Σίδνεϊ πάντως σκοπεύει, ό,τι κι αν γίνει, να υποδεχτεί το νέο έτος με μια εντυπωσιακή βροχή πυροτεχνημάτων, όπως κάνει κάθε χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα

873 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 476 διασωληνωμένοι - 55 θάνατοι

Lockdown - Δυτική Αττική: Προς παράταση η απαγόρευση κυκλοφορίας  

Δείτε live το ταξίδι του Άγιου Βασίλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης