Κορωνοϊός - Γαλλία: Αύριο ανοίγουν τα σχολεία - Ανησυχία από τους ειδικούς

Tα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν για την προστασία δασκάλων και μαθητών, επισημαίνουν σε ανοιχτή επιστολή τους Γάλλοι γιατροί

Ανοίγει αύριο η... αυλαία για τα σχολεία στη Γαλλία, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες με το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας να κάνει λόγο για «επιθετική» αύξηση.

Την περασμένη Τετάρτη, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 5.429 νέα κρούσματα, την Πέμπτη 6.111, την Παρασκευή 7.379. Το Σάββατο, ο αριθμός αυτός δεν ξεπέρασε τα 5.453 κρούσματα, ωστόσο πολλοί γιατροί κάνουν έκκληση για επαγρύπνηση.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί

Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη. Εάν τα σχολεία ξαναρχίσουν αύριο για περισσότερους από δώδεκα εκατομμύρια μαθητές, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να γίνουν κάλλιστα εστίες του νέου κορωνοϊού - και όλα θα γίνουν πολύ χειρότερα, όπως υπογραμμίζουν Γάλλοι εμπειρογνώμονες.

Σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Le Parisien», οι ειδικοί επισημαίνουν ότι: «Οι κανόνες που θα ισχύσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου δεν προστατεύουν ούτε το προσωπικό ούτε τους μαθητές και τις οικογένειές τους».

Οι Γάλλοι γιατροί απαιτούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές άνω των έξι ετών, σε εσωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, περισσότερη κατ' οίκον εκπαίδευση, μικρότερες τάξεις, ακριβείς τρόπους εξαερισμού και κανονισμούς σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένας μαθητής ή ένας δάσκαλος βρεθεί θετικός στη νόσο Covid-19.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, υπερασπίστηκε τους νέους κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μαθητές από την ηλικία των 11 ετών, σε εσωτερικούς χώρους.

Σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Journal du Dimanche», ο Μπλανκέ τόνισε ότι ορισμένα σχολεία θα μπορούσαν να παραμείνουν κλειστά αύριο (Τρίτη) λόγω της τρέχουσας κατάστασης - «αλλά όσο το δυνατόν λιγότερα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Αναβάλλεται λόγω πανδημίας το «Samano Festival» του Λεωνίδα Κουτσόπουλου

ΔΣΑ: Αγανάκτηση για το θάνατο της δικηγόρου Ebru Timtik, αλληλεγγύη σε κάθε διωκόμενο πολίτη στη Τουρκία

Επιστροφή στα θρανία στις 14 Σεπτεμβρίου, βλέπει ο Μαγιορκίνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr