Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής

Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής

Αφιέρωμα του Netflix στον «πατέρα» της αυχενικής διαφάνειας, που εντοπίζει το σύνδρομο Down στην 12η εβδομάδα κύησης, και της ενδοσκοπικής επέμβασης laser, χάρη στην οποία σώθηκαν χιλιάδες παιδιά και μητέρες

Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής
Αν η αίσθηση του δέους για την ζωή είχε όνομα, ίσως να ονομαζόταν, Κύπρος Νικολαΐδης. Ένα πολύ συνηθισμένο κυπριακό όνομα και επώνυμο, όπως αυτό του παιδιού που γεννήθηκε το 1953 στον Πάφο για να φτάσει σήμερα στον κορυφή της ιατρικής έρευνας, με παγκόσμιες διακρίσεις και αναγνώριση.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης είναι ο ένας εκ των τεσσάρων χειρουργών που επέλεξε το Netflix για την πρωτοποριακή σειρά «The Surgeon's Cut». Το αφιέρωμα στον Ελληνοκύπριο γιατρό, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και παρουσιάστηκε χθες στην πρεμιέρα της σειράς, αποτελούσε έναν πραγματικό ύμνο στη ζωή… πριν από την γέννηση.


Δείτε το βίντεο: Το trailer της σειράς ντοκιμαντέρ The Surgeon's Cut του Netflix




Ο Δρ Κύπρος Νικολαίδης έχει καταφέρει να σώσει χιλιάδες παιδιά, γιατί ασχολήθηκε με τα προβλήματα της κύησης της μητέρας τους. Κατάφερε να κάνει «θαύματα» παρεμβαίνοντας στη μήτρα και στο έμβρυο, εντοπίζοντας και διορθώνοντας προβλήματα.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος διαγνώστηκε με λευχαιμία και αντιμετωπίζει την ασθένεια του, με την αισιοδοξία που αντιμετώπισε και την πρώτη επιπλοκή κύησης που κλήθηκε να διαχειριστή ως ερευνητής και γιατρός. Μιλώντας πριν ένα μήνα περίπου στον Αντένα Κύπρου, ανέφερε πως η λευχαιμία εντοπίστηκε στα αρχικά στάδια. Είπε ότι υπεβλήθη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και νιώθει καλά. Είπε πως ο κόσμος πρέπει να είναι αισιόδοξος μια και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε πολλά είδη καρκίνων.

Κρατάει μακριά από τα αδηφάγα βλέμματα της δημοσιότητας την προσωπική του ζωή, καθώς συχνά λέει σε φίλους πως παντρεύτηκε την Ιατρική. Έχει δυο παιδιά, τον Ηρόδοτο και τη Δέσποινα που μεγάλωσαν στην Αθήνα με τη μητέρα τους.
 
Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής
Το 1996, με πρωτοβουλία του Ελληνοκυπρίου επιστήμονα, ιδρύθηκε το Fetal Medicine Foundation.
Κλείσιμο



Λέιζερ για δυο ζωές

Το αφιέρωμα του Netflix στον Κύπρο Νικολαΐδη επικεντρώθηκε στην μέθοδο που ανέπτυξε με την ενδοσκοπική επέμβαση laser την οποία χρησιμοποιεί για να καυτηριάσει τα αιμοφόρα αγγεία που μοιράζονται μονοχοριακά δίδυμα κατά την κύηση. Σε 5 από τις 10.000 κυήσεις το ένα εκ των δύο εμβρύων αιματώνεται εις βάρος του άλλου (σύνδρομο της εμβρυοεμβρυϊκής μετάγγισης (TTTS). Τόσο το έμβυο που αιματώνεται περισσότερο όσο και αυτό που αιματώνεται λιγότερο κινδυνεύουν. Ο Δρ Νικολαίδης με την παρέμβαση του αποκαθιστά την ισορροπία και τα δύο παιδιά μπορούν να γεννηθούν υγιή χωρίς προβλήματα.


«Ένα βράδυ, χρησιμοποιήσαμε ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. Ήμασταν τρομοκρατημένοι! Αλλά η διαδικασία ήταν επιτυχής και οι γονείς βάφτισαν ένα από τα μωρά Κύπρο»


Η παρέμβαση με λέιζερ ενώ τα δίδυμα βρίσκονται ακόμα στη μήτρα έγινε πειραματικά από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Yves Ville, το 1992. Σε μια συνέντευξη του είχε αναφέρει πως, «ένα βράδυ, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για να καυτηριάσουμε τα αιμοφόρα αγγεία που μοιράζονταν τα μωρά. Ήμασταν τρομοκρατημένοι! Αλλά η διαδικασία ήταν επιτυχής και οι ευγνώμονες γονείς βάφτισαν ένα από τα μωρά Κύπρο». Σημειώνει πως αν σήμερα με τους περιορισμούς που υπάρχουν επιχειρούσε κάποιος να κάνει κάτι παρόμοιο, θα κατέληγε στη φυλακή. «Είναι μια δύσκολη ισορροπία» σημείωνε, καθώς «από τη μία πλευρά, πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενείς από περίεργες ιδέες, αλλά, από την άλλη, η υπερβολική γραφειοκρατία περιορίζει την επιστημονική πρόοδο».


Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής
Ο Κύπρος Νικολαΐδης ζει για σχεδόν πέντε δεκαετίες στην Βρετανία.


Ο Κύπρος Νικολαΐδης έχει εφαρμόσει την συγκεκριμένη μέθοδο πάνω από 2000 φορές. Οι γονείς που διαπιστώνουν μη ισορροπημένη ανάπτυξη των διδύμων κατά την κύηση, και καταφεύγουν στον Κύπρο Νικολαΐδη, ενημερώνονται ενδελεχώς για τους κινδύνους της επέμβασης γνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Διαφορετικά κινδυνεύουν να γεννηθούν νεκρά και τα δύο παιδιά. Η τελική απόφαση ανήκει στο ζευγάρι.


Δείτε το βίντεο: Εκπομπή BBC Panorama report - Still Births αδιέρωμα στον Κύπρο Νικολαϊδη



 
Η πρώτη ανάσα

Το ανήσυχο πνεύμα του Κύπρου Νικολαΐδη δεν σταμάτησε να αναζητά απαντήσεις σε δύσκολα περιστατικά. Περιστατικά που σχετίζονται αποκλειστικά με την κύηση. Δικό του «παιδί» είναι και η ενδοσκοπική απόφραξη της τραχείας, για αντιμετώπιση της συγγενούς διαφραγματοκήλης, η οποία παρουσιάζεται στη 1 ανά 4000 κυήσεις. Όπως ανέφερε σε αφιέρωμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, πρόκειται για μία οπή στο διάφραγμα, (η μυϊκή μεμβράνη μεταξύ θώρα κα και κοιλιάς) μέσα από την οποία μπορούν να περάσουν όργανα (συκώτι, έντερο κ.λπ.) που θα πιέσουν τους πνεύμονες με κίνδυνο αυτοί να μην αναπτυχθούν κανονικά και το μωρό να μην μπορεί να αναπνεύσει κατά τον τοκετό.

Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής
Ο Κύπρος Νικολαΐδης, δικαίως ονομάζεται ο πατέρας της αυχενικής διαφάνειας.


Το 1/3 αυτών περιπτώσεων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την ενδοσκοπική απόφραξη τραχείας, η οποία διεθνώς ονομάζεται FETO (FEtoscopic Tracheal Occlusion). Ο Δρ Νικολαίδης περνάει ένα μικρό λαστιχένιο μπαλόνι μεσα από την μήτρα και στη συνέχεια από το στόμα του εμβρύου. Όταν το μπαλόνι φτάνει στην τραχεία, φουσκώνει και κλείνει την οπή. Το μπαλόνι αυτό, που εισάγεται μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας της κύησης αφαιρείται την 35η. Αυτή η επέμβαση αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης του παιδιού από το 15% στο 50%. Μετά την γέννηση απαιτείται επέμβαση ώστε να αποκατασταθεί οριστικά το πρόβλημα και να τοποθετηθούν τα εσωτερικά όργανα στη θέση τους.



Στην βάση της ανακάλυψης του Κύπρου Νικολαΐδη όλες οι γυναίκες κάνουν την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας στη 12η εβδομάδα της κύησης και γνωρίζουν αν το μωρό θα γεννηθεί με σύνδρομο Down ή άλλες ανωμαλίες

 
Η αυχενική διαφάνεια η πρώτη ανακάλυψη

Ο Δρ Κύπρος Νικολαίδης ερωτεύτηκε την εμβρυϊκή ιατρική όταν άρχισε να χρησιμοποιούνται οι υπέρηχοι. Μέχρι τότε όλες οι πληροφορίες για το παιδί αντλούντο ουσιαστικά μετά τη γέννηση του. Ο ίδιος άρχισε με τους υπερήχους να παρατηρεί την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα διαπιστώνοντας ανωμαλίες, μεταξύ αυτών και την ποσότητα του υγρού που συγκεντρωνόταν κάτω από το δέρμα στην βάση του κρανίου (στον αυχένα). Αυτή η επισήμανση οδήγησε στην γρήγορη διάγνωση της πιθανότητας να γεννηθεί το παιδί με σύνδρομο Down και μείωσε την ανάγκη για αμνιοπαρακεντήσεις. Την βάση της ανακάλυψης του Κύπρου Νικολαΐδη όλες οι γυναίκες κάνουν την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας στη 12η εβδομάδα της κύησης και γνωρίζουν αν το μωρό θα γεννηθεί με σύνδρομο Down ή άλλες ανωμαλίες. Ο εντοπισμός της συσσώρευσης μαύρου υγρού στον αυχένα ήταν η αρχή, καθώς ουδείς γνώριζε πως συνδέεται με ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου.


Δείτε το βίντεο: AP Pioneering surgery for unborn babies - Πρωτοποριακή χειρουργική για τα έμβρυα 




Χρειάστηκε να εξεταστούν περισσότερες από 100.000 γυναίκες για να εξαχθούν συμπεράσματα. Το ρίσκο, που έπαιρνε ο ίδιος ήταν τεράστιο, καθώς γνώριζε ότι αν κατέληγε σε λανθασμένα συμπεράσματα εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο ίσως έκαναν εκτρώσεις θεωρώντας ότι τα έμβρυα που κυοφορούσαν έπασχαν από σύνδρομο Down. Η επιμονή στην έρευνα δικαίωσε τον Κύπρο Νικολαΐδη, ο οποίος δικαίως ονομάζεται ο πατέρας της αυχενικής διαφάνειας. Ωστόσο δεν άφησε καμία ανακάλυψη του στη τύχη, θεωρώντας πως ένας μη καλά εκπαιδευμένος γιατρός, θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό από ότι καλλο, χρησιμοποιώντας λανθασμένα μια ιατρική μέθοδο. Ο Δρ. Νικολαίδης εκπαιδεύει δωρεά χιλιάδες γιατρούς, στους οποίους δίνει τις απαραίτητες εφαρμογές μόνο όταν είναι σίγουρος ότι μπορούν να τις αξιοποιήσουν με ασφάλεια.
 
Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής
Το αφιέρωμα του Netflix στον Κύπρο Νικολαΐδη επικεντρώθηκε στην μέθοδο που ανέπτυξε με την ενδοσκοπική επέμβαση laser την οποία χρησιμοποιεί για να καυτηριάσει τα αιμοφόρα αγγεία που μοιράζονται μονοχοριακά δίδυμα κατά την κύηση.


Μου είπαν πως δεν είμαι Έλληνας… Έκλαψα

Ο Κύπρος Νικολαΐδης ζει για σχεδόν πέντε δεκαετίες στην Βρετανία, αλλά η επαφή του με τον τόπο που γεννήθηκε είναι συνεχής και αδιάλειπτη, έστω και από απόσταση καθώς λόγω της αεροφοβίας αποφεύγει τα συχνά ταξίδια. Σε μια από τις συνεντεύξεις του είχε αποκαλύψει πως όταν είχε κληθεί από πανεπιστήμιο της Πολωνίας για να τιμηθεί με την ανακήρυξη του σε επίτιμο διδάκτορα, είχαν προσκληθεί και οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου για να παρακολουθήσουν την τελετή. Ο πρέσβης της Ελλάδος διερωτήθηκε γιατί προσκλήθηκε «αφού αυτός είναι Κύπριος, δεν είναι Έλληνας». Ήταν κάτι που τον πλήγωσε και τον έκανε να θυμώσει, αλλά «αποζημιώθηκε» όταν ξεκίνησε η τελετή με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου που μετέτρεψε την πίκρα σε υπερηφάνεια για την ελληνική του καταγωγή και τότε δάκρυσε.



Ο Ηρόδοτος Νικολαΐδης, πατέρας του Κύπρου είχε ενταχθεί στην ΕΟΚΑ φυλακίστηκε και βασανίστηκε για να απελευθερωθεί το 1959 με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

 
Και τι κάνεις στο Λονδίνο;

Ο πατέρας του Κύπρου Νικολαΐδη ήταν ευυπόληπτος γιατρός στην Πάφο. Συχνά τον ακολουθούσε στις επισκέψεις του στα χωριά την δεκαετία του ’50 όταν οι μετακινήσεις γινόντουσαν κυρίως με γαϊδούρια. Ήταν η εποχή που στην Κύπρο είχε φουντώσει ο αγώνας της ΕΟΚΑ κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας. Ο Ηρόδοτος Νικολαΐδης, πατέρας του Κύπρου είχε ενταχθεί στην ΕΟΚΑ και συχνά δεχόταν τις επισκέψεις των Άγγλων στρατιωτών στο σπίτι του για να τον ανακρίνουν και να κάνουν έρευνες. Σε μια από τις επισκέψεις οι Άγγλοι ρώτησαν τον Ηρόδοτο Νικολαΐδη αν είναι μέλος της ΕΟΚΑ και αντί του πατέρα απάντησε ο μικρός Κύπρος: «Ζήτω ο Μακάριος, ζήτω η Ένωση, ζήτω η Ελλάδα». Ακολούθησε η σύλληψη του Ηρόδοτου Νικολαΐδη, ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε για να απελευθερωθεί το 1959 με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου.


Δείτε το βίντεο: Ο Επίτιμος Διδάκτορας του Π.Κ. Δρ Κύπρος Νικολαϊδης στο ΣΙΓΜΑ της Κύπρου




Ωστόσο ο Κύπρος Νικολαίδης συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία και στην συνέχεια ο πατέρας του τον έστειλε για σπουδές στην Αγγλία. Σε μία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πατέρα του, όταν ξεκίνησε την ερευνητική του σταδιοδρομία του ανέφερε την ανακάλυψη του για την αυχενική διαφάνεια, με τον Ηρόδοτο Νικολαΐδη να μην εντυπωσιάζεται. Στο επόμενο τηλεφώνημα ο πατέρας ρώτησε: «Τι καινούργιο ανακάλυψες;». Όταν ο Κύπρος Νικολαΐδης του είπε πως δεν είχε κάτι καινούργιο, ο πατέρας διερωτήθηκε: «Και τι κάθεσαι και κάνεις στην Αγγλία;»

Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής
Ο Δρ Κύπρος Νικολαίδης, έχει καταφέρει να σώσει χιλιάδες παιδιά.



Μέχρι τη κορυφή

Ο Κύπρος Νικολαΐδης μετά την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο το 1980 εντάχθηκε στο Department of Obstetrics and Gynaecology ως ερευνητής, κοντά στους καθηγητές Stuart Campbell και Charles Rodeck και διετέλεσε βοηθός του δευτέρου. Άρχισε να αποκτά φήμη αφού η ερευνητική ομάδα των RodeckΝικολαϊδη παρουσίασε μερικά πολύ σημαντικά αποτελέσματα ιδίως στη χρήση νέων διαγνωστικών μεθόδων στον τομέα της προγεννητικής ιατρικής.

Το 1984 ο Κύπρος Νικολαΐδης ανέλαβε τη διεύθυνση του Harri’s Birthright Research Centre for Fetal Medicine ( Ερευνητικό Κέντρο Εμβρυακής Ιατρικής) που υπήρξε η πρώτη εμβρυακή μονάδα που λειτούργησε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1984 με δωρεά του Sir Philip Harris και συντηρείται κυρίως από δωρεές. Υπό τη διεύθυνση του Νικολαΐδη εξελίχθηκε σε σημαντικό ερευνητικό ιατρικό ίδρυμα αλλά και σε κλινική μονάδα εμβρυακής διάγνωσης και θεραπείας, απετέλεσε δε τμήμα του King’s College Hospital, το οποίο επισκέπτονται πάρα πολλοί γιατροί από όλο τον κόσμο.



Ο Κύπρος Νικολαϊδης καθιέρωσε και το Diploma in Fetal Medicine (Δίπλωμα Εμβρυακής Ιατρικής) που έγινε το πλέον σημαντικό πιστοποιητικό στον τομέα της εμβρυακής ιατρικής


Το 1996, με πρωτοβουλία του Ελληνοκυπρίου επιστήμονα, ιδρύθηκε το Fetal Medicine Foundation (Ίδρυμα Εμβρυακής Ιατρικής) που οργανώνει τακτικά εκπαιδευτικά ιατρικά σεμινάρια με διεθνείς ομάδες ερευνητών και συνέδρων από όλο τον κόσμο, θεωρούμενο ως ένα ιδιαίτερα αξιόλογο κέντρο, πρωτοποριακό στον τομέα του.

Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής
Ο Κύπρος Νικολαϊδης καθιέρωσε και το Diploma in Fetal Medicine (Δίπλωμα Εμβρυακής Ιατρικής).


Ο Κύπρος Νικολαϊδης καθιέρωσε και το Diploma in Fetal Medicine (Δίπλωμα Εμβρυακής Ιατρικής) που έγινε το πλέον σημαντικό πιστοποιητικό στον τομέα της εμβρυακής ιατρικής, αναγνωρισμένο τόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Κάθε χρόνο περίπου 200 σύνεδροι γιατροί από 46 χώρες παρακολουθούν τα σεμινάρια του Ιδρύματος προς απόκτηση του σχετικού διπλώματος.
 
Ο δρ. Νικολαϊδης δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες και εξέδωσε περισσότερα από 30 βιβλία και μονογραφίες της ειδικότητάς του. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ οργάνωσε και ο ίδιος διεθνή συνέδρια, μάλιστα σε ετήσια βάση, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες με συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλο τον κόσμο.


Ειδήσεις σήμερα:

Μόσιαλος: Οι αντιεμβολιαστές κατέρριψαν μόνοι τους το βασικό τους επιχείρημα - Σοκάρουν τα στοιχεία θανάτων από ιλαρά

Προβλήματα στο Facebook


Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Παρενόχληση και Κακοποίηση στον Αθλητισμό» διοργανώνει το ΑΠΘ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης