LIVE

Σεισμός στη Σάμο

Σχολεία: Πιο πιθανό να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου - Τι θα ισχύσει με τις μάσκες

sxoleio-koronoios-arthro

 Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού - Θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών

Ο τρόπος επιστροφής των μαθητών στα σχολεία βρίσκεται στο επίκεντρο μαραθώνιων συζητήσεων στο υπουργείο Παιδείας, Υγείας στην Βουλή αλλά και σε χιλιάδες σπίτια, όπου μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι τελικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7, όπως αρχικά ήταν καθορισμένο, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την επιστροφή των οικογενειών από τις διακοπές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, με φόντο την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Το επίμαχο θέμα που έρχεται να προστεθεί στην αγωνία των τελευταίων ημερών είναι η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία, που έχει πάρει διαστάσεις… μασκογονίας, καθώς η πλέον αυστηρή σχολική ποινή θα είναι η αποβολή των μαθητών από την τάξη αν δεν φορούν μάσκα. Για το θέμα της μάσκας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε στον Εισαγγελέα 21 περιπτώσεις για θεωρίες συνωμοσίας.

Αρχικά είχε ειπωθεί από το υπουργείο Παιδείας ότι οι μάσκες θα αγοράζονται από τους γονείς τελικά όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με ειδική έκτακτη επιχορήγηση 5,2 εκατ. ευρώ προς τους δήμους θα διανεμηθούν μάσκες σε όλους τους μαθητές της χώρας ενώ γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θα πηγαίνουν στα σχολεία για να εξηγήσουν στους μαθητές τη σωστή χρήση μάσκας.

Χρήση μάσκας

Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού. Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

Oσοι μαθητές δεν φορούν μάσκα δεν θα μένουν στην τάξη

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα αποβάλλονται από το μάθημα οι μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα. Συγκεκριμένα η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην ωριαία απομάκρυνσης από την τάξη θα επιβάλλεται στους μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα στο σχολείο. Και τόνισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική, άρα δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο κάποιος να έρθει στο σχολείο χωρίς μάσκα. «Όποιος έρθει χωρίς μάσκα δεν θα μπορεί να μπαίνει στο σχολείο. Δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο μάθημα με ότι αυτό συνεπάγεται» συμπλήρωσε η υπουργός.

Η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα είχε παραδεχθεί ότι παρ’ ότι είναι προφανώς ένα μέτρο συγκεκριμένο και αυστηρό, είναι ένα μέτρο υποχρεωτικό.  

Η κ. Κεραμέως είπε ότι «Η χρήση της μάσκας είναι ασφαλής και εκτός από ασφαλής είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, μια ασπίδα που προστατεύει τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός που θα στείλει το παιδί του σχολείο χωρίς μάσκα. Στο σχολείο πρέπει να φορούν όλοι μάσκα». 

«Είναι σημαντική η πλήρης επιστροφή των παιδιών στην τάξη για να επανασυνδεθούν με τη σχολική πραγματικότητα» τονίζει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. «Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς και να ξεκινήσει πάλι μια μαθησιακή διαδικασία η οποία έχει όρους κανονικότητας», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN, η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια πανδημία που έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και διαστάσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ανακαλύπτονται ή εξετάζονται και αποτιμώνται κάθε μέρα». Έτσι, πρόσθεσε, πως το Υπουργείο Παιδείας καλείται να εφαρμόσει με φροντίδα όλα όσα εφιστώνται από τους ειδικούς. «Όλα αυτά τα στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες, δεν είμαστε οι άνθρωποι οι οποίοι συλλέγουμε τα στοιχεία ή κάνουμε την αποτίμηση αυτών, είμαστε αυτοί όπως που θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που επιστήμονες αξιολογούν εκείνη τη στιγμή και μας υποδεικνύουν». Θύμισε δε ότι και την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία τα σχολεία διέκοψαν ακόμη και την λειτουργία τους, το υπουργείο ακολούθησε βήμα-βήμα όλες τις υποδείξεις, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «με ασφάλεια επέτρεψαν να επαναλειτουργήσουμε τα σχολεία, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία αλλά και να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις».

Η υφυπουργός διαβεβαιώνοντας πως τίθενται όλα τα ζητήματα στην Επιτροπή τόνισε πως «είναι σημαντική η πλήρης επιστροφή των παιδιών στην τάξη για να επανασυνδεθούν με τη σχολική πραγματικότητα. Είναι μακρά η περίοδος που παρέμειναν εκτός, με εξαίρεση την περίοδο που επέστρεψαν για να επανασυνδεθούν με το σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς και να ξεκινήσει πάλι μια μαθησιακή διαδικασία η οποία έχει όρους κανονικότητας. Στα τμήματα, λοιπόν, αυτά, σε όλη την Ελλάδα, οι ειδικοί υπέδειξαν ότι πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά τη χρήση μάσκας». Συμπλήρωσε δε πως θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση προς όλους για την ορθή χρήση της και πως θα δοθεί συγκεκριμένος επαρκής αριθμός τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς τους οποίους και ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ενός τόσο απαιτητικού εγχειρήματος. «Θα έχουμε τη μορφή εκπαίδευσης για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη μάσκα, πως την φοράμε, πως την αφαιρούμε, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτά να γίνουν γνώση», τόνισε.

Τα οφέλη της μάσκας για τα παιδιά

Την ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών για τη σωστή χρήση μάσκας, η οποία αποτελεί «ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της μετάδοσης της Covid-19» και υπενθύμισης των κανόνων υγιεινής των χεριών και τήρησης των αποστάσεων, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση τις πρώτες εβδομάδες αυτής της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας, καθώς και τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο και ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων, τόσο από συμπτωματικούς όσο και από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς ασθενείς και αν η μάσκα χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει τόσο αυτόν που την φορά όσο και τους γύρω του.Οι επιστήμονες είπε θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς με δεδομένη τη συνέχιση της πανδημίας αποτελεί την πλέον κατάλληλη στιγμή εισαγωγής της σωστής χρήσης της μάσκας στην καθημερινότητα των παιδιών.

Μίλησε για τα οφέλη που θα έχει για τα παιδιά η έντονη εκπαίδευση των πρώτων εβδομάδων για τη σωστή χρήση της μάσκας, λέγοντας ότι «τα μικρά παιδιά θα αποκτήσουν μια νέα δεξιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη όχι μόνο μέσα στο σχολείο, αλλά και έξω από αυτό». Σύμφωνα με την γιατρό η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους, αλλά και σε κάθε κλειστό χώρο μέσα στην σχολική δομή. Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού στο προαύλιο και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια της χρήσης μάσκας για παιδιά άνω των 2 ετών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αυτό υποστηρίζουν επιστημονικοί φορείς. Η μάσκα επιτρέπει την είσοδο του αέρα, δεν προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, δεν μειώνει την ικανότητα του παιδιού να παρακολουθήσει το μάθημα.Δεν επηρεάζει ούτε τη λειτουργία ούτε την ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος ούτε επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες εβδομάδες οι ειδικοί συζήτησαν ευρέως τις επιλογές για άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών. Πρόσθεσε ότι βασική προτεραιότητα ήταν το άνοιγμα των σχολειών όλων των βαθμίδων να είναι ασφαλές για όλη την κοινωνία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ο «Γκόρντον» εντόπισε δέμα με τέσσερα κιλά κάνναβης στη Ρόδο

Καστοριά: Τρύγησε μεγάλη ποσότητα κάνναβης από την οικιακή φυτεία

Στη Λουιζιάνα ο κυκλώνας Λόρα - Έχει ενισχυθεί στην κατηγορία 4
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (70)

Αντώνης

Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 γιατί σύμφωνα με τις προθεσμίες της προκήρυξης για τις μάσκες, δεν θα έχουν παραδοθεί στα σχολεία μέχρι τις 7. Η επίσημη δικαιολογία θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Μολις ανοιξουν , θα γινει χαμος.

Χρήστος

«Όποιος έρθει χωρίς μάσκα δεν θα μπορεί να μπαίνει στο σχολείο. Δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο μάθημα με ότι αυτό συνεπάγεται» Θα πάνε οι αγωγές από γονείς σύννεφο εναντίον εκπαιδευτικών που δεν θα δέχονται τους μαθητές, γιατί δεν θέλουν να φορέσουν κάτι που δεν γνωρίζει κανένας πως να φοριέται. Εδώ η Κεραμέως και έπιασε πολλές φορές την μάσκα στη συνέντευξη. Επιπλέον υπάρχουν διεθνής ιατρικές μελέτες ότι οι υφασμάτινες μάσκες αν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που μιλάνε στην εργασίας τους, οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο, γιατί υγροποιείτε. ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ.

Pizzadoros

Ορθογραφία δεν...

alex

Η πρώτη και μοναδική χαρά της ζωής σου, ήταν όταν διορίστηκες. Από τότε μόνο κλάψα είσαι.. και δεν είστε εκπαιδευτικοί ... δασκαλάκοι είστε

Ερωτησεις

Αν ενα παιδι νοσησει ειπατε δε θα κλεινει το σχολειο! Αν εχει αδερφια σε αλλο τμημα; Αν παρακολουθει ολοημερο; Οι συνανστροφες του το απογευμα σε αγγλικα αθληματα κτλ; Εχετε σχεδιο;

Elly

Φωνάζουν μερική για μάσκες ! ProtoThema25/08/2020, 09:53 Κορωνοϊός – Μετάδοση: Ποιοι τον διασπείρουν «σιωπηλά» Στην πιο αναλυτική μέχρι σήμερα μελέτη παιδιατρικών ασθενών με COVID-19, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο (MGH) και το Νοσοκομείο Παίδων της Μασαχουσέτης (MGHfC) παρέχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά παίζουν σημαντικότερο ρόλο από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα στην εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα...Τα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλό ιικό φορτίο, άρα να είναι πιο μεταδοτικά, ανεξάρτητα από την ευαλωτότητά τους στην ανάπτυξη της λοίμωξης COVID-19, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη παιδιά 0-22 ..Τα μολυσμένα παιδιά, μάλιστα, είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του ιού στους αεραγωγούς τους σε σύγκριση με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ ενήλικες με COVID-19. Στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά παίζουν σημαντικότερο ρόλο από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα στην εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα... Αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία για ορισμένες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και οικογένειες με ευάλωτα, ηλικιωμένα μέλη που κατοικούν στο ίδιο σπίτι. "... Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα παιδιά δεν είναι προστατευμένα από τον ιό, επομένως δεν πρέπει να τα παραγνωρίζουμε ως πιθανούς παράγοντες εξάπλωσής του», επισημαίνει ο Alessio Fasano, μέλος της συγγραφικής ομάδας της μελέτης. Έπειτα από τις ανακαλύψεις που προέκυψαν από τη μελέτη, οι επιστήμονες τώρα αμφισβητούν την τρέχουσα θεωρία που υποστηρίζει πως επειδή τα παιδιά έχουν μικρό αριθμό ανοσολογικών υποδοχέων για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, δεν έχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθούν ή να νοσήσουν σοβαρά...Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλό ιικό φορτίο, άρα να είναι πιο μεταδοτικά, ανεξάρτητα από την ευαλωτότητά τους στην ανάπτυξη της λοίμωξης COVID-19. Επιπλέον, οι ερευνητές μελέτησαν την ανοσολογική απόκριση στα παιδιά με Πολυοργανικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, μια πολυοργανική, συστημική μόλυνση που μπορεί να αναπτύξουν τα παιδιά που νοσούν από COVID-19 αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Οι επιπλοκές από την αυξημένη ανοσολογική απόκριση που παρατηρείται στο σύνδρομο αυτό μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα και οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Κοσμος

Σε όλο τον κόσμο φοράνε μάσκες. Διαβάστε και λίγο παραέξω. Φορέστε λίγους μήνες μάσκες μέχρι να βγει το εμβόλιο να γλυτώσουμε. Φυσικά λίγοι ηλίθιοι που θεωρούν τη μάσκα υποταγή και χούντα (λες και ξέρουν τι είναι) υπάρχουν παντού. Είναι και αυτοί που κάνουν τον πολύ θόρυβο. Αν δεν θέλετε μάσκες απλά μην στείλετε τα παιδιά σας σχολείο. Καλύτερα για εμάς που δεν θα κινδυνευσουμε άδικα απο τη δική σας ηλιθιότητα. Μετά βεβαίως δεν θα θέλετε εμβόλια κτλ. Καλά σαράντα.

Απαράδεκτοι αΧριστοι

Το επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι είναι η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων 10ετίων. Μάσκα μέσα, όχι μάσκα έξω, και μετά πάλι μάσκα μέσα, πιασμένη με τα ίδια χέρια, και περασμένη στα ίδια πρόσωπα. Που υποτίθεται μετά ΚΑΘΕ χρήση της θα πρέπει ή να απορρίπτεται ή να πλένεται+σιδερώνεται!!! Πρέπει να πέσει η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ.

chrpaplos

πως τα φερε η Κεραμέως και πάλι στην ξάπλα οι εκπαιδευτικοί....

o Τζουτζούκος μου δεν μπορεί να βάλει μάσκα

του είπε ο γιατρός να μην τρώει ποτέ νηστικός , οπότε συνεχώς κάτι τραγανίζει στο σχολείο , στο σπίτι κ τον ύπνο του , για να μην πάθει κάτι. Πάνω απ όλα η υγεια Χαδραλιάδες!

Αν

το βλέπουν οι κυβερνώντες,απλά ενημερώνω πως αν δεν βρουν εναλλακτική για την μάσκα σε παιδιά κάτω των 12 ετών,στις επόμενες εκλογές η ψήφος μου θα οδηγηθεί σε άλλα κόμματα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης