Live Aid: Η μέρα που η μουσική άλλαξε τον κόσμο

Live Aid: Η μέρα που η μουσική άλλαξε τον κόσμο

Πριν από 35 χρόνια πάνω από 2.000.000.000 άνθρωποι παρακολούθησαν στην τηλεόραση τις δύο συναυλίες που οργάνωσε ο Μπομπ Γκέλντοφ για την ανακούφιση των θυμάτων του λιμού στην Αφρική

aid1
Ο Γκέλντοφ ήταν ανήσυχος εκείνο το Σάββατο 13 Ιουλίου του 1985, λίγο μετά τις τρεις και μισή το μεσημέρι, αφού οι προσφορές στο Live Aid ήταν πολύ λίγες.

Ο Sting και ο Φιλ Κόλινς είχαν μόλις τελειώσει τα 20λεπτα σετ-ο χρόνος εμφάνισης ήταν ίδιος για όλους τους καλλιτέχνες-αλλά οι συνεισφορές στο event ήταν πενιχρές.

Ο Βρετανός τραγουδιστής που συνέλαβε την ιδέα του Live Aid, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε λίγες ώρες, η διπλή συναυλία στο Γουέμπλει και στο στάδιο JFK στην Φιλαδέλφεια θα συγκέντρωνε πάνω από 127.000.000 δολάρια!

Live Aid- Queen- Full Set HQ


Τριγύρναγε αγχωμένος, την ώρα που οι Queen ετοιμάζονταν να γράψουν ιστορία, με μια εμφάνιση που σηματοδότησε την επιστροφή τους αλλά «τίναξε» το Γουέμπλει στον αέρα.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι με ένα λευκό φανελάκι κάθισε στο πιάνο μέσα σε αποθέωση και ξεκίνησε το σετ με το «Bohemiam Rhapsody» πριν περάσει στο «Radio GaGa» μέσα σε παραλήρημα από τους 100.000 θεατές.



Τότε ουσιαστικά πήραν «φωτιά» οι γραμμές του Live Aid στην Βρετανία, σε ένα event που άλλαξε τον κόσμο, έστω και για λίγο.

Sting - Roxanne (Live Aid 1985)
Κλείσιμο


Τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής έδωσαν το παρόν στις δύο συναυλίες για την Αφρική, αφήνοντας στην άκρη απαιτήσεις για την σειρά εμφανίσεως και την χρονική διάρκεια του σετ.

Κάποιοι κατάφεραν να παίξουν και στις δύο συναυλίες, όπως ο Φιλ Κόλινς που μόλις τελίωσε στο Λονδίνο, πέταξε με το Κονκόρντ στην Νέα Υόρκη και μετά στην Φιλαδέλφεια.

aid_1


Ήταν αυτός που προλόγισε τους Led Zeppelin, τους οποίους συνόδευσε παίζοντας ντραμς στο δικό τους σετ, σε άλλη μια αξέχαστη στιγμή αυτής της μοναδικής πραγματικά συναυλίας.

David Bowie - Modern Love (Live Aid 1985)


Η τηλεοπτική μετάδοση κράτησε το 90% του πλανήτη στα σπίτια τους, ή όπου βρίσκονταν για ώρες να απολαμβάνουν τον Μπράιαν Άνταμς στην Φιλαδέλφεια και ατυτόχρονα σχεδόν τους U2 στο Λονδίνο.

Εκεί όπου ο Φρέντι Μέρκιουρι-έπασχε ήδη από AIDS-αγνόησε την συμβουλή του γιατρού του να μην καταπονήσει τον λαιμό του και τα έδωσε όλα, όπως έπραξαν και όλοι οι συμμετέχοντες στο Live Aid.

Phil Collins - Against All Odds (Live Aid 1985)


Μια ιδέα που όταν συζητήθηκε αρχικά, θεωρήθηκε ουτοπική, αδύνατη να πραγματοποιηθεί ενώ πολλά στελέχη της παγκόσμιας δισκογραφίας θεωρούσαν ότι ήταν ανέφικτο να μαζευτούν όλοι αυτοί οι σούπερ σταρ της ροκ μουσικής κυρίως.

Ο Έρικ Κλάπτον, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Ντέιβιν Μπόουι, ο Έλτον Τζον, ο Σαντάνα, η Μαντόνα, ο Πολ Μακάρτνι, ο Μπράιαν Φέρι και δεκάδες άλλοι έγιναν μια μεγάλη παρέα και τους διέψευσαν πανηγυρικά, σε μια γιορτή της μουσικής που έγραψε ιστορία.

aid_2_2


Κι ως γνωστόν, την ιστορία την γράφουν οι παρέες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κέλι Πρέστον: Ραγίζει καρδιές η τελευταία φωτογραφία στο Instagram αγκαλιά με τους δικούς της

Το Twitter «απαντά» στον Καρανίκα για την ειρωνεία στην Αρβελέρ

Αποπλάνηση 14χρονης στην Ηλιούπολη: O «κύριος καθηγητής» το ’παιζε πατέρας (βοηθούσε και στα... μαθήματα)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης