Ο Πομπέο αρνείται να αναγνωρίσει τη νίκη Μπάιντεν - Η δήλωση για τη «δεύτερη θητεία» Τραμπ

Ο Πομπέο αρνείται να αναγνωρίσει τη νίκη Μπάιντεν - Η δήλωση για τη «δεύτερη θητεία» Τραμπ

«Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

pompeo
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Δημοκρατικού, Τζο Μπάιντεν, υποσχόμενος μια «ομαλή μετάβαση» εξουσίας προς μια «δεύτερη» θητεία της κυβέρνησης Τραμπ.

«Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επίγνωση ότι είναι μια «νομική διαδικασία» που «απαιτεί χρόνο».

«Ο κόσμος πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι η μετάβαση που χρειάζεται ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λειτουργεί εύρυθμα σήμερα και εύρυθμα με τον πρόεδρο που θα είναι στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου το απόγευμα θα είναι μια επιτυχής μετάβαση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Αυτό το υπουργείο επενδύει πλήρως για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ασφαλείς, ελεύθερες και δίκαιες, και τα μέλη των υπηρεσιών μου θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να εγγυηθούν ότι αυτό συμβαίνει», επέμεινε, κρίνοντας «γελοίο» να ερωτηθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύει η στάση του Τραμπ στο εκλογικό αποτέλεσμα και αν αυτή υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες.

Πολλοί ηγέτες χωρών συμμάχων των ΗΠΑ, από τη Γαλλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, έχουν συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Εντούτοις, ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και έχει υποσχεθεί μια δικαστική μάχη για να επιτύχει ανατροπή εκλογικών αποτελεσμάτων, χωρίς ωστόσο να παράσχει την παραμικρή απόδειξη μιας μαζικής «νοθείας» που καταγγέλλει.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, μια χούφτα μετριοπαθών γερουσιαστών αναγνώρισαν τη νίκη Μπάιντεν, μια άλλη ομάδα «γερακιών» συντάσσεται με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η πλειοψηφία τονίζει ότι είναι δικαίωμά του να εξετάσει προσφυγές, χωρίς ωστόσο, να υιοθετούν τις καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας.

Κλείσιμο
Ο Μάικ Πομπέο, ένας από τους υπουργούς που παραμένει πιστός στον δισεκατομμυριούχο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φαίνεται να συγκαταλέγεται στους σκληροπυρηνικούς του στρατοπέδου των Τραμπικών.

Νέο «παραλήρημα» Τραμπ στο Twitter - «Θα νικήσουμε» επιμένει

«Κάνουμε μεγάλη πρόοδο. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να έρχονται από την επόμενη εβδομάδα. Κάντε την Αμερική ξανά μεγάλη! (σ.σ. η τελευταία φράση ήταν το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας)» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Δεν σταμάτησε, ωστόσο, εκεί. «Θα νικήσουμε!» έγραψε αμέσως μετά, πάντα με κεφαλαία γράμματα, πιστεύοντας ίσως ότι έτσι γίνεται πιο πειστικός.

Τα «τιτιβίσματα» του Τραμπ αναφέρονται προφανώς στον δικαστικό ανένδοτο που έχει ξεκινήσει, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, που ανέδειξαν ξεκάθαρα ως νικητή τον Δημοκρατικό υποψήφιο, Τζο Μπάιντεν.

Ειδήσεις σήμερα

Νέα τουρκική πρόκληση: Με Navtex ζητά την αποστρατικοποίηση Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου και Σάμου

Πως φτάσαμε τα «μαλλιοτραβήγματα» του γαμπρού του Ερντογάν με τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Έζια Μπραντς: H Μις ΗΠΑ 2020 είναι Αφροαμερικανή και... οπαδός του Τραμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης