Μυστηριώδης μεταλλικός «μονόλιθος» στη Γιούτα: Ποιος μπορεί να τον έβαλε εκεί και γιατί;

Μυστηριώδης μεταλλικός «μονόλιθος» στη Γιούτα: Ποιος μπορεί να τον έβαλε εκεί και γιατί;

Η δομή θυμίζει έντονα τον μονόλιθο στο «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και έχει πυροδοτήσει τα τελευταία 24ωρα πολλές πιθανές και... απίθανες θεωρίες

mono
Το γιγάντιο και μυστηριώδες κομμάτι μετάλλου που εντοπίστηκε τυχαία πριν από μερικά 24ωρα στην έρημο της Γιούτα από έναν πιλότο ελικοπτέρου και στελέχη μιας υπηρεσίας για την προστασία της άγριας ζωής έχει πυροδοτήσει πολλές πιθανές και... απίθανες θεωρίες για την προέλευσή του.

Ο «μονόλιθος» (ο όρος χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά από τις Αρχές της Γιούτα μιας και η δομή είναι φτιαγμένη από μέταλλο) εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των μεγαλοκέρατων προβάτων στην ευρύτερη περιοχή, και θυμίζει έντονα εκείνον που εμφανίζεται στο αριστούργημα του Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος».

Όπως είναι φυσικό, έχει εξάψει την φαντασία όσων ονειρεύονται... επαφές με εξωγήινους και βλέπουν «μη γήινο χέρι» πίσω από τη δημιουργία του.



Η αλήθεια ωστόσο για το πελώριο αντικείμενο και τον λόγο ύπαρξής του είναι πιθανότατα πολύ πιο πεζή απ' ό,τι φαντάζονται κάποιοι. Εξάλλου, πρόκειται για ένα μεταλλικό αντικείμενο που θα μπορούσε εύκολα να κατασκευάσει ένας άνθρωπος, και βρίσκεται σε μέρος όπου θα μπορούσε εύκολα να τοποθετηθεί, όπως επισημαίνει στο CNN o Τζέισον Ράιτ, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Ο μονόλιθος είναι κάτι που θα μπορούσαν να φτιάξουν (και όντως φτιάχνουν) άνθρωποι και βρέθηκε σε ένα μέρος όπου πηγαίνουν άνθρωποι. Η τέχνη της ερήμου είναι κάτι συνηθισμένο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, οπότε δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην πρόκειται απλά για κάτι τέτοιο», αναφέρει ο καθηγητής.



Αν είναι όμως όντως καλλιτεχνική εγκατάσταση, ποιος δημιουργός μπορεί να κρύβεται από πίσω και γιατί δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής να «διεκδικήσει» την πατρότητα;

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Guardian, ο «μονόλιθος» θυμίζει σε πολλούς έργα μινιμαλιστών γλυπτών, συμπεριλαμβανομένου του Τζον ΜακΚράκεν, που πέθανε το 2011. Ένας εκρόσωπος του γκαλερίστα του, Ντέιβιντ Ζουίρνερ, είπε στην βρετανική εφημερίδα ότι το μυστηριώδες αντικείμενο δεν είναι δικό του έργο και ότι υποψιάζονται ότι πρόκειται για δημιουργία άλλου καλλιτέχνη που θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στον ΜακΚράκεν.

Αργότερα όμως, ο Ζουίρνερ δήλωσε στους New York Times ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται τελικά για έργο του διάσημου μινιμαλιστή καλλιτέχνη από την Καλιφόρνια. «Η γκαλερί είναι διχασμένη πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εγώ πιστεύω ότι είναι σίγουρα έργο του Τζον. Ποιος θα το περίμενε ότι το 2020 θα μας επιφύλασσε μια ακόμα έκπληξη, πάνω που πιστεύαμε ότι τα είχαμε δει όλα» λέει ο Ντέιβιντ Ζουίρνερ, ιδιοκτήτης της διάσημης γκαλερί που φέρει το όνομά του.

Έργο του ΜακΚράκεν:

mcckracken


Μια άλλη θεωρία θέλει το έργο να μην σχετίζεται καθόλου με τον ΜακΚράκεν (παρά τις ομοιότητες στο στιλ) αλλά να είναι μια δημιουργία ενός σινεφίλ καλλιτέχνη, που ήθελε να τιμήσει με αυτόν τον μοναδικό τρόπο την ταινία του Κιούμπρικ.

Όποιος κι αν κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του «μονόλιθου» ένα είναι το σίγουρο: Χωρίς άδεια, είναι παράνομο να εγκαθιστά κανείς δομές τέχνης σε εδάφη που διαχειρίζονται ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Αυτό ισχύει για όλους... ανεξάρτητα από τον πλανήτη απ' όπου προέρχονται, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία δημόσιας ασφαλείας DPS των ΗΠΑ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ακριβής τοποθεσία του αντικειμένου δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί στο κοινό. «Είναι σε μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή και εάν κάποια άτομα επιχειρήσουν να το επισκεφτούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστούν διάσωση», αναφέρει η DPS.


Ειδήσεις σήμερα

Η Μέγκαν Μαρκλ αποκαλύπτει ότι απέβαλε - «Ήξερα, ενώ κρατούσα το πρώτο μου παιδί, ότι έχανα το δεύτερο»

Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»! 

Ύδρα: Μήνυση κατά ιερέα που παραβίασε ιδιωτικό εκκλησάκι για να κάνει λειτουργ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης