Αμερικανικές εκλογές: Μια πρώτη ένδειξη για τις προθέσεις Μπάιντεν σχετικά με Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειο

Αμερικανικές εκλογές: Μια πρώτη ένδειξη για τις προθέσεις Μπάιντεν σχετικά με Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειο

Τι αποκαλύπτει η δήλωση στενού συνεργάτη του Μπάιντεν για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις - Ποιοι αναμένεται να δυσκολέψουν την προεδρία του

biden-arthro
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τίμησαν την ημέρα των Βετεράνων. Μία ημέρα γιορτή και μνήμης των παλαιών πολεμιστών. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησαν επίσημες εμφανίσεις, ο καθένας σε διαφορετική τελετή. Ο πρώτος βρέθηκε στη Φιλαδέλφεια, στο μνημείο του Πολέμου της Κορέας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ. Φρόντισε να αναρτήσει και ένα μήνυμα, στο οποίο διαβεβαίωνε ότι «θα είναι ένας αρχηγός του στρατού που θα σέβεται τη θυσία τους, θα καταλαβαίνει την υπηρεσία που προσφέρουν και δεν θα προδώσει ποτέ τις αρχές που υπερασπίζονται με τόσο θάρρος».

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέλεξε το εθνικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον. Εκεί κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Biden leads Trump by 5 million votes nationally, president refuses to concede | WNT


Εντωμεταξύ, ο Γραμματέας της πολιτείας Μπραντ Ραφενσπέργκερ ανακοίνωσε την πλήρη επανακαταμέτρηση των ψήφων. «Με το περιθώριο να είναι τόσο κοντά, θα απαιτηθεί πλήρης επανακαταμέτρηση με το χέρι σε κάθε κομητεία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ατλάντα, προσθέτοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στο «να χτιστεί η εμπιστοσύνη». Το επιτελείο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Είναι η μοναδική ενθαρρυντική εξέλιξη. Εκκρεμεί και η αγωγή που κατατέθηκε από την ομάδα του Τραμπ στο Μίσιγκαν.

Το πρωτοφανές κλίμα πόλωσης αποτυπώνεται και στην κίνηση του αναπληρωτή κυβερνήτη του Τέξας, ο οποίος προσέφερε το ιλιγγιώδες ποσό του ενός εκατ. δολλαρίων «σε όποιον προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για την νοθεία στις εκλογές!». Αν και ο δικαστικός αγώνας του επιτελείου Τραμπ δεν μοιάζει ευοίωνος, υπό τις παρούσες συνθήκες εγείρονται ερωτήματα και για τις πρόσφατες τοποθετήσεις έμπιστων συνεργατών του Ρεπουμπλικανού στο Πεντάγωνο. Μετά την επιλογή του Κρις Μίλερ για το τιμόνι του υπουργείου Άμυνας, προήχθη ένας ακόμα αξιωματούχος, ο Κας Πατέλ, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορήσει τον Μπαράκ Ομπάμα για τρομοκρατία.

Κλείσιμο
Trump marks Veterans Day in first official appearance since Biden win


Το μέτωπο των Δημοκρατικών παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες «καραμπόλες», συνδέοντάς τις με την επικείμενη μετάβαση εξουσίας. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι το 80% των Αμερικανών –σε αυτό δηλαδή συγκαταλέγονται περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους- αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Εντύπωση προκαλεί ότι μόλις λίγες ημέρες μετά την επικράτηση Μπάιντεν δεν άργησαν να επανέλθουν στην επιφάνεια, οι διαφωνίες που ταλανίζουν το Δημκρατικό κόμμα. Σε αυτές πρωταγωνιστεί η λεγόμενη αριστερή πτέρυγα, η οποία μπορεί να στήριξε το νέο πρόεδρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα του κάνει τη ζωή εύκολη.

Σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μία πρώτη ένδειξη των προθέσεων της διακυβέρνησης Τζο Μπάιντεν για την Άγκυρα αποκάλυψε η δήλωση στενού συνεργάτη του. Ο σύμβουλος του Μάικλ Κάρπεντερ, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Οι σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές: Μία Επανεκκίνηση;», δήλωσε: «Η Τουρκία συμπεριφέρεται ανεύθυνα και επιθετικά όχι ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα γεγονός που θα το δει η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν».

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει καλά την αλλαγή πλεύσης που σηματοδοτεί η εκλογή του νέου προέδρου. Εξάλλου, χρειάστηκε τρία 24ωρα προτού δεχτεί την ήττα τού φίλου του Ντόναλντ Τραμπ και στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Τζο Μπάιντεν.



Ειδήσεις σήμερα

Βολιβία: Συνεχίζει τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο με τηλεκπαίδευση ο νέος πρόεδρος της χώρας

Κορωνοϊός: Η Κίνα διατηρεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά τα κρούσματα


Νεκροί 44χρονος και 38χρονος σε Φλοίσβο και Χερσόνησο - Διακομιδή 17χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης