Στη Βενεζουέλα η πιο επικίνδυνη φυλακή στον κόσμο - Συμμορίες με χειροβομβίδες και κόλαση για τους gay

Στη Βενεζουέλα η πιο επικίνδυνη φυλακή στον κόσμο - Συμμορίες με χειροβομβίδες και κόλαση για τους gay

Ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στις συνθήκες που επικρατούν στη φυλακή  PGV  στη Βενεζουέλα και δείχνει το διεφθαρμένο σωφρονιστικό σύστημα - Οι ομοφυλόφιλοι αναγκάζονται να ζουν στη στέγη και οι φρουροί δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν

filakes
Συμμορίες, ναρκωτικά, χειροβομβίδες, όπλα, πάρτι και ομοφυλόφιλοι στη στέγη συνθέτουν την εικόνα της φυλακής PGV που βρίσκεται στη Βενεζουέλα και αποτελεί την πιο επικίνδυνη φυλακή στον κόσμο.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά πολέμου που επικρατούν στη συγκεκριμένη φυλακή αποτυπώνει ο φακός του σκηνοθέτη Andrés Figueredo Thomson με το ντοκιμαντέρ «La Causa».

Το όνομα του ντοκιμαντέρ δεν είναι τυχαίο. «La Causa» ονομάζεται ο φόρος που εισπράττουν οι φύλακες από τους κρατούμενους για να αγοράσουν τα νόμιμα ή παράνομα αγαθά που μεταφέρονται στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Οι φυλακές είναι γεμάτες και ο έλεγχος έχει χαθεί. Μάλιστα είναι τόσο επικίνδυνες που οι φρουροί της έχουν εγκαταλείψει, ενώ δεν μπορούν να εισέλθουν ούτε και ένοπλες δυνάμεις, που θεωρείται αμφίβολο αν μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχό της.

Σύζυγοι, φιλενάδες και παιδιά επιτρέπονται να μπαίνουν και να πηγαίνουν σχεδόν όπου θέλουν, ενώ διοργανώνονται περίεργα πάρτι με θέματα από ταινίες Disney, μουσικά φεστιβάλ και ρέιβ πάρτι, τα Σαββατοκύριακα.


La Causa  | Trailer | Available Now


«Ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη»

Κλείσιμο
Η κινηματογράφηση δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για τον Figueredo Thomson, που αν και έχει ως έδρα του τις ΗΠΑ, επέστρεψε στην πατρίδα του και αποκάλυψε ότι η εμπειρία ήταν απίστευτη.

Ο 29χρονος περιέγραψε στο Reason τις συγκλονιστικές εικόνες που είδε μπροστά του. «Τρόφιμοι με όπλα και χειροβομβίδες, η μυρωδιά από περιττώματα στους τοίχους» ήταν μέρος της πραγματικότητας της συγκεκριμένης φυλακής. «Ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη. Μία αποκαλυπτική κατάσταση», είπε, μιλώντας για παιδιά που έμπαιναν και έβγαιναν από τη φυλακή, ενώ γύρω τους βρισκόταν όπλα παντού. «Υπήρχε ένας άντρας που πουλούσε κρακ με ένα μωρό στα χέρια του», λέει.


LA-CAUSA-WEB-PROJECT-01


Οι αρχηγοί των συμμοριών επιβάλλουν κανόνες

Η φυλακή, όπως και άλλες στη Νότια Αμερική, διοικείται από εγκληματικές συμμορίες, υπό την ηγεσία του αρχηγού, που επιβάλλει έναν αυστηρό κώδικα στην καθημερινότητα των τροφίμων. Όσοι παραβιάζουν τους «κανόνες» πυροβολούνται από τους Watchmen, με κλεμμένα πυροβόλα της αστυνομίας που προσαρμόζονται σε ειδικά εργαστήρια της φυλακής.

Όσοι δεν πληρώνουν τον φόρο, στέλνονται στην «Εκκλησία», ένα μέρος λατρείας αλλά και φυλακής για τους οφειλέτες της φυλακής.


fylakes3
fylakes4


Ο δημιουργός μάλιστα αποκαλύπτει ότι ελλείψει φρουρών οι αρχηγοί των συμμοριών κατάφεραν να κάνουν πιο ασφαλείς τις φυλακές, αφού οι κρατούμενοι γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν πολύ σοβαρά αν παραβιάσουν τους κανόνες.


causa14



Οι φυλακισμένοι χωρίζονται σε τρεις αδελφότητες

Η φυλακή έχει χωριστεί σε ομάδες, κάτι σαν αδελφότητες, στις οποίες επιτρέπεται να μετέχουν οι τρόφιμοι με βάση τον χαρακτήρα τους. Οι κρατούμενοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες με την είσοδό τους στη φυλακή. Υπάρχουν οι «κακοποιοί», οι «ευαγγελικοί» και οι «αποστάτες».

Οι κρατούμενοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες κατά την άφιξή τους από τις «μικρο δικτατορίες» της φυλακής - που ονομάζονται «κακοποιοί», «ευαγγελικοί» και «αποστάτες».

Οι κακοποιοί είναι αυτοί που είναι ελεύθεροι σε όλο τον χώρο. Έχουν πρόσβαση παντού, μπορούν να κάνουν ναρκωτικά μέσα στη φυλακή. Οι ευαγγελικοί πρέπει να έχουν μια Βίβλο στα χέρια τους και να φορούν γραβάτα όταν περπατούν. Έχουν αναλάβει τον καθαρισμό της φυλακής κι είναι υπεύθυνοι για το μαγείρεμα. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι αποστάτες, που είναι «φυλακισμένοι» στην ίδια την φυλακή των άλλων.

Στο κατάστημα μένουν επίσης άγρια ζώα, όπως πίθηκοι και μεγάλες γάτες. Η κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της Βενεζουέλας έχει επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο στέλνει στη φυλακή ανθρώπους ακόμη και για μικρά αδικήματα.


fylakes1
fylakes2


Σε άθλια κατάσταση οι φυλακές στη Βενεζουέλα

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι περίπου το 70% των τροφίμων στη φυλακή PGV τελούν σε καθεστώς προδικαστικής κράτησης. Ωστόσο πολλοί αναφέρουν ότι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη από άλλα μέρη της χώρας, που μαστίζεται από το έγκλημα.


fylakes5
fylakes6


Σύμφωνα με την ΜΚΟ OVP, που παρατηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στις φυλακές της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα φυλακισμένοι αναγκάστηκαν να σκοτώσουν ένα Ροτβάιλερ για φαγητό, λόγω έλλειψης τροφίμων, κι ενώ οι ίδιοι πέθαιναν από πίνα, καθώς λάμβαναν μόνο ψωμί και περιστασιακά γεύματα από τις σωφρονιστικές αρχές. Το περιστατικό έγινε στη φυλακή του Ελ Λιβερταδόρ στο Χόμπρε Νουέβο, στην πολιτεία του Καραμπόμπο.

Τον περασμένο χρόνο η OVP αποκάλυψε ότι στις φυλακές σε όλη τη Βενεζουέλα πάνω από 7.000 άνθρωποι πέθαναν, έναν από τους υψηλότερους αριθμούς παγκοσμίως.

Ειδήσεις σήμερα

Πανδημία-ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 310.000 οι νεκροί

Νιγηρία: Απελευθερώθηκαν 344 αγόρια που είχαν απαχθεί-Δείτε βίντεο

Αλλοδαπή διακινούσε ακατέργαστη κάνναβη στην Κω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης