Η «Μέρκελ» στη... δίκη της Νυρεμβέργης

Η «Μέρκελ» στη... δίκη της Νυρεμβέργης

Ταινία που προβλήθηκε χθες από το κανάλι ARD δείχνει την ισχυρή κυρία της Γερμανίας να καταθέτει στους δικαστές

__okozid1
Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι τηλεθεατές του γερμανικού δικτύου «ARD», βλέποντας χθες το βράδυ στους δέκτες τους την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε δικαστήριο του Βερολίνου, σαν να ήταν στη δίκη της Νυρεμβέργης.

Εκεί όπου πριν από 74 χρόνια, κάθισαν στο εδώλιο Ναζί στρατιωτικοί και Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούμενοι για εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Στις 8.15 ώρα Γερμανίας, προβλήθηκε χθες από το δίκτυο ARD η πρεμιέρα της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Oezkozid», που παραπέμπει στη δίκη της Νυρεμβέργης, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Η ταινία διαδραματίζεται το 2034 κι ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες στη δίκη, είναι η τότε πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Το ρόλο της ενσαρκώνει η ηθοποιός Μαρτίνα Έιτνερ Ακεαχμπόρονγκ.

Κλείσιμο
Αυτή τη φορά οι δικαστές θα κρίνουν εάν Γερμανοί πολιτικοί και επιχειρήσεις είναι ένοχοι για την κρίση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, η κλιματική καταστροφή άφησε τα ίχνη της όπως ξηρασία και πλημμύρες με τις περιουσίες εκατομμυρίων ανθρώπων να έχουν χαθεί.

Προφανώς όσοι έγραψαν το σενάριο της ταινίας είχαν αρχικά στο μυαλό τους κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Την νυν καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη όπως οι Ναζί στη Νυρεμβέργη!

Αρχικά, για παράδειγμα -ακολουθώντας το παράδειγμα της δίκης της Νυρεμβέργης- η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θα πρέπει να προσαχθούν στο δικαστήριο ως κατηγορούμενοι, επισημαίνει η Αλεξάντρα Κεμέμερ, σύμβουλος του Ινστιτούτου Max Planck σε θέματα Δημοσίου και Διεθνούς Δικαίου.

Όμως, επειδή οι σεναριογράφοι ήθελαν η εκδίκαση της υπόθεσης στη ταινία να γίνει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) η ιδέα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί καθώς δεν επιτρέπονται τα γυρίσματα στο χώρο.

Ωστόσο, «Προκειμένου να μην ανατραπεί πλήρως η ιδέα, η Άνγκελα Μέρκελ έχει πλέον έναν εξέχοντα ρόλο μάρτυρα στην ταινία», λέει η Κέμεμερ.

Σύμφωνα με την περίληψη της ταινίας, το 2034, ένα δικαστήριο του Βερολίνου θα αποφανθεί εάν Γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την αποτυχία τους να προστατεύσουν το κλίμα.

Σημαντικοί εκπρόσωποι από την πολιτική και τον επιχειρηματικό κλάδο καλούνται ως μάρτυρες, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Οι σεναριογράφοι της ταινίας Γιούτα Ντόμπερσταιν και Άντρες Βάιελ, προφανώς ζήτησαν συμβουλές από νομικούς έτσι ώστε το σενάριο της ταινίας να μην είναι εξωπραγματικό.

Το αν η συμβουλή τους απέδωσαν καρπούς, αυτό θα φανεί στην ταινία.

Στη δίκη της Νυρεμβέργης (1945-1946), μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Γερμανοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και Ναζί κάθισαν στο εδώλιο για πρώτη φορά κατηγορούμενοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας την περίοδο του ναζισμού.



Ειδήσεις σήμερα: 

Νοσηλεύτρια-εθελόντρια στο protothema.gr: «Γιατί αφήνω πίσω την κόρη μου, γονείς και συναδέλφους»

Δεν μπαίνει σε προληπτική καραντίνα ο Μητσοτάκης - Αρνητικό το τεστ του

Πώς ήταν η πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης: «Κύριε, με πέταξε έξω. Μπορείτε να με ξαναβάλετε;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης