Κορωνοϊός: Ολοταχώς για lockdown η Ευρώπη με Γαλλία και Γερμανία να «ανοίγουν τον χορό»

Κορωνοϊός: Ολοταχώς για lockdown η Ευρώπη με Γαλλία και Γερμανία να «ανοίγουν τον χορό»

To απόγευμα η τηλεδιάσκεψη των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - 16.700 κρούσματα και 89 νεκροί σε μια ημέρα στην Γερμανία - Μακρόν: Αν δεν κάναμε τίποτα θα είχαμε 400.000 νεκρούς - Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννιά μέρες στην Αγγλία

gallia-arthro
Οι τουρκικές προκλήσεις από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Λιβύη θα πρέπει βρεθούν για λίγο στην άκρη καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα, 29 Οκτωβρίου, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πιο ύπουλο εχθρό. Τον κορωνοϊό.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έκρουσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας στις Βρυξέλλες για τα συμπληρωματικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την οποία θα προσπαθήσουν να συντονιστούν για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της Covid-19, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση». «Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα, τον συνωστισμό και τους χώρους με κακό εξαερισμό» δήλωσε χαρακτηριστική η πρόεδρος της Κομισιόν.

Press conference by President von der Leyen and Peter Priot on the response to COVID19


Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» στα περισσότερα κράτη μέλη. Τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της Άνοιξης, όλα τα κράτη μέλη επηρεάστηκαν και υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό».

Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους πάντες στην ΕΕ να συντονιστούν για να αποφύγουμε μια «τραγωδία».

Μέρκελ: Κίνδυνος για 28.000 κρούσματα τη μέρα στη Γερμανία

Κλείσιμο
Η Γερμανία μπαίνει εκ νέου σε μερικό lockdown τον Νοέμβριο καθώς κλείνει ξανά η εστίαση και τα θέατρα, ενώ παραμένουν ανοιχτά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, χωρίς θεατές το ποδόσφαιρο. Η Καγκελάριος Μέρκελ και τα κρατίδια συμφωνούν σε σχέδιο μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως αναφέρει η DW, προκειμένου να αναχαιτισθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γερμανία ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια αποφάσισαν μια σειρά από δραστικά μέτρα που αφορούν κυρίως τον περιορισμό των επαφών. Τα μέτρα θα τεθούν την ερχόμενη Δευτέρα σε εφαρμογή και όχι την Τετάρτη όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Στην τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και κράτησε σχεδόν πέντε ώρες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μερικού lockdown. Τα μέτρα θα ισχύουν ως τα τέλη Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Angela Merkel outlines new coronavirus restrictions for Germany


«Πρόκειται για σκληρά και επαχθή μέτρα», δήλωσε η καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Οι αυστηρότεροι περιορισμοί επιβάλλονται για να αποφευχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με την Α. Μέρκελ τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί σε βαθμό που οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά τη διακοπή της αλυσίδας της μετάδοσης του ιού. Σε 75% των περιπτώσεων δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τα άτομα, με τα οποία ο ασθενής είχε έρθει σε επαφή. Προκειμένου να ανακτηθεί ξανά αυτή η ικανότητα θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών, τόνισε η καγκελάριος ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε η ΕΕ να μπορέσει να βρει μια κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία.

Γερμανία: Πρόταση να παρακολουθούν αστυνομικοί με πολιτικά την τήρηση των μέτρων


Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές, σε δημόσιους χώρους στη Γερμανία επιτρέπεται να συναντώνται το πολύ δέκα άτομα και μόνο από έως δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία ζητά να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, θα απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσιοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου - με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής. Στα σούπερ μάρκετ θα προβλέπεται ανώτατος αριθμός πελατών οι οποίοι θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα. Ο επαγγελματικός αθλητισμός θα παραμείνει σε λειτουργία, οι αγώνες ωστόσο θα διεξάγονται χωρίς θεατές, αλλά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αναστέλλει τη λειτουργία του, καθώς κλείνουν αθλητικοί σύλλογοι και κέντρα προπόνησης. Σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται μόνο η άθληση κατά μόνας. Διοργανώσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου ακυρώνονται - κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, όπερες και εκθέσεις, αλλά και καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής. Εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί, τηρώντας τους κανόνες προστασίας που ήδη προβλέπονται.

Για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εισηγήθηκε ένα ενισχυμένο σύστημα παρακολούθησης από αστυνομικούς με πολιτικά, κυρίως σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σε μεγάλες πόλεις. Εξίσου εντατικά θα ελέγχονται και όσοι φθάνουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», με παρακολούθηση της περιοχής των συνόρων και για όσους εισέρχονται στη χώρα οδικώς.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές το πρωί το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε 14.964 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο και η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι, εάν δεν υπάρξει τάση μείωσης, σε μια εβδομάδα τα κρούσματα θα έχουν φθάσει τα 28.000 ημερησίως.

Νέο lockdown ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ένα νέο lockdown καθώς το Παρίσι επιβάλλει γενικές απαγορεύσεις από την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν όπως και την άνοιξη, οι Γάλλοι θα είναι σε θέση να βγουν για να εργαστούν, να πάνε στον γιατρό τους, να κάνουν τις αγορές τους ή να γυμναστούν. Οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Η τηλεργασία θα γίνει κανόνας όπου είναι δυνατόν. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, κάθε δεκαπενθήμερο, θα εξετάσουμε την εξέλιξη της επιδημίας. Θα αποφασίσουμε, εάν είναι απαραίτητο, για πρόσθετα μέτρα και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε εάν μπορούμε να αφαιρούμε ορισμένους περιορισμούς (...) «Εάν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, τότε θα είμαστε σε θέση να επανεκτιμήσουμε τα πράγματα και να ελπίζουμε να ανοίξουμε ορισμένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτήν την τόσο σημαντική περίοδο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία κατέγραψε εχθές 244 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, η Γαλλία κατέγραψε την Τετάρτη 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με το σύνολο να ανέχεται πλέον σε 1.235.132.

Macron sends France back to lockdown as cases spiral out of control


Μακρόν: Η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού ξεπερνά και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις

Όπως επισήμανε κατά το χθεσινό του διάγγελμα, ο «ιός κυκλοφορεί σε μια ταχύτητα που ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις δεν περίμεναν». «Αποφάσισα ότι θα πρέπει να ξαναμπούμε από την Παρασκευή στην καραντίνα που είχε σταματήσει τον ιό. (Το μέτρο) αφορά όλη την επικράτεια», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνει τίποτα, η Γαλλία κινδυνεύει να γνωρίσει «τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον» σε μερικούς μήνες. «Ορισμένοι συνηγορούν υπέρ του να μην γίνει τίποτα και να αφήσουμε τον ιό να κυκλοφορεί, αυτό που ονομάζουμε να αναζητήσουμε τη συλλογική ανοσία (…). Το επιστημονικό συμβούλιο αξιολόγησε τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, είναι αδυσώπητες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό θα σημάνει τη διαλογή των ασθενών στα νοσοκομεία και σε λίγους μήνες τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο της καραντίνας, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα καταστήματα» θα κλείσουν. Όμως, τα σχολεία έως και το λύκειο θα παραμείνουν ανοικτά. Μονάχα τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα. Και αν και το γεγονός ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία θα επιτρέψει σε πολλούς γονείς να ισορροπήσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, «όπου είναι δυνατό, θα γενικευτεί η τηλεργασία», όμως σε σύγκριση με την άνοιξη, «η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση», συμπλήρωσε. Επιπλέον, «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαδραματιστούν ανθρώπινες τραγωδίες, τις οποίες ζήσαμε την άνοιξη, όταν άνθρωποι μονάχοι, στο τέλος της ζωής τους, παρέμειναν τελείως απομονωμένοι, οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας (…) θα επιτρέπονται αυτή τη φορά, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων».

Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν «αναλαμβάνοντας έως 10.000 ευρώ τον μήνα από τις απώλειές τους στον κύκλο εργασιών τους». «Ένα ειδικό σχέδιο θα καταρτιστεί για τους ανεξάρτητους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», διαβεβαίωσε, καλώντας τους Γάλλους να μείνουν «ενωμένοι και αλληλέγγυοι», παρά την «κόπωση» που νιώθουν.«Ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία έλαβαν νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με εμάς. Εντούτοις, όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, έχουμε κατακλυστεί από ένα δεύτερο κύμα που το γνωρίζουμε ότι θα είναι, αναμφίβολα, σκληρότερο και φονικότερο από το πρώτο», τόνισε.


Ειδήσεις σήμερα: 

Στο «κόκκινο» η διαμάχη Ερντογάν-Μακρόν με φόντο την «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας

Σκίτσα του Μωάμεθ: Έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό» από τον ΟΗΕ

Ρεκόρ κρουσμάτων τους τελευταίους δυο μήνες κατέγραψε η Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης