LIVE

Κορωνοϊός

Της δώρισε μονοκατοικία και τον έκλεισε σε γηροκομείο

hopme

Θείος ανακάλεσε τη δωρεά μονοκατοικίας προς την ανιψιά του - Η αχαριστία της γυναίκας και η σωτήρια παρέμβαση του καφετζή της πόλης 

Η αχαριστία, όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αρχίζει να περνάει στο DNA του Ελληνα, καθώς ολοένα περισσότερες υποθέσεις απασχολούν τους δικαστές του Αρείου Πάγου.

Ετσι, λόγω αχαριστίας οι αρεοπαγίτες ανακάλεσαν δωρεά μονοκατοικίας που είχε γίνει από θείο προς ανιψιά. Η τελευταία, όμως, αντί να τον φροντίζει, όπως είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί, τον άφησε σε γηροκομείο, αφού προηγουμένως του πήρε τα κλειδιά του σπιτιού και το βιβλιάριο καταθέσεων τραπέζης. Υπό αυτές τις συνθήκες ο θείος, απεγνωσμένος, αδυνατισμένος και καταβεβλημένος έφυγε νύχτα από το γηροκομείο και επέστρεψε στην πόλη όπου ήταν το σπίτι του, στο οποίο δεν μπορούσε όμως να μπει, καθώς δεν είχε τα κλειδιά. Ετσι, τον φιλοξένησε ο ιδιοκτήτης του τοπικού καφενείου.

Η σύζυγός του πριν πεθάνει του είχε πει, επειδή δεν είχαν παιδιά, τη μονοκατοικία που είχαν στη βορειοανατολική Ελλάδα να τη γράψει στην ανιψιά της. Πράγματι, μετά τον θάνατο της γυναίκας του υλοποίησε την επιθυμία της. Με συμβολαιογραφική πράξη «εις εκδήλωσιν αγάπης και στοργής και διά την έναντί του επιδεικνυομένην αγάπην και αφοσίωσιν», μεταβίβασε με δωρεά το μοναδικό σπίτι που είχε (την ψιλή κυριότητα) παρακρατώντας για όσο είναι εν ζωή την επικαρπία, υπό την προϋπόθεση, την οποία δεν έθεσε όμως ως όρο στο συμβόλαιο, ότι η ανιψιά μέχρι τον θάνατο του θα τον φρόντιζε και θα τον περιέθαλπε.
Αρχικά μετά το θάνατο της συζύγου του ο δωρητής ζούσε μόνος και «ένιωθε ανασφάλεια ως προς την περαιτέρω επιβίωσή του, την οποία είχε καταστήσει εντονότερη η μοναχική διαβίωσή του». Κι αυτό γιατί η ανιψιά διέμενε στη Γερμανία. Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της θείας της, όμως, η ανιψιά επέστρεψε στην πατρίδα της, με τον θείο να πιστεύει αρχικά ότι αυτό έγινε για «να του προσφέρει προστασία και φροντίδα, όπως ο ίδιος προσδοκούσε».

Ωστόσο, η ανιψιά «προφασιζόμενη τη μη ανεύρεση εργασίας στην πόλη της, αποφάσισε να μετοικήσει στην Αλεξανδρούπολη», υποσχόμενη στον θείο της ότι «σύντομα θα προβεί στη μίσθωση κατοικίας, όπου θα εγκατασταθούν μαζί».
Αντί όμως να τηρήσει αυτή την υπόσχεσή, έφερε μεν τον θείο στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, αλλά τον έβαλε σε γηροκομείο, όπου το πρώτο διάστημα τον επισκεπτόταν. Ωστόσο, εκείνος «επειδή περνούσε ο καιρός και δεν είχε προβεί σε αναζήτηση κατοικίας η ανιψιά είχε αρχίσει να δυσανασχετήσει με τη συμπεριφορά της». Απογοητευμένος πλέον, «εμφανώς καταβεβλημένος, αδυνατισμένος και με επιβαρυμένη την υγεία του», 4 μήνες μετά την εισαγωγή του στο γηροκομείο έφυγε ξαφνικά για την κοντινή πόλη όπου βρισκόταν το σπίτι του.

Εκεί, όμως, τον περίμενε μια άλλη αρνητική περιπέτεια. Οταν έφτασε στην περιοχή που ήταν το σπίτι του πήγε στο καφενείο «και παρέμεινε μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας». Οταν, λοιπόν, ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας του καφενείου τον πλησίασε για να του πει ότι πρόκειται να κλείσει, λόγω του προχωρημένου της ώρας, εκείνος του απάντησε ότι «δεν είχε τα κλειδιά της οικίας του, ούτε χρήματα, ούτε το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας, ούτε το βιβλιάριο ασθενείας ή καταθέσεών του». Προ αυτού του αδιεξόδου, οι ιδιοκτήτες του καφενείου τον οδήγησαν σε μια ισόγεια γκαρσονιέρα που είχαν και του την παραχώρησαν για να μένει.

Η ανιψιά ενημερώθηκε για τα συμβάντα από την τοπική Εισαγγελία Πρωτοδικών και την Αστυνομική Διεύθυνση, οι οποίες την κάλεσαν να παραδώσει τα κλειδιά και τα βιβλιάρια ασθενείας και καταθέσεων. Πράγματι τα παρέδωσε, ωστόσο «δεν επισκέφθηκε τον δωρητή της ούτε ενδιαφέρθηκε για την υγεία ή την τύχη του».
Ο θείος είχε ήδη ξεκινήσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας (εγκεφαλοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, χρόνια κολπική μαρμαρυγή, βαρεία καρδιακή ανεπάρκεια, αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.λπ.).

Ετσι, επικαλούμενος τον εγκλεισμό του στο γηροκομείο, την «παράνομη παρακράτηση» των κλειδιών της οικίας του, της αστυνομικής του ταυτότητας και των βιβλιαρίων ασθενείας και καταθέσεων προέβη σε ανάκλησή της δωρεάς προς την ανιψιά, επικαλούμενος το άρθρο 505 του Αστικού Κώδικα που προβλέπει ότι «ο δωρητής έχει δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά, αν ο δωρεοδόχος φάνηκε με βαρύ παράπτωμα αχάριστος απέναντι στον δωρητή, στον σύζυγο ή σε στενό συγγενή του κ.λπ.».
Το Τριμελές Εφετείο Θράκης έκανε δεκτό το αίτημά του και υποχρέωσε την ανιψιά «να επαναμεταβιβάσει το δωρηθέν ακίνητο στον θείο» λόγω «του βαρέος παραπτώματος και της αχαριστίας της έναντι του δωρητή της».

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ομόφωνα ως αβάσιμη την αίτηση της ανιψιάς που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.
Το Α2 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της ανιψιάς ότι απομακρύνθηκε από τον θείο της «λόγω της σχέσης που αυτός είχε συνάψει με αλλοδαπή υπήκοο δεν κρίνονται ικανοί να πείσουν το παρόν δικαστήριο για την αλήθειά τους», αλλά ούτε δέχθηκε ότι η ανάκλαση της δωρεάς υποκινήθηκε από άλλα συγγενικά πρόσωπα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (57)

Μαύρος Μάγος

Αν διαβάζει το μήνυμα η ανιψιά, της στέλνω τις κατάρες μου! Καταραμένη να είσαι και να λιώνεις σαν το κερί κάθε μέρα, ότι πιάνεις θα γίνεται σκόνη κι όλες οι ασθένειες ας κατακλύζουν το κορμί σου. Είναι καιρός να μάθεις ότι η αχαριστία και η προδοσία σου πληρώνονται με πόνο και αίμα. Έστειλα τα πνεύματα της καταστροφής να σου κάνουν παρέα.

Μάκης

Η κατάσταση που ισχύει στις φροντίδες ηλικιωμένων είναι τραγική και το κράτος εν όψη της αυξανόμενης γήρανσης του πληθυσμού, πρέπει να βρει λύσεις. Πόσες περιπτώσεις ξέρετε με αδέρφια να τσακώνονται ποιος θα φροντίσει γονείς για να λαμβάνει τη σύνταξη τους...? Πόσοι δεν κάνουν τίποτα να βοηθήσουν ηλικιωμένους συγγενείς καθώς δεν έχουν τίποτα να τους "γράψουν"...? Ο Έλληνας έχει γίνει η χειρότερη μορφή παρτάκια, που τον ενδιαφέρει μόνο η καλοπέραση και τα υλικά αγαθά.. Έχουμε ξεφύγει απο τα αρχέγονα ένστικτα της φυλής μας..

Τι λες τώρα!

Δικαίωσε κανένα δικαστήριο συγγενείς που ενώ φρόντιζαν και είχαν στα ωπα ωπα ηλικιωμένους θείους αυτοί ότι είχαν και δεν είχαν τα έγραψαν στα ιδρύματα ή στην Εκκλησία?

Giorgio

Από αγάπη τους φρόντιζαν ή για την περιουσια; Εεε;

Συμπέρασμα της υπόθεσης:καλύτερα με αλλοδαπή,παρά με Ελληνίδα.

Ηθικό δίδαγμα.Μακριά από Ελληνίδες,ζήτω οι αλλοδαπές.

Σταύρος

Η αλλοδαπή είναι ακόμα μαζί με το θείο; Μάλλον αυτή θα το φάει. Πάντως το σπίτι δεν ήταν δικό του από ότι κατάλαβα. Η αλλοδαπή θα βρεθεί με σπίτι.

Την υπογραφή σου δεν τη βάζεις όπου να ναι...

Δεν δίνεις ποτέ την ψιλή κυριότητα γιατί ο ψιλός κύριος μπορεί να σου πάρει την επικαρπία πίσω αν θεωρήσει ότι δεν γίνεται πρέπουσα χρήση του ακινήτου. Αυτό ότι με την επικαρπία κάνεις ό,τι θες είναι μύθος. Και μην γράφετε αλλού περιουσίες εκτός από παιδιά σας αν δεν θέλετε τέτοια μπερδέματα. Αλλιώς πας γυρεύοντας...

Μητσαρας

Κλασικη Ελληνιδα που μυριστηκε τσαμπα σπιτι

Σταύρος

Μην το λες. Η αλλοδαπή μπορεί να δημιουργούσε προβλήματα για να φάει το σπίτι.

Μια σοφή παροιμια λεει.....

Αν ο Θεός δεν δίνει παιδιά, σου δίνει ο διάβολος ανίψια! Λυπήθηκα το γεροντακι και κακώς το έγραψε στην ανηψια του, χίλιες φορές στον άνθρωπο του καφενείου να το έγραφε που του φέρθηκε με ανθρωπιά . Η ανηψια το συμφέρον της κοιτάξε, σιγά μην τι νοιάξει για τον θείο της. Όλοι μια μερα θα γερασουμε ,να μην μας αξιώσει ο Θεός να πέσουμε σε ανθρώπους που έχουν την αχαριστία στο αίμα τους .

Κατερίνα*

Εντάξει, το σπίτι το ζήτησε πίσω ο άνθρωπος και ίσως δικαιολογημένα, οχι τόσο γιατί δεν ήταν διαρκώς δίπλα του η ανηψια του( γιατί κι αυτή θα έπρεπε να εργαστεί φαντάζομαι αν δεν τη συντηρούσε ο θείος της), όσο γιατί τον έκλεισε σε γηροκομείο παίρνοντας του κλειδιά και βιβλιάρια. Ως εδώ καλά. Τον ΕΝΦΙΑ,που απ' όσο γνωρίζω πληρώνει κι όποιος έχει την ψιλή κυριότητα, θα τον πάρει πίσω η ανηψια για όσα χρόνια πλήρωνε; Γιατί κι αυτή η κοπέλα, λογικά, κάλυψε μια υποχρέωση και νομίζω ότι λόγω ηλικίας, η δική της υποχρέωση ήταν μεγαλύτερη. Απο κει και πέρα η συμπεριφορά της ήταν ανάρμοστη.

Ali

Ο επίκαρπος πληρώνει τους φόρους! Διαφορετικά, θα πλήρωναν τους φόρους οι τράπεζες, στον κάθε κόκκινο δανειολήπτη.

ΤΟ ΝΕΟ ΗΘΟΣ ΤΗΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ! ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΤΑΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΧΑΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ .ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΑΘΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης