ΗΠΑ: Η «θύελλα» για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ «αποκαθήλωσε» το άγαλμα του Τόμας «Στόουνγουολ» Τζάκσον

ΗΠΑ: Η «θύελλα» για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ «αποκαθήλωσε» το άγαλμα του Τόμας «Στόουνγουολ» Τζάκσον

Έδωσε εντολή στις αρχές ο δήμαρχος του Ρίτσμοντ στην πολιτεία της Βιρτζίνια

Thomas-Stonewall-Jackson
Το άγαλμα ενός εκ των ηρώων της Συνομοσπονδίας, του Τόμας «Στόουνγουολ» Τζάκσον, ξήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ρίτσμοντ στην πολιτεία της Βιρτζίνια.

Ο Τόμας Τζόναθαν Τζάκσον ήταν από τους υπέρμαχους της διατήρησης της σκλαβιάς στις ΗΠΑ, μία από τις βασικές αιτίες του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Το άγαλμά του βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Για ορισμένους, ήταν ο πιο ηρωικός στρατηγός των Νοτίων στον Αμερικανικό Εμφύλιο μετά τον στρατηγό Ρόμπερτ Λι.

Το άγαλμά του στην πόλη Ρίτσμοντ ερέθιζε τόσο πολύ τον Δημοκρατικό δήμαρχο και τους κατοίκους που τελικά διέταξε τις αρχές να το απομακρύνουν.

Για πολλούς Αμερικανούς το άγαλμα του Τζάκσον είναι ένα από αυτά που αποσύρονται γιατί συνδέεται με την σκλαβιά, τον ρατσισμό και τον φόβο, ειναι κομμάτια της πιο οδυνηρής ιστορίας των ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης Ρίτσμοντ Λεβάρ Στόουνι έδωσε εντολή στις αρχές να ξηλώσουν τέσσερα αγάλματα της Συνομοσπονδίας κατά μήκος της Λεωφόρου «Monument Avenue», ξεκινώντας χθες το απόγευμα με την αφαίρεση του αγάλματος του «Στόουνγουολ» Τζάκσον .

Κλείσιμο
Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω από το σημείο όπου το άγαλμα του Τζάκσον βρισκόταν για πολλά χρόνια για να παρακολουθήσουν τους εργάτες της πόλης να ξηλώνουν το χάλκινο μνημείο από το πέτρινο βάθρο του που ειχε γεμίσει με γκράφιτι από τότε που ξεκίνησαν οι αναταραχές με αφορμή την αναίτια δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

«Η απομάκρυνση των αγαλμάτων αποτελεί πλέον σοβαρή, άμεση και αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ρίτσμοντ.

«Τις τελευταίες 33 ημέρες, πολίτες συρρέουν καθημερινά στην πόλη μας. Και καθώς η πανδημία της νόσου COVID-19 συνεχίζεται, οι διαδηλωτές προσπαθούν να ξηλώσουν τα αγάλματα του Συνομοσπονδίας, ο κίνδυνος αυξάνεται για να νοσήσουν, να τραυματιστούν ακόμη και να πεθάνουν».

Το άγαλμα του Τζάκσον, που χτίστηκε το 1919, βρισκόταν στη διασταύρωση της λεωφόρου Monument και της λεωφόρου Arthur Ashe.

Ο Τόμας Τζόναθαν Τζάκσον γεννήθηκε στις 1 Ιανουαρίου του 1824 στο Clarksburg της δυτικής Βιρτζίνια. Απεβίωσε το 1963 .Το 1863 χτυπήθηκε κατά λάθος από πυρά στρατιωτών της Συνομοσπονδίας στη μάχη του Chancellorsville. Επέζησε χάνοντας όμως το ένα του χέρι, το οποίο ακρωτηριάστηκε.
Οκτώ ημέρες αργότερα στις 10 Μαΐου του 1863, καταβεβλημένος από πνευμονία, υπέκυψε.

Ο θάνατός του έπληξε το ηθικό του στρατού αλλά και του λαού των Νοτίων.

Στρατιωτικοί ιστορικοί θεωρούν τον Τζάκσον έναν από τους πιο ταλαντούχους διοικητές τακτικού στρατού, στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η φημισμένη του εκστρατεία του γνωστή ως «Valley Campaign», στην κοιλάδα του Shenandoah στην Βιρτζίνια , όπου κύκλωσε αιφνιδιαστικά, τον στρατό των Βορείων, αποτελεί, μέχρι σήμερα, αντικείμενο μελέτης σε όλο τον κόσμο ως παράδειγμα καινοτόμου ηγεσίας. Τότε μαζί με 17.000 άντρες περπάτησε 1.040 χλμ σε 48 ημέρες, νικώντας σε διάφορες μικρές μάχες και εμποδίζοντας τρεις στρατιές της Ένωσης (Βόρειοι), συνολικά 52.000 ανδρών, από το να επιτεθούν στο Ρίτσμοντ.

Κατά τη διάρκεια της μάχης στην Manassas, όταν ο Στρατηγός των Νοτίων Μπέρναντ Μπι είδε τον Τζάκσον και τους άνδρες του από την Βιρτζίνια να στέκονται ακλόνητοι παρά την σφοδρή επίθεση από τους στρατιώτες των Βορείων, φώναξε:

«Νάτος ο Τζάκσον, στέκεται σαν πέτρινος τοίχος». Εξού και το ψευδώνυμο «Stonewall» (Πέτρινος Τοίχος).

Ο πατέρας του, ήταν δικηγόρος και πέθανε όταν ήταν μόλις έξι χρονών. Ο θάνατος του οδήγησε την οικογένειά του σε μεγάλη φτώχεια. Η μητέρα του, αργότερα ξαναπαντρεύτηκε αλλά ο νέος σύζυγός της δεν ήθελε τα παιδιά της, και έτσι ο Τόμας μεγάλωσε με συγγενείς.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Επιβραδύνεται κι άλλο ο ρυθμός μετάδοσης στην Ελλάδα

Χατζηδάκης σε πυρόπληκτους στο Μάτι: Πρέπει να βάλουμε μια τάξη, βοηθήστε μας

Τζέφρι Επστάιν: Συνελήφθη η γυναίκα που φέρεται να οργάνωνε τα σεξουαλικά εγκλήματά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης