ΗΠΑ: Η «οργή» του Γούντγουορντ «γονατίζει» τον Τραμπ: «Δεν είπα ψέματα για την πανδημία...»

ΗΠΑ: Η «οργή» του Γούντγουορντ «γονατίζει» τον Τραμπ: «Δεν είπα ψέματα για την πανδημία...»

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά το βιβλίο που αποκάλυψε όσα είχε δηλώσει στον γνωστό δημοσιογράφο σε 18 συνεντεύξεις από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020

usa_trump
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε σήμερα, με δυσκολία, να δώσει ένα τέλος στην πολεμική που έχει ξεσπάσει εναντίον του μετά τις αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ «Rage» («Οργή»), που περιλαμβάνει σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος στον διάσημο δημοσιογράφο.

«Γιατί είπατε ψέματα στους Αμερικανούς;»: Η πρώτη ερώτηση που απευθύνθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο για τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με την παραδοχή του, υποβάθμισε την απειλή της Covid-19, έθεσε τον τόνο σε μια βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη τύπου.

«Δεν είπα ψέματα! (...) Είναι ντροπή ο τρόπος που θέσατε αυτήν την ερώτηση», απάντησε ο ηγέτης της πρώτης παγκόσμιας δύναμης, λιγότερο από 60 ημέρες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις οποίες θα διεκδικήσει με αντίπαλο τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν μια δεύτερη τετραετή θητεία.

«Επιδεικνύω πυγμή ως ηγέτης», συνέχισε, πολύ εκνευρισμένος. «Δεν υπάρχει ψέμα (...) Δεν θέλω να πετάγομαι από εδώ και από εκεί και να αρχίζω να φωνάζω: Θάνατος! Θάνατος!».

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 190.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την επομένη από τη δημοσίευση αποσπασμάτων του «Rage», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε επίσης στον συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος έγινε διάσημος όταν αποκάλυψε, μαζί με τον Καρλ Μπερνστάιν το σκάνδαλο Watergate τη δεκαετία του 1970.

«Ο Μπομπ Γούντγουορντ είχε τις δηλώσεις μου για αρκετούς μήνες», είπε σε ένα tweet του, συνεχίζοντας την κριτική του στον διάσημο δημοσιογράφο.

«Αν πίστευε ότι ήταν σοβαρές ή επικίνδυνες, γιατί δεν τις δημοσίευσε αμέσως σε μια προσπάθεια να σώσει ζωές;» συνέχισε.

Κλείσιμο
«Ήθελα να υποβαθμίζω πάντα (τον κίνδυνο)», φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Γούντγουορντ στις 19 Μαρτίου, λίγες ημέρες αφότου είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ακόμη μ’ αρέσει να το υποβαθμίζω, επειδή δεν θέλω να προκαλέσω πανικό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις, ο Τραμπ ήξερε ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα φονικός από τις αρχές Φεβρουαρίου. «Περνάει από τον αέρα», φέρεται να είπε στις 7 Φεβρουαρίου στον Γούντγουορντ. «Αυτό είναι πάντα χειρότερο από το άγγιγμα. Δεν χρειάζεται ν’ αγγίζεις τα πράγματα, σωστά; Όμως τον αέρα, απλώς τον αναπνέεις και έτσι κολλάει. Και για αυτό είναι πολύ ύπουλος (…) Είναι επίσης πιο θανατηφόρος ακόμη και από τη χειρότερη γρίπη», συνέχισε.

Αφέλεια; Αποκοπή από την πραγματικότητα;

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραχώρησε 18 συνεντεύξεις στον διάσημο δημοσιογράφο στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιουλίου 2020. Τηλεφωνικά, ή κατ’ ιδίαν στο Οβάλ Γραφείο ή στην εξοχική κατοικία του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Η διαχείριση της επιδημίας έχει προκαλέσει έντονη κριτική στον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα, από τους αντιπάλους του, από επιστήμονες, αλλά και από ορισμένους εκλεγμένους αξιωματούχους από το δικό του πολιτικό στρατόπεδο.

Κατηγορείται για αντιφατικά και συγκεχυμένα μηνύματα, και ότι δεν επέδειξε συμπόνια απέναντι στην καταστροφή που προκλήθηκε από τον ιό.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Αυστραλία: Εννέα θάνατοι και 43 κρούσματα σε 24 ώρες στη Βικτόρια

Συρία: Νέα επίθεση με πυραύλους από το Ισραήλ

Κορωνοϊός - Ισπανία: Έκλεισε Δημοτικό σχολείο μετά από κρούσματα σε δασκάλους

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης