Μέρκελ: Η πανδημία περιόρισε θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών

Μέρκελ: Η πανδημία περιόρισε θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών

Πέντε οι βασικές πολιτικές της Γερμανίας, στη διάρκεια αανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - «Μόνο με κοινές λύσεις θα βγει η Ευρώπη από την κρίση» επισήμανε η Καγκελάριος

merkel_omilia
Τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέπτυξε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, με μια ομιλία «ύμνο» υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έκανε λόγο για πέντε βασικές πολιτικές τις οποίες θα προσπαθήσει να αναπτύξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους επόμενους έξι μήνες.

Συγκεκριμένα η Καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε τα θεμελιώδη δικαιώματα, την πολιτική συνοχής, ήτοι την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην μεταπανδημική εποχή, την πράσινη επανάσταση της ΕΕ, την ψηφιοποίηση και τον ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

«Πιστεύω στην Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένη Ευρωπαία, όχι μόνο λόγω της ανάμνησης του παρελθόντος, αλλά διότι η ΕΕ αποτελεί την ελπίδα για το μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρωτολογία της η Καγκελάριος της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας ότι η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων αποτελεί τη βασική προτεραιότητά της γερμανικής προεδρίας. Η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι μεγάλωσε σε ένα ανελεύθερο κομμουνιστικό καθεστώς και για αυτόν τον λόγο γνωρίζει καλύτερα την αξία των ατομικών δικαιωμάτων.

«Η επίσκεψη μου εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπίπτει με τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Στην Ευρώπη έχουμε περισσότερους από 100.000 νεκρούς και πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δεν κατάφεραν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Παράλληλα με το πένθος για τους νεκρούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που έχασαν τη δουλειά τους και ανησυχούν για την οικονομική τους επιβίωση».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιορίστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκαν οι Ευρωπαίοι για δεκαετίες. «Τα ατομικά δικαιώματα πρέπει να περιορίζονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η πανδημία δεν αποτελεί δικαιολογία για τον διαρκή περιορισμό τους. Η κατάκτηση και υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων είναι κάτι που μας ενώνει στην ΕΕ».

Σύμφωνα με την ίδια την Καγκελάριο της Γερμανίας, για να καταφέρει η ΕΕ να βγει από την κρίση θα πρέπει να είναι πρόθυμη να καταλήξει σε κοινές λύσεις. «Κανείς δεν θα βγει μόνος του από την κρίση. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μια χειρονομία αλλά μια πραγματική επένδυση», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι η η επιστροφή στον εθνικισμό δεν σημαίνει περισσότερο έλεγχο αλλά λιγότερο, καθώς μόνο η ΕΕ μπορεί να βρει τις απαραίτητες λύσεις.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την «πράσινη» Συμφωνία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ, η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι ενώ πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που ζούμε και παράγουμε στην ΕΕ, το άγχος που δημιουργείται σε πολλούς Ευρωπαίους λόγω της ταχύτητας με την οποία επέρχεται η αλλαγή, είναι δικαιολογημένο, αλλά παράλληλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αλλαγή δεν σημαίνει ότι θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα τη δημιουργία νέων. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε ξεκάθαρα το πόσο εξαρτάται η Ευρώπη από τρίτες χώρες ψηφιακά. Είναι σημαντικό να γίνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι κυρίαρχοι σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική μηχανική».

Κλείσιμο
Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στην αγάπη της για τη μουσική και τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τη σχέση που έχει με την ίδια την ΕΕ. «Λατρεύω της μουσική. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν. Κάθε φορά που ακούω την η 9η Συμφωνία ανακαλύπτω κάτι καινούργιο και αυτό με συγκινεί. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την Ευρώπη. Ανακαλύπτω πάντα κάτι καινούργιο που με συναρπάζει με την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι ικανή για τα πάντα. Αρκεί να έχουμε αλληλεγγύη και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, κατά τη διάρκειας της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Καγκελάριο Μέρκελ υπογράμμισε ότι «εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών που υπέφεραν και εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε εμάς. Πρόκειται για μια στιγμή κατά την οποία τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα θυμηθούν τον λόγο της ύπαρξής τους. Δηλαδή, το κοινό καλό των Ευρωπαίων πολιτών».

Ειδήσεις σήμερα: 

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα €15 εκατ. στην παράκτια αλιεία

Ξανά σε μπελάδες ο Γιόβιτς: Παραμένει σε καραντίνα για τον κορωνοϊό

Το Χαλάνδρι στις 11 ευρωπαϊκές πόλεις που θα λάβουν συνολικά 45 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης