Χατζηδάκης σε πυρόπληκτους στο Μάτι: Πρέπει να βάλουμε μια τάξη, βοηθήστε μας

xatzidakis-mati

Ξεκίνησε επίσημα η διαβούλευση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο

Στην δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση της κατεδάφισης κτισμάτων ώστε να προχωρήσει ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός αναφέρθηκε σήμερα κατά την επίσκεψή του στο Μάτι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα επιδερμικά ούτε ως θλιβερό καθήκον. Το αντιμετωπίζουμε ως μια βαθιά πολιτική και προσωπική συνειδησιακή μας υποχρέωση να συμβάλουμε δηλαδή με όλες τις γνώσεις και τις δυνάμεις που έχουμε προκειμένου να γίνει μία νέα αρχή σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο υπουργός απευθυνόμενους στους πολίτες.

Χατζηδάκης σε πυρόπληκτους στο Μάτι: Πρέπει να βάλουμε μια τάξη, βοηθήστε μας


xatzidakis-mati__6_
xatzidakis-mati__7_

Σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου, Ευθύμη Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Αραβώση, και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, επισκέφθηκε το πυρόπληκτο Μάτι για να ξεκινήσει και επίσημα η διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάστηκαν σκληρά από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν με συγκεκριμένες προτάσεις στη βελτίωση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε το Μάτι και όλη η πυρόπληκτη περιοχή να μην ξαναβιώσει αντίστοιχες τραγωδίες.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι όταν ακούνε και πολύ περισσότερο όταν δουν ότι γκρεμίζεται το σπίτι τους, κόποι αρκετών χρόνων, εδώ στο Μάτι στο Κόκκινο Λιμανάκι, στο Προβάλιθο, στην Αμπελούπολη, κάθε άλλο παρά θα χαρούν. Είναι μία απολύτως ανθρώπινη αντίδραση» σημείωσε ο υπουργός. Τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι εύκολο για τον κόσμο να δει να γκρεμίζονται μάνδρες και αυλές. Προβλέπονται κατεδαφίσεις για 140 περίπου σπίτια και 340 μάνδρες και αυλές.

xatzidakis-mati__1_
xatzidakis-mati__2_


«Αλλά σκεφτείτε αν δεν συνέβαινε αυτό, αν δεν τα κάναμε αυτά και δεν σχεδιαζόταν αυτό που έχει σχεδιαστεί, ένας μεγάλος παραλιακός περίπατος με έναν αντίστοιχο πεζόδρομο. Σκεφτείτε αν δεν τα κάναμε αυτά και δεν ανοίγαμε διόδους προς την παραλία. Θυμηθείτε, παρ’ ότι οι ευθύνες βασικά ήταν αλλού, πόσο συνετέλεσε και αυτό το πρόβλημα σε αυτό που ζήσαμε το 2018».

«Χάρη στην περισσότερο από πολύτιμη συνεργασία που είχαμε με το ΤΕΕ, τον πρόεδρό του κ. Στασινό, και τα μεγάλα ελληνικά μελετητικά γραφεία που εκπόνησαν αυτό το σχέδιο, σήμερα είμαστε εδώ -αρχές Ιουλίου- και θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι που έχει ως στόχο μια νέα αρχή για τις ζωές σας στην περιοχή αυτή»,
σημείωσε ο υπουργός.

xatzidakis-mati__3_
xatzidakis-mati__4_
xatzidakis-mati__5_


Από την πλευρά ο υφυπουργός κ. Δημήτρης Οικονόμου ανέφερε ότι με το πέρας της διαβούλευσης, ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής θα είναι άμεσα οικοδομήσιμο. «Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε πριν την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής σε πολλές περιοχές να είναι σαφές πού μπορεί να οικοδομηθεί και αυτό αφορά όσους είχαν κτίσματα που έχουν ενδεχομένως υποστεί ζημιές, αλλά και όσους δεν είχαν μέχρι σήμερα δικαίωμα να χτίσουν νομίμως»

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, θα πρέπει να υπάρξουν ακόμα ορισμένες ρυθμίσεις από το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής, η εκπόνηση του οποίου θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι με τις σχετικές αναθέσεις. Το υπουργείο εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο από σήμερα. Άρα και όσοι σήμερα δεν μπορούν να οικοδομήσουν, αυτό θα είναι σύντομα εφικτό. Οι διαδικασίες αυτές στην Ελλάδα κρατούσαν 25 χρόνια, 12 χρόνια για το πρώτο στάδιο και άλλα 12-15 χρόνια για το Ρυμοτομικό Σχέδιο. «Έχουμε συμπυκνώσει τον χρόνο όσο ήταν δυνατόν» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Σήμερα δόθηκε η δυνατότητα να ακούσουμε οι φορείς και πολίτες τις πρώτες εντυπώσεις στο ΕΠΣ που τέθηκε σε διαβούλευση.

Έχουν καταγραφεί οι απόψεις και θα ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση του σχεδίου ενώ για ικανό χρονικό διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκ νέου προκειμένου να καταγραφούν όλοι οι προβληματισμοί και να έχει το σχέδιο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο στηρίζεται στους κανόνες της βιώσιμης πολεοδόμησης, ακολουθεί τις αρχές της ανθεκτικότητας και δημιουργεί προϋποθέσεις για να αποτελέσει η περιοχή, πρότυπο για όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Πατούλης δήλωσε:

«Το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 προχώρησε σε μια ιδιαίτερα καινοτόμα μεθοδολογία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, βάσει της απώλειας εισοδήματος που είχαν μετά το συμβάν. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της προαναφερθείσας δράσης έχουν λάβει ενίσχυση 400 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν σταματάμε εδώ: εντός του καλοκαιριού θα εκδώσουμε νέα πρόσκληση ύψους περίπου 5 εκ. € για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων με έδρα τους Δήμους που επλήγησαν, προκειμένου να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προσπαθούμε συντεταγμένα και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μας, να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει και στη βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, χρηματοδοτώντας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων (2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Νηπιαγωγείο Ανατολής), τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Κέντρα Κοινότητας και Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών), αλλά και με ιδίους πόρους την Αντικατάσταση αμιαντο-τσιμεντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης, την αποξήλωση υλικών από αμίαντο, την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε καμένες εκτάσεις κλπ»

Ο κ. Στασινός δήλωσε:

«Εννέα μήνες από όταν μας ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να εκπονήσουμε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, εμείς το καταθέσαμε. Αυτό απαιτεί κατά μέσο όρο στην Ελλάδα 10-15 χρόνια.

Ο πρώτος στόχος ήταν να δώσουμε ένα σχέδιο που θα προβλέπει ότι η πόλη του Ματιού θα είναι βιώσιμη και ανθεκτική, θα έχει αντιπλημμυρική προστασία και θα υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της πόλης όταν χρειάζεται. Έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας γιατί ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή με διαβούλευση με τους κατοίκους και καταλήγουμε και σήμερα σε διαβούλευση με τους κατοίκους. Θεωρούμε ότι θα είναι το πιο γρήγορο σχέδιο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Είναι ένα πολύ καλό σχέδιο που θα γίνει ακόμα καλύτερο με τη συμβολή των κατοίκων και θα έχουμε περιθώριο και στη συνέχεια να το βελτιώσουμε. Μετά τη διαβούλευση, θα ακολουθήσει η επεξεργασία του τελικού Σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, θα ξεκινήσουμε και το τελικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, σε ένα χρόνο θα το έχουμε παραδώσει και αυτό. Επομένως περίπου σε έναν χρόνο από σήμερα θα μπορούν οι κάτοικοι να χτίσουν αυτά που δικαιούνται να χτίσουν, να είναι νόμιμοι και να υπάρχει παράλληλα ένα σχέδιο που θα καταστήσει το Μάτι κανονική πόλη, πόλη-πρότυπο σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Προβλήματα πολεοδομικά, δασικά, με ρέματα και αυθαίρετα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα εδώ υπάρχουν συγκεντρωμένα. Είναι ένα στοίχημα για εμάς που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε».Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Σοφία: Μόλις 17' κράτησε η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου - Το «μπαλάκι» στον Ερντογάν

Ροζάκης: Διορίστηκε με απόφαση Κοτζιά - Εκτός ΥΠΕΞ πλέον, ποιοι άλλοι ήταν μέλη της επιτροπής

Για διακοπές στην Ελλάδα παρά την απαγόρευση ο πατέρας του Μπόρις ΤζόνσονΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Του άλλου του ξυλώνει οριστικά

ότι έχει απομείνει από την αυθαίρετη βιλίτσα του μέσα στο πρώην δάσος με τη μαντρωμένη παράλια πριβέ, όνειρο ζωής και την πιθανότητα να το αναστήσει και περιμένει βοήθεια ? Τι λέει τώρα ο άνθρωπος, επικοινωνεί ...?

Λιας

Και η αυθαιρεσία συνεχίζεται. Το Μάτι το κατοικούσαν πάντα οι πρωταθλητές των αυθαιρέτων κτισμάτων. Το έχουν στο DNA τους. Τώρα που όλοι εκφράζουμε την λύπη μας για τους δυστυχείς και κανείς δεν κάνει έλεγχο βρήκαν την ευκαιρία με θράσος μέρα μεσημέρι να επεκτείνουν τις αυθαιρεσίες τους. Με τις ευλογίες και των δυο τελευταίων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) Τα ψηφαλάκια έχουν πιο μεγάλη αξία απ τις ανθρώπινες ζωές.

Δημητρης

Ξεχνάει κάτι ο κος Υπουργός Μιλάμε για το Δήμο Μαραθωνα δηλαδή καμένες λάμπες,λακκούβες,βόθρους στους δρόμους,γενική εγκατάλειψη. Ούτε για τα αυτονόητα ο Δημος δεν είναι ικανος,δεν μιλάμε βέβαια για εφαρμογή σχεδίων πόλεως αυτό είναι αρκετά προχω. Καληνύχτα λοιπόν.....

όταν έχεις κόψει αλυσίδα

θα πρέπει να βοηθήσουν τον Χατζιδάκη οι πυρόπληκτοί και αυτό εμφανίζεται ως τίτλος άρθου; Οκ, Για να το λέτε έτσια πρέπει να γίνει .

Πατήσατε πάνω στους νεκρούς στο Μάτι και τώρα σας ήρθε η επιφοίτηση!

Σας πήρε 2 χρόνια για να έρθετε στα λόγια της Δούρου...

Λογικός

2019 εγιναν εκλογες και για τη περιφερεια και για την βουλη. Και 2 χρονια που λετε εσεις φτασαμε 2021 ειστε ενα χρονο μπροστα βαλτε οπισθεν διανυουμε το 2020. Ας βαλουμε τη Δουρου στη περιφερεια και το Συριζα κυβερνηση ναι που πηραν τα λεφτα απ τις δωρεες και ενα χρονο δεν ειχαν πεταξει ουτε τα καμμενα δεντρα. Δεν αλλαζει ο Ελληνας οπου ειναι βολεμενος ο καθεις. Δειτε το σωστο απο καθε κυβερνηση επικρινεται τα λαθη για να μπορεσουμε να παμε μπροστα μην βλεπετε προσωπα και κυβερνησεις.

Γ.

Θυμαμαι τοτε στις παραμονες της τραγωδιας και ειχε περασει δημοσκοπικα ο Μητσοτακης τον Τσιπρα...Για να δωσουν οι επιτελεις του Συριζα επικοινωνιακα ''αερα''στο Τσιπρα, δεν την εσβησαν τη φωτια αμεσως αλλα περιμεναν να ηγηθει της κατασβεσης ο Αλεξης που κατεφθανε...Αυτο το μικρο κρισιμο χρονικο διαστημα,αναμονης, επαιξαν κυριολεκτικα και μεταφορικα μετη φωτια και ειχαμε την ανειπωτη τραγωδια.Ελεος Συριζαιοι και εδω ακομη προπαγαντα!:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης