LIVE

Κορωνοϊός

Brexit: Tι αλλάζει για χιλιάδες Ελληνες που εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
johnson-layen-arthro

Ουρές γονιών στο Λονδίνο που τρέχουν να προλάβουν τα φθηνά δίδακτρα στα πανεπιστήμια πριν την εκπνοή του χρόνου - Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές και πώς περιπλέκονται τα πράγματα για τον κόσμο της εργασίας από το 2021 και μετά

Αν σε κάτι συγκλίνουν Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ανελαστικότητά τους που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας για τους όρους του Brexit. Μικρή σημασία έχει ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. αρνείται να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση του σκληρού αυτού μπρα ντε φερ.

Τα τρία βασικά αγκάθια είναι οι όροι ανταγωνισμού, η πρόσβαση αλιέων της Ε.Ε. στα βρετανικά ύδατα και ο τρόπος ελέγχου εφαρμογής της όποιας συμφωνίας. Η Ε.Ε. ζητάει ουσιαστικά από το Λονδίνο να δεσμεύεται επ’ άπειρον από τους κανόνες που η ίδια θα καθορίζει. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι η Βρετανία στις 31 Δεκεμβρίου θα αποχωρήσει αμετάκλητα από την Ε.Ε., πιθανότατα χωρίς να δώσουν τα χέρια με τις Βρυξέλλες. Οι διαπραγματευτές του Λονδίνου εξακολουθούν να προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά «ο τερματισμός της μεταβατικής περιόδου χωρίς μια τέτοια συμφωνία παραμένει το πιθανότερο αποτέλεσμα», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Με συμφωνία ή χωρίς, το Brexit πυροδοτεί εξελίξεις σε μία δέσμη θεμάτων που επηρεάζει και την Ελλάδα. Οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν σχεδόν πολλούς τομείς της οικονομίας, με αιχμή τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας με την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας καθιστά τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πιο ακριβά και άρα λιγότερο ανταγωνιστικά. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1,4% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. επηρεάζει, όμως, και τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών, επειδή πολλοί Ελληνες φοιτητές επιλέγουν κάθε χρόνο τα βρετανικά πανεπιστήμια κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές. Η Βρετανία αποτελεί διαχρονικά ακαδημαϊκό πόλο έλξης. Ενδεικτικό είναι ότι οι Ελληνες απόφοιτοι βρετανικών ανώτατων ιδρυμάτων ξεπερνούν τους 300 χιλιάδες.

Μόνο το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 σχεδόν 10.000 Ελληνες φοιτούσαν στα βρετανικά πανεπιστήμια. Ετσι, αποτελούν την πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την ενδέκατη μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Παράλληλα, περίπου 40.000 Ελληνες διδάσκουν ή εργάζονται σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ 165.000 Ελληνες φοιτητές παρακολουθούν βρετανικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα.

Αύξηση διδάκτρων

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν σε βρετανικά πανεπιστήμια το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2021) αλλά και αργότερα θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντική αύξηση των διδάκτρων. Θα χρειαστεί να καταβάλουν τα δίδακτρα των διεθνών φοιτητών, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο (ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πτυχίο), σε 16.500 ευρώ τον χρόνο.

Οσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι και παρακολουθούν πανεπιστημιακό πρόγραμμα πριν από το τέλος Δεκεμβρίου 2020 έχουν εξασφαλίσει τα ίδια δίδακτρα που πληρώνουν και οι Βρετανοί συμφοιτητές τους. Αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους. Για όσους δηλαδή έχουν ήδη ξεκινήσει σπουδές πριν από την καταλυτική ημερομηνία του Brexit δεν αλλάζει τίποτε. Ο,τι ισχύει μέχρι τώρα θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι το πέρας των σπουδών τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί μαθητές που δεν θα έμπαιναν κανονικά στη διαδικασία επιλογής πανεπιστημίου επιχειρούν να εξασφαλίσουν με βαθμούς και ρήτρες από το πανεπιστήμιο την πρόωρη είσοδό τους σε κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, ώστε να προλάβουν τα προνομιακά δίδακτρα της προ Brexit εποχής.

Ενα, όμως, ακόμα προνόμιο που χάνεται για τους Ελληνες φοιτητές από το 2021 και μετά είναι τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια. Μέχρι σήμερα, τα φοιτητικά δάνεια χορηγούνταν από το υπουργείο Παιδείας σε φοιτητές, η αίτηση των οποίων είχε εγκριθεί από βρετανικό πανεπιστήμιο. Το ύψος του δανείου ήταν τέτοιο ώστε να μπορεί να καλύψει ακριβώς το κόστος των διδάκτρων του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και ανερχόταν το πολύ σε 9.000 στερλίνες ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά δύο αδέλφια μπορούν να πληρώσουν διαφορετικά δίδακτρα, αναλόγως αν το ένα έχει εγγραφεί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου και το άλλο μετά.

Υπάρχουν, ωστόσο, βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν σε φοιτητές από χώρες-μέλη της Ε.Ε. προγράμματα σπουδών με έκπτωση στα δίδακτρα και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Πρόκειται για κίνηση μεμονωμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να μη μειωθεί σημαντικά η ροή φοιτητών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις στο Λονδίνο, πάντως, οι εγγραφές Ευρωπαίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια αναμένεται να μειωθούν κατά 20%.

Τα δίδακτρα, όμως, δεν είναι το μόνο που αλλάζει. Οι Ελληνες φοιτητές θα εντάσσονται στο καθεστώς φοιτητικής βίζας. Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό που ονομάζεται Student Route, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που θα φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, αλλά είναι μία ακόμα γραφειοκρατική επιβάρυνση που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Φαίνεται ότι για τους Ελληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία εδώ και χρόνια δεν αλλάζει το σημερινό καθεστώς. Δυσκολεύει, όμως, η επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη Βρετανία. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια, στα οποία το ένα μέλος εργάζεται και διαμένει στην Αγγλία, ενώ το άλλο ετοιμαζόταν να ακολουθήσει. Η μετάβαση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτή μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Ακόμα και τέκνα ή σύζυγοι οφείλουν να πληρούν τους νέους και αυστηρούς κανόνες μετανάστευσης που έχει θέσει η χώρα.

Τα πράγματα περιπλέκονται ιδιαίτερα για όσους θα προσπαθήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το περίφημο pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε ηράκλειο άθλο, επειδή θα υπόκειται στη νέα μεταναστευτική πολιτική του Λονδίνου. Αυτή προβλέπει ένα point system για τους μετανάστες, αντίστοιχο με αυτό της Αυστραλίας. Οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Αυτό σημαίνει ότι η στρόφιγγα των ευκαιριών κλείνει, ειδικά για τους ανειδίκευτους εργάτες, ενώ περιορίζονται οι ευκαιρίες και για τους υπόλοιπους. Στους χαμηλής ειδίκευσης εργαζομένους, ακόμα και αν τα καταφέρουν να εξασφαλίσουν βίζα, ενδέχεται να χορηγείται βίζα εργασίας διάρκειας μονάχα 12 μηνών.

Το σύστημα πόντων για τους μετανάστες περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Για να έχει κάποιος δικαίωμα αίτησης γι’ αυτή τη βίζα, πρέπει να αποδείξει ότι κάποιος εργοδότης, εγκεκριμένος από το υπουργείο Εσωτερικών (Home Office), του προσφέρει θέση εργασίας για να εργαστεί στο απαιτούμενο επίπεδο εξειδίκευσης. Ο μισθός που θα λαμβάνει από τον εργοδότη οφείλει να ανέρχεται τουλάχιστον στο κατώτατο όριο μισθών (συνήθως 26.500 στερλίνες ετησίως ή τον αγοραίο μισθό για τη συγκεκριμένη εργασία - όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο).

Ενας ακόμα όρος είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Πρέπει πλέον κάποιος να μιλάει αγγλικά στο ενδιάμεσο επίπεδο Β1 (στην κλίμακα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες). Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που κάποιος πληροί όλα τα παραπάνω και αποφασίσει να αναζητήσει την τύχη του στη Βρετανία, θα χρειαστεί να έχει ένα εξασφαλισμένο εισόδημα 25.000-30.000 στερλινών, αλλά και να δώσει έξι μήνες μπροστά νοίκι, ώστε να εξασφαλίσει τη στέγασή του.

Ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα

Μία ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη παράμετρος του Brexit που σχετίζεται με την Ελλάδα είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον Βρετανών για ελληνικά ακίνητα. Οπως είναι φυσικό, μετά την εφαρμογή του Brexit οι αγοραστές από τη Βρετανία θα θεωρούνται πλέον υπήκοοι τρίτων χωρών. Και αυτό σημαίνει ότι η διακίνηση γι’ αυτούς δεν θα είναι ελεύθερη. Κάποιοι από τους Βρετανούς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πολλές χώρες της Ε.Ε. στρέφονται προς την απόκτηση της ελληνικής Golden Visa. Πρώτη στη λίστα τους είναι Ισπανία και δεύτερη η Κύπρος, ενώ σε ισχυρό παίκτη αναδεικνύεται και η Πορτογαλία.

Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη από τη διαφαινόμενη πτώση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ είναι ότι θα μειώσει το κόστος της διαβίωσης για τους Ελληνες μετανάστες. Το οικονομικό όφελος θα είναι ανάλογο με το επίπεδο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία των δύο νομισμάτων. Το όφελος από μια πτώση της στερλίνας κατά 10% περίπου μπορεί να εξοικονομήσει 2.000-3.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Αντιθέτως, η πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ θα ακριβύνει αισθητά τις διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό και άρα αναμένεται να μειωθεί η ροή τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα. Αλλάζουν επίσης οι όροι για τη νοσηλεία, καθώς δεν θα υπάρχει η τωρινή συνεργασία του ελληνικού υπουργείου Υγείας με το βρετανικό.

Δυσκολίες θα υπάρξουν και για όσους Ελληνες διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στη Βρετανία. Από την 1η Ιανουαρίου, οι βρετανικές τράπεζες θα χρειαστούν συγκεκριμένες άδειες για κάθε χώρα, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν ορισμένα προϊόντα. Υπάλληλοι αναφέρουν ότι τα στεγαστικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου αποσύρονται.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κατέληξε 28χρονος με κορωνοϊό και χωρίς υποκείμενα νοσήματα στην Πάτρα

Συσκέψεις στο Μαξίμου για κορωνοϊό: Καμία χαλάρωση την εορταστική περίοδο

Δείτε το βίντεο: Η Κομισιόν στέλνει τα εμβόλια στις 27 χώρες της ΕΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Ερωτηση.

Ποιο ειναι το status των Βρετανών στην Ελλαδα μετα την 1.1.21; Θα μπορουν να μενουν και να εργαζονται εδω χωρις αδεια παραμονης και εργασιας;

Νομιζω οτι εχουν καταληξει σε αμοιβαια συμφωνια

οτι οσοι Βρετανοι-Βρετανες ζουν και εργαζονται στην Ευρωπαηκη Ενωση και οσοι Ευρωπαιοι-Ευρωπαιες ζουν και εργαζονται στο Γιουναηντεντ Κινγκντομ ειναι κατοχυρωνενοι και δεν επηρεαζονται απο το μπρεξιτ,οσοι ομως αποφασισουν να μετακινηθουν για να διαμεινουν,ειτε να εργαστουν ειτε να σπουδασουν απο εδω και περα θα ισχυουν αλλα,θα χρειαζονται αδειες παραμονης και εργασιας και θα εχουν διαφορετικο φορολογικο και εργασιακο καθεστως σε γενικες γραμμες

@ three birds sitting

ότι πείτε λόρδε μου

Α ρε όρνια

Ελληνάρες μου αυτά που περιγράφετε συμβαίνουν σε βουλγαρο-ρουμανοπανεπιστήμια.Σκάς εκεί κάνα δυο χιλιάρικα και σε μια τριετία το παίζεις μορφωμένος-παραμορφωμένος!!!Τα πανεπιστήμια της Αγγλίας είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως.Διεθνώς αναγνωρισμένα.Ισχυρά χαρτιά.Τώρα πια θα είναι προνόμοιο των λίγων και πάμπλουτων γόνων...Περαστηκά σας μπουρτζόβλαχοι.

Ilias

Και ο κομπλεξισμός καλά κρατεί... αρχίσατε τα σχόλια, οποίος σπουδάζει εκεί είναι ο άχρηστος που δεν κατάφερε να μπει σε πανεπιστήμιο εδώ. Τα σχόλια για τα βουτυροπαιδα τα κακομαθημένα... εσείς που τα γράφετε αυτά φαντάζομαι βγάλατε λύκειο ή πανεπιστήμιο στην 15ετια και είστε οι ελληναράδες οι ουαου. Έχετε κουράσει. Κοιτάξτε τι έχετε κάνει εσείς κ αφήστε τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει τη δουλειά του

@ilias

Ένας από τους 300 χιλιάδες και εσύ? Εσύ πρέπει να έχεις διδακτορικό στην Αγγλία σε μόλις πέντε χρόνια. Οπότε μην σε απασχολούν αυτά. Άλλωστε οι εταιρείες που δουλεύεις σαν στέλεχος είναι στην Ιρλανδία και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μακης

το 2000 που σπούδαζα Αγγλία δεν πληρώναμε τίποτα. 500 λιρες το χρόνο πλήρωναν μόνο όσοι είχα οικογενειακό εισόδημα πάνω απο 30χ ευρω πάνω κάτω τα ίδια με τον σπούδαζα κάπου στην Ελλάδα. Τοτε ήταν μια χαρά η Ε.Ε

@ΤΩΡΑ

Υπάρχουν και κάποιοι που περασαν πχ Ελλάδα μεταπτυχιακά με την αξια τους και χαιρέτησαν......τους καταληψίες..... Επίσης, το πτυχίο σου δεν είναι ομόλογο, να σου χρωστάμε ως κοινωνία. Εϊναι προσωπικό σου εφόδιο.

δεν μας αφορά...

Νομίζω οτι δεν αφορά πιά κανεναν στην ΕΕ τι συμβαίνει στην Αγγλία. Κανείς δεν ασχολείται. Αν πάλι κάποιοι Ελληνες μετανάστευσαν πρόσφατα στην Αγγλία ε...δεν τους λες και έξυπνους. Μακρυά και αγαπημένοι.

three birds sitting

Έτσι ακριβώς, μακρυά και αγαπημένοι. Δεν θέλουμε να έρχεστε στην Βρετανία σαν βλαχοτουρίστες σε γκρουπ, να χαχανίζετε στους δρόμους με τις τσιγαρούκλες στα χέρια και να πετάτε τα σκουπίδια σας στο δρόμο όπως είστε μαθημένοι. Καλύτερα καθήστε στα αυγά σας εκεί κάτω και να μάθετε να είστε καλοί σερβιτόροι τα καλοκαίρια.

Ελλην επενδυτης

Πραγματικα με ποια αναλυση προκυπτει πτωση της βρετανικης λιρας εναντι του ευρω, μονο προσωρινα μπορει να υπαρξουν αναταραξεις. Αντιθετα οι μακροπροθεσμες προβλεψεις δειχνουν 10% ως 20% ανοδο στην ισοτιμια υπερ της λιρας σε βαθος 2ετιας. Φυσικα ολα εξαρτωνται απο το ειδος συμφωνιας ή μη και τη σχετικη αναπτυξη και νομισματικη πολιτικη τα επομενα ετη. Με την ευελιξια της βρετανικης κεντρ.τραπεζας και οικονομιας, ολα δειχνουν μακροπροθεσμα ισχυρη ανοδο της λιρας σε αντιθεση με τη δυσκαμψια της ευρωζωνης.

XAXAXAXAXA

Τρεχάτε γονείς να πληρώσετε τα φτηνά (λέμε τώρα) δίδακτρα για τα στουρνάρια μανάρια σας, που δεν μπόρεσαν να μπουν ούτε στο ΤΕΙ Κολοπετεινίτσας, αλλά θα γίνουν απόφοιτοι μάρκετινγκ, επικοινωνίας και διατροφολογίας από το ΟΥΦΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚ. Χαχαχαχα, αντί να βάλετε τα στουρνάρια - μανάρια σας να μάθουν καμιά τέχνη να βγάζουν το ψωμί τους, φαντάζεστε ότι θα γίνουν περιζήτητοι διεθνώς σύμβουλοι επικοινωνίας χάρη σε ένα πληρωμένο παλιόχαρτο από ένα κ@@@πανεπιστήμιο της Ινγκλατέρας. Χαζομαμάδες τρεχάτε, τα βλαστάρια σας θα μείνουν χωρίς μόρφωση και τι θα απογίνει η χώρα!!!!

Λαϊκισμός

Στο φουλ όμως

Χαχαχαχα

ΕΣΥ πανέξυπνε αφού έχεις μεράκι μάθε τέχνη και αμα πεινάσεις ξέρεις τι πρέπει να κανείς

XAXA you are the stupid one

British universities only take on students with acceptable qualifications. People who choose to go abroad are good students, they just opt for something better than the mess which is Greek tertiary education where every Tsipras and every Peristera are given degrees on a golden plate without ever attending a single lecture. Plus,in British universities there is a time limit to complete your degree. Many universities do not even allow students to continue with their studies if they fail their exams on Year 1. Compare that with Greek ones where people get degrees after retaking exams for more than 10 years and then eat your words.When you are completely clueless about something, do not speak about it in public if you don't want to make a fool of yourself.

Προς Κουτο

Τα Βρετανια πανεπιστημια ειναι απο τα κορυφαια στον κοσμο. Οταν στο τοπ 10 υπαρχουν 3 Βρετανικα κατι λεει. Ναι ρε μεγαλε ο αλλος σπουδαζει στην Οξφορδη ή στο Κειμπριτζ και τον νοιαζει τι γινεται στο ΤΕΙ της Λαρισας ή της Κομοτηνης. Αληθεια γιατι πολλοι Ελληνες που τελειωνουν το πτυχιο τους Ελλαδα πανε στην Μ Βρετανια για μεταπτυχιακο?

ΤΩΡΑ

Στα π@π@ρια μας τι θα πάθουν τα κ(α)λόπαιδα που σπουδάζουν στην Αγγλία,επειδή δεν μπόρεσαν να περάσουν στην Ελλάδα και οι λούληδες που εργάζονται εκεί!!!

Silver

Μίλησε και το Yollanda..

Λαϊκισμός

Δηλαδή εδώ δε μπορούσαν να μπουν ή να πάνε σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο? Αυτό νομίζεις φτωχε Στο μυαλό κ τσέπη?

Μην

Ξεχάσεις να νιώσεις εθνικά υπερήφανος όταν μαθαίνεις για τις επιτυχίες Ελλήνων στο εξωτερικό ( ναι τα στουρνάρια ) αλλά βέβαια όσα δεν πιάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Και που σε τα δικά σου στουρνάρια που θα τα στείλεις για σπουδές αν δεν περάσουν πουθενά ; Τώρα και με τη βάση του 10 καλά κρασιά

Μυρίζουν τα χνώτα σου βλαχαδερό

σιγά μη καθόμουνα στην ίδια αίθουσα με σένα.Λεχρίτες νεοέλληνες είστε η χολέρα του πλανήτη.

Sour grapes

Don't worry, British universities would never take you on anyway. They only accept intelligent people.

Μάλιστα..

Έχεις σκεφτεί ότι υπάρχει περίπτωση αυτά που διδάσκουν στο εξωτερικό να μην τα διδάσκουν στο εσωτερικό; ... να σου πω.. σίγουρα δεν σου πέρασε από το μυαλό... ..

Ναι σωστα

Υπαρχουν φοιτητες που περασαν στην Ελλαδα με 3 και με 5, αλλοι απο τεχνικα λυκεια με εξτρα μοριοδοτηση και ειναι του κ..ου φοιτητες. Τα Βρετανια πανεπιστημια ειναι απο τα κορυφαια στον κοσμο. Οταν στο τοπ 10 υπαρχουν 3 Βρετανικα κατι λεει. Ναι ρε μεγαλε ο αλλος σπουδαζει στην Οξφορδη ή στο Κειμπριτζ και τον νοιαζει τι γινεται στο ΤΕΙ της Λαρισας ή της Κομοτηνης. Αληθεια γιατι πολλοι Ελληνες που τελειωνουν το πτυχιο τους Ελλαδα πανε στην Μ Βρετανια για μεταπτυχιακο?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης