Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία εμποδίζει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία εμποδίζει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμμετείχε στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο

stoltenberg
Η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβληθεί η εφαρμογή του εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να σταματήσει η ροή όπλων και πυρομαχικών στην εμπόλεμη Λιβύη, στηλίτευσε χθες Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βερολίνο όπου συμμετείχε σε συμβούλιο των υπουργών Αμύνης της ΕΕ.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ατλαντική συμμαχία αναζητεί τρόπους να συντονιστεί με την επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ, που η Τουρκία διατείνεται ότι στρέφεται εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ Σάρατζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση Ειρήνη ευνοεί τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου αναμετρώνται με εκείνα της ΚΕΣ.

Πολλοί στην ΕΕ είναι πεπεισμένοι ότι η Άγκυρα δεν συνεργάζεται απλούστατα διότι είναι η ίδια αυτή που προμηθεύει οπλισμό και πυρομαχικά στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκφράσει εκ νέου τη βούλησή της να υπάρξει συντονισμός με την πρωτοβουλία του NATO στο Βερολίνο, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.

Έχουν καταγγελθεί αναρίθμητες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να το παραβιάζουν.

Κλείσιμο
Η Λιβύη, χώρα με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο, παραμένει βυθισμένη σε χαοτική κατάσταση από το 2011, όταν είχε ανατραπεί το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου του Βερολίνου τον Ιανουάριο, όταν οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων, έχουν αποτύχει.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Αργεντινή: Πρώτη φορά πάνω από 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Παίκτες Μιλγουόκι Μπακς: Ζητάμε ανάληψη ευθυνών για τον Μπλέικ, ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει στις 3 Νοεμβρίου

Μεξικό: Έρευνα για πιθανό φόνο πολίτη από στρατιώτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης