Σαουδική Αραβία: Βρέθηκαν ανθρώπινα ίχνη που χρονολογούνται πριν 120.000 χρόνια (φωτογραφίες)

Σαουδική Αραβία: Βρέθηκαν ανθρώπινα ίχνη που χρονολογούνται πριν 120.000 χρόνια (φωτογραφίες)

Συνολικά, επτά από τις εκατοντάδες ίχνη που ανακαλύφθηκαν, αναγνωρίστηκαν ως ανθρώπινα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που, σύμφωνα με τον προσανατολισμό, τις αποστάσεις και την διαφορά στο μέγεθος ερμηνεύθηκαν ότι προέρχονται από δύο ή τρία άτομα που ταξιδεύαν μαζί πριν απο 120.000 χρόνια

ιχνη_1
Πριν από περίπου 120.000 χρόνια στη σημερινή βόρεια Σαουδική Αραβία, μια μικρή ομάδα Homo sapiens (άνθρωπος ο σοφός), σταμάτησε για να πιει και να τραφεί σε μια ρηχή λίμνη στην οποία μεταξύ άλλων σύχναζαν καμήλες, βουβάλια και ελέφαντες μεγαλύτερα από οποιοδήποτε σημερινό είδος.

Οι άνθρωποι μπορεί να κυνηγούσαν τα μεγάλα θηλαστικά, αλλά δεν έμειναν πολύ, χρησιμοποιώντας τον λάκκο νερού ως σημείο της διαδρομής για ένα μεγαλύτερο ταξίδι.
Αυτή, λοιπόν, η λεπτομερείς σκηνή που περιγράψαμε παραπάνω, ανακατασκευάστηκε από ερευνητές σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances την Τετάρτη (16/9), μετά την ανακάλυψη από ίχνη αρχαίων ανθρώπων και ζώων στην έρημο Νεφούντ στη Σαουδική Αραβία που ρίχνουν φως στις διαδρομές που έκαναν οι αρχαίοι πρόγονοί μας καθώς εξαπλώθηκαν από την Αφρική.

ιχνη_2


Σήμερα, η αραβική χερσόνησος χαρακτηρίζεται από τεράστιες, άνυδρες ερήμους που θα ήταν αφιλόξενες για τους πρώτους ανθρώπους και τα ζώα που κυνηγούσαν.
Κλείσιμο
Αλλά η έρευνα την τελευταία δεκαετία έδειξε ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα - λόγω της φυσικής κλιματικής διακύμανσης, αντιμετώπισε πολύ πιο πράσινες και πιο υγρές συνθήκες σε μια περίοδο γνωστή ως η τελευταία μεσοπαγωτινική περίοδος. Η Αραβία εκείνη την εποχή έμοιαζε περισσότερο με τη σύγχρονη αφρικανική σαβάνα.

ιχνη_2α


Ο πρώτος συγγραφέας της εφημερίδας Μάθιου Στίουαρτ του Ινστιτούτου Χημικής Οικολογίας του «Μαξ Πλανκ», δήλωσε στο AFP ότι τα ίχνη ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του εργασίας το 2017 μετά τη διάβρωση των υπερκείμενων ιζημάτων σε μια αρχαία λίμνη με το όνομα «Alathar» (που σημαίνει «το ίχνος»). στα αραβικά).

«Τα ίχνη είναι μια μοναδική μορφή απολιθωμένων αποδείξεων που παρέχουν στιγμιότυπα, που συνήθως αντιπροσωπεύουν μερικές ώρες ή ημέρες, μια ανάλυση που δεν λαμβάνουμε από άλλες καταγραφές. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι επισκέπτονταν αυτή τη λίμνη ταυτόχρονα αυτά τα ζώα και, το ασυνήθιστο για την περιοχή είναι ότι δεν υπάρχουν πέτρινα εργαλεία» είπε ο Μάθιου Στίουαρτ.

ιχνη_3


Συνολικά, επτά από τις εκατοντάδες αποτυπώματα που ανακαλύφθηκαν αναγνωρίστηκαν ως ανθρώπινα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που, σύμφωνα με τον προσανατολισμό, τις αποστάσεις και την διαφορά στο μέγεθος ερμηνεύθηκαν ότι προέρχονται από δύο ή τρία άτομα που ταξιδεύαν μαζί.



Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία Ιανός: Έντονη βροχόπτωση σε Ηλεία και Μεσσηνία (βίντεο)

Ο Αυλωνίτης συμπαίκτης του Δώνη στην Άσκολι

Πρόσφυγες και μετανάστες καθάρισαν την παραλία της Καβάλας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης