Ο ΠΟΥ αδειάζει τον Τραμπ: Είμαστε επιφυλακτικοί για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς

Ο ΠΟΥ αδειάζει τον Τραμπ: Είμαστε επιφυλακτικοί για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς

Η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως μόνο λίγες κλινικές δοκιμές πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν έχουν παραγάγει αποτελέσματα

trump_ap
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε επιφυλάξεις για την έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 για τη θεραπεία νοσούντων, λέγοντας πως οι αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματική παραμένουν «χαμηλής ποιότητας», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επείγουσα έγκριση για τέτοιες θεραπείες.

Η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, δήλωσε πως μόνο λίγες κλινικές δοκιμές πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν έχουν παραγάγει αποτελέσματα, και οι αποδείξεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν είναι αρκετά πειστικές ώστε να εγκριθεί πέρα από τη χρήση του ως πειραματική θεραπεία. Αν και λίγες δοκιμές έχουν δείξει κάποιο όφελος, είπε, ήταν περιορισμένες και τα δεδομένα τους, μέχρι τώρα, ασαφή.

«Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμα πολύ χαμηλής ποιότητας αποδείξεις» είπε η Σουαμινάταν σε συνέντευξη Τύπου. «Άρα συστήνουμε το πλάσμα ασθενών που ανέρρωσαν να παραμείνει πειραματική θεραπεία, να συνεχίσει να αποτιμάται σε καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές», προσέθεσε. 

Τραμπ: Έκτακτη άδεια για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς

Την έγκριση έκτακτης άδειας για τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, σε ασθενείς που νοσηλεύονται, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας ως πρωτοποριακή μία μέθοδο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, εδώ και αρκετούς μήνες.

Όπως τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της Εθνικής Συνέλευσης των Ρεπουμπλικανών, τη συγκεκριμένη θεραπεία έχουν λάβει πάνω από 70.000 ασθενείς, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα «επεκταθεί δραματικά η πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία».

«Είμαστε χρόνια πριν από τις εγκρίσεις, αν προχωρήσουμε με την ταχύτητα των προηγούμενων διοικήσεων», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας, «και αυτό περιλαμβάνει και τα εμβόλια», κοινοποιώντας ουσιαστικά την πρόθεσή του να παρακάμψει τις αρμόδιες επιτροπές που εγκρίνουν τις διαδικασίες και την παροχή φαρμάκων και εμβολίων.

Η θεραπεία, η οποία συνεπάγεται τη λήψη προϊόντος αίματος πλούσιου σε αντισώματα από ασθενείς που έχουν ανακάμψει από τον κορωνοϊό και την παροχή του σε αυτούς που πάσχουν από τον ιό, έχει δείξει κάποιο όφελος για τους ασθενείς, αλλά τα στοιχεία παραμένουν ασαφή για την αποτελεσματικότητά του και την κατάλληλη δοσολογία.

Ειδήσεις σήμερα

Κεραμέως: Πιθανή παράταση στο άνοιγμα των σχολείων - Την 1η Σεπτεμβρίου οι τελικές αποφάσεις - Δείτε όλα τα μέτρα

Νέα μέτρα στα Χανιά: Τέλος σε πανηγύρια, πάρτι, λιτανείες και λαϊκές αγορές

Ηράκλειο: Πέθανε ο 30χρονος ναυτικός από την έκρηξη στο Blue Horizon
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης