ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Κορωνοϊός: O Mακρόν θα περάσει την καραντίνα του μακριά από την Μπριζίτ

Κορωνοϊός: O Mακρόν θα περάσει την καραντίνα του μακριά από την Μπριζίτ

Θα κυβερνά τη χώρα από τη μαγευτική προεδρική κατοικία «La Lanterne» στις Βερσαλλίες ενώ η Μπριζίτ θα παραμείνει στο Ελιζέ - Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση που η κατάστασή του επιδεινωθεί

macron-brigitte
Xωριστά θα μείνουν για τις επόμενες ημέρες ο «Γάλλος ασθενής», Εμανουέλ Μακρόν και η «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας, Μπριζίτ Τρονιέ. Ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε χθες θετικός στη νόσο Covid- 19, προκαλώντας έντονη ανησυχία αλλά και μεγάλη αναστάτωση σε Γαλλία και Ευρώπη, καθώς είχε έρθει πρόσφατα σε επαφή με μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες.

Από χθες βρίσκεται στην προεδρική κατοικία «La Lanterne» στις Βερσαλλίες, ενώ η 67χρονη σύζυγός του, Μπριζίτ, θα παραμείνει στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στο πλευρό του Μακρόν θα βρίσκεται ένα στρατιωτικός γιατρός, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αφιερώνει στον Μακρόν το πρωτοσέλιδό της, με μία γυάλινη σφαίρα που δείχνει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε απομόνωση. Υπό τον τίτλο: «Σύγχυση στο Ελιζέ: Ο Μακρόν βρέθηκε θετικός στον ιό», η εφημερίδα σχολιάζει την κατάσταση στη γαλλική κυβέρνηση που επικοινωνεί μέσω τηλεδιασκέψεων. «Ο Γάλλος πρόεδρος ένιωσε αδιαθεσία προχθές το βράδυ. Μόλις εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα έκανε άμεσα τεστ Covid κι όταν βγήκε θετικό, τέθηκε σε απομόνωση», όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

French President Emmanuel Macron tests positive for coronavirus, after meeting EU leaders


Σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανονισμούς, ο πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας θα τεθεί σε απομόνωση συνολικά 7 ημέρες και εν συνεχεία θα επαναλάβει το τεστ Covid. Θα συνεχίσει όμως να εργάζεται κανονικά από την προεδρική κατοικία στις Βερσαλλίες, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά και η ασθένεια του Γάλλου προέδρου δεν θα εμποδίσει την εύρυθμη λειτουργία της, επισήμανε εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Κλείσιμο
Το γεγονός ότι ο Μακρόν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, κινητοποίησε -όπως ήταν αναμενόμενο- το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο αλλά και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του το τελευταίο 48ωρο, προτού εμφανίσει συμπτώματα Covid.  Για προληπτικούς λόγους, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ, ο γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας, Αλεξίς Κολέρ και ο υπουργός Σχέσεων με το γαλλικό κοινοβούλιο, Μαρκ Φεσνό, τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Από τους ξένους ηγέτες, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπως επίσης και ο γ.γ του ΟΟΣΑ, Χοσέ Άνχελ Γκουρία αλλά και ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τέθηκαν σε απομόνωση.

Η «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, ως άτομο στενής επαφής, παραμένει σε απομόνωση στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Μέχρι στιγμής, ο Μακρόν έχει εμφανίσει «ήπια» συμπτώματα της νόσου - βήχα, καταρροή και μυαλγία. Ο πυρετός του τις τελευταίες ώρες έχει υποχωρήσει. Η σύζυγός του δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα και το τεστ Covid στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό.

Κι αν η κατάσταση της υγείας του προέδρου επιδεινωθεί;

«Κι αν η κατάσταση της υγείας του προέδρου επιδεινωθεί θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά του να κυβερνά τη χώρα; Το σενάριο αυτό δεν είναι απίθανο. Μην ξεχνάμε τη νοσηλεία σε ΜΕΘ του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Απρίλιο επί τρεις ημέρες», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1958, άρθρο 7 παράγραφος 4, το ιδρυτικό κείμενο προβλέπει ότι «σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ή εμπόδιο στην άσκηση των καθηκόντων του προέδρου, τα καθήκοντά του Προέδρου της Δημοκρατίας [...] αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Γερουσίας.

French President Macron tests positive for Covid - BBC News


Γιατί ο Μακρόν προτίμησε να περάσει την καραντίνα στην προεδρική κατοικία La Lanterne στις Βερσαλλίες;

Αυτός ο πρώην κυνηγετικός ξενώνας δίπλα στο πάρκο του παλατιού των Βερσαλλιών φαίνεται να είναι ιδανικό: ένα ήσυχο μέρος.
Ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η πρωθυπουργική κατοικία. Όταν ο Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε το αξίωμα του προέδρου, αποφάσισε να είναι πλέον αποκλειστικά η κατοικία του εκάστοτε αρχηγό του γαλλικού κράτους. Χτίστηκε δύο χρόνια πριν από την Γαλλική Επανάσταση και βρίσκεται δίπλα στο πάρκο του παλατιού των Βερσαλλιών. Στο ισόγειο, υπάρχει ένα μεγάλο σαλόνι, μια τραπεζαρία και ένα γραφείο.

Στον επάνω όροφο, υπάρχουν πέντε υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους. Η δεξιά πτέρυγα στεγάζει τους χώρους του προσωπικού και την κουζίνα και η άλλη είναι για την ασφάλεια των κτιρίων. Η αριστερή πτέρυγα αποτελείται από δύο στούντιο επιπλωμένα από τους ανθρώπους του Νικολά Σαρκοζί.

Covid-19 : Emmanuel Macron s'isole à La Lanterne


Ο Μισέλ Ροκάρ, πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Μιτεράν το μετέτρεψε σε ένα μέρος ευεξίας και χαλάρωσης, χτίζοντας μια πισίνα μήκους 19 μέτρων κι ένα γήπεδο τένις. Στην περιοχή απαγορεύονται οι πτήσεις αεροπλάνων. Το κτίριο πήρε πιθανότατα το όνομά του «Φανάρι» από τη μεγάλη φωτεινότητά του. Διαθέτει συνολικά 36 παράθυρα.


Ειδήσεις σήμερα

Ναρκωτικά μετέφερε ο «ραλίστας» με τη μηχανή στα Ιωάννινα

Τέλη Δεκέμβρη ξεκινάει ο εμβολιασμός στην Ουγγαρία

Δώρο Χριστουγέννων: Έγκαιρα η καταβολή του στις 21 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης