Εμφύλια πυρά συγκλονίζουν την Αίγυπτο
Υποστηρικτές του Μουμπάρακ, οπλισμένοι με μαχαίρια και ρόπαλα, κατευθύνονται ξανά προς την Πλατεία Ταχρίρ
Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στην Αίγυπτο, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 7 και τους τραυματίες να ξεπερνούν τους χίλιους. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς αυτή την ώρα υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου, οπλισμένοι με μαχαίρια και ρόπαλα κατευθύνονται προς την Πλατεία Ταχρίρ. Το πλήθος των υποστηρικτών του Μουμπάρακ ξεκίνησε από τη συνοικία Γκίζα με κατεύθυνση την Πλατεία Ταχρίρ, στην απέναντι όχθη του Νείλου.
Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές ήρθαν από χθες σε σύγκρουση με τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ παλεύοντας με πέτρες και ξύλα. Ωστόσο, λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα σήμερα, το Κάιρο σείστηκε από συνεχείς πυροβολισμούς, που διαπέρναγαν την πόλη απ’ άκρη εις άκρη. Οι υποστηρικτές του Προέδρου Μουμπάρακ καταλαβαίνοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να επιβληθούν, άνοιξαν πυρ εναντίον των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Μόλις έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, οι άοπλοι της πλατείας Ταχρίρ, οι οποίοι ήταν και η πλειονότητα, αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη αιματηρή επίθεση που εξαπόλυσε εναντίον τους το καθεστώς.
Οι οδομαχίες συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ ο στρατός προχώρησε σε συλλήψεις.
Το σκηνικό του τρόμου
Χθες, οι οδομαχίες, ο σκληρός ήχος των ροπάλων πάνω σε βαρέλια και οι φωτιές κατά μήκος των μεγάλων δρόμων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του σκηνικού που είχε στηθεί στο κέντρο του Καΐρου. Χιλιάδες αντικαθεστωτικοί Αιγύπτιοι μετά την άρνηση του προέδρου Μουμπάρακ να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία, αποφάσισαν να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ απαιτώντας την «εδώ και τώρα» αποχώρησή του. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν μόνοι τους στους δρόμους. Από νωρίς το μεσημέρι υποστηρικτές του Μουμπάρακ βγήκαν από τα σπίτια τους αποφασισμένοι να συγκρουστούν.
Με καδρόνια και πέτρες στα χέρια έφτασαν διακόσια μέτρα από την πλατεία που ήταν συγκεντρωμένο το πλήθος που διαδήλωνε εναντίον του Προέδρου και μόνο ένα οδόφραγμα που προστάτευε ο στρατός χώριζε τις δύο πλευρές. Κραυγές και αντίθετα συνθήματα συνόδευαν τον ανελέητο πετροπόλεμο που δεν είχε τέλος. Η πλευρά των καθεστωτικών έκανε εκτεταμένη χρήση αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ και κάποια στιγμή όλοι βρέθηκαν με έπιπλα στα χέρια, που τα πετούσαν στο δρόμο σπάζοντας τα σε μικρότερα κομμάτια, που τα εκσφενδόνιζαν στην απέναντι πλευρά. Ανάμεσά τους και εντός του κενού που σχημάτιζε το οδόφραγμα, βρίσκονταν τανκς. Ο στρατός σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου δεν παρενέβαινε στις βίαιες συγκρούσεις, παρά μόνο με μάνικες έσβηνε τις φωτιές και πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στους εκατοντάδες τραυματίες.
Αργά το βράδυ οι καθεστωτικοί έδειξαν να υποχωρούν και όσοι αγωνίζονται για την πτώση του Αιγύπτιου Προέδρου κέρδισαν έδαφος κυνηγώντας τους στα στενά. Σύντομα οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ ανασυντάχτηκαν τριακόσια περίπου μέτρα από το ξενοδοχείο Ραμσις Χίλτον. Εκεί κατά ομάδες επιτίθονταν στους αντιπάλους τους που είχαν οχυρωθεί πίσω από προστατευτικές σιδερένιες και τσίγκινες επιφάνειες. Οι εντολές προς τους στρατιώτες φαίνεται να είναι τόσο σαφείς προκειμένου να παραμείνουν αμέτοχοι, που συνέβη το εξής παράδοξο: ένα τανκ που βρισκόταν δίπλα στους καθεστωτικούς πήρε φωτιά από τις Μολότοφ και οι στρατιώτες αδυνατώντας να το υπερασπιστούν, το εγκατέλειψαν!
Τι μέλλει γενέσθαι
Δεν είναι λίγοι πλέον στην Αίγυπτο που υποστηρίζουν πως η χώρα κινδυνεύει να παρασυρθεί στο χάος και την τρομοκρατία, αφού το... λόγο πήραν, μετά τις πέτρες, τα όπλα. Το ερώτημα σήμερα είναι αν οι αντικαθεστωτικοί μπορούν και θέλουν να απαντήσουν με παρόμοιο τρόπο. Στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει σύντομα πολιτική εξέλιξη που θα συγκρατήσει τη βία, τόσο το Κάιρο, όσο και οι υπόλοιπες αιγυπτιακές πόλεις κινδυνεύουν να παραδοθούν σε εμφύλιες συγκρούσεις που θα στιγματίσουν τη χώρα για πολλά χρόνια.
Κινήσεις Παπανδρέου για εκτόνωση
Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με μία σειρά από ηγέτες και προσωπικότητες του αραβικού κόσμου. Από το Σάββατο μέχρι και χθες συζήτησε τηλεφωνικά για την κατάσταση στην Αίγυπτο με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, το νομπελίστα και επίδοξο διάδοχο του Αιγύπτιου ηγέτη Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, το γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπόι, και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr