Πώς μία μητέρα κάνει κακό στο παιδί της; - Βασανισμοί, δολοφονίες και ιστορίες που... ανατριχιάζουν

Πώς μία μητέρα κάνει κακό στο παιδί της; - Βασανισμοί, δολοφονίες και ιστορίες που... ανατριχιάζουν

Οι σύγχρονες Μήδειες με το σύνδρομο Μινχάουζεν - Νέο ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με το παράξενο σύνδρομο που  μετατρέπει την φρίκη σε πραγματικότητα...

sigxrones-mideies-arthro1
Στην εξαιρετική τηλεοπτική σειρά του HBO «Sharp Objects», όπου πρωταγωνιστεί η Έιμι Άνταμς, η διαβολική μητέρα Αντόρα (Πατρίτσια Κλάρκσον) δηλητηριάζει συστηματικά τα παιδιά της, προκειμένου να τα κάνει ασθενικά και κατ’αυτόν τον τρόπο εξαρτημένα από εκείνη. Και όποιος νομίζει πως αυτά γίνονται μόνον σε μυθιστορήματα και ταινίες, κάνει μεγάλο λάθος. Η ιστορία της σειράς αποτελεί μια κλασική περίπτωση του συνδρόμου «Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου», μιας ψυχικής διαταραχής, όπου ένας φροντιστής (κυρίως ενήλικες γυναίκες με ιστορικό κακοποίησης) προκαλεί τεχνητά μία ασθένεια ή έναν τραυματισμό σε κάποιο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του, όπως ένα παιδί, ένας ηλικιωμένος ή ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή των άλλων ή ακόμη και τη δημοσιότητα.
sharp_ojects

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διχαστικό «σύνδρομο» που πολλοί θεωρούν ως μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές κακοποίησης παιδιών. Το σύνδρομο Μινχάουζεν (Munchausen Syndrome) εισήχθη για πρώτη φορά ως όρος από τον Άγγλο ψυχίατρο Richard Asher το 1951. Ονομάστηκε έτσι από ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον Βαρόνο Φον Μινχάουζεν (Baron von Munchhausen), έναν Γερμανό ευγενή του 18ου αιώνα, ο οποίος υπηρέτησε στο Ρωσικό στρατό μέχρι το 1750. Με την επιστροφή του από το στρατό, έγινε γνωστός για τις φανταστικές ιστορίες ταξιδιών και περιπετειών που διηγούνταν για να προκαλεί το θαυμασμό των υπολοίπων...

Sharp Objects (2018) Teaser Trailer | HBO


Κλείσιμο
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο, βιώνουν μία ασύλληπτη κακοποίηση, ψυχολογική και σωματική, η οποία πολλές φορές τα οδηγεί ακόμη και στον θάνατο. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αθώος ή Ένοχος;», που προβλήθηκε πριν λίγες ημέρες στο βραβευμένο κανάλι αστυνομικών υποθέσεων CRIME+INVESTIGATION,  έχει ως αντικείμενο του την ιστορία μιας «μητέρας» από το Τέξας η οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την απόπειρα δολοφονίας του 13χρονου γιου της, Κόλμπι. Η 44χρονη μητέρα Ντανίτα Τατ  υπέβαλε το παιδί της σε περιττές χειρουργικές επεμβάσεις ενώ του στερούσε σκοπίμως την τροφή και το νερό. Το παιδί επέζησε, μεταφέρθηκε σε άσυλο ανιάτων, ενώ η «μητέρα» επιμένει μέχρι και σήμερα πως: «Εγώ και αυτή η κατηγορία δεν πηγαίνουν μαζί. Δεν την συλλαμβάνει το μυαλό μου. Με καταστρέφει ως μητέρα. Με καταστρέφει ως άνθρωπο. Είναι σαν κάποιος να πήρε ένα μαχαίρι και να με μαχαίρωσε στην καρδιά ξανά και ξανά...».
danita
Η Ντανίτα Τατ
danita_2
Η Ντανίτα Τατ και ο γιος της
 
Έξι υποθέσεις με σύνδρομο «Μινχάουζεν δι΄αντιπροσώπου»
 
«The bitch is dead!»

Πριν από τη δολοφονία της, η Ντι Ντι Μπλάνσαρντ απολάμβανε τη συμπόνοια του κόσμου. Μέχρι το 2015, η 48χρονη μητέρα από το Μισσούρι είχε καταφέρει να πείσει σχεδόν κάθε φιλανθρωπικό ίδρυμα, βεληνεκούς «Make-a-Wish», ότι η καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι κόρη της, Τζίπσι Ρόουζ, βρισκόταν ένα βήμα πριν τον θάνατο.
ntinti_1
Η Ντι Ντι Μπλάνσαρντ με την κόρη της, Τζίπσι Ρόουζ

Καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Μπλάνσαρντ χορηγούσε στην κόρη της Τζίπσι αντιεπιληπτικά φάρμακα, ξύριζε το μικροσκοπικό της κεφαλάκι ενώ την κρατούσε καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα προκειμένου η μικρή να φαίνεται άρρωστη. Σύμφωνα με την Μπλάνσαρντ, η Τζίπσι υπέφερε από λευχαιμία, άσθμα, μυϊκή δυστροφία και άλλες χρόνιες παθολογικές καταστάσεις ενώ διέθετε την πνευματική ικανότητα ενός 7χρονου παιδιού, λόγω εγκεφαλικής βλάβης που προκλήθηκε από την πρόωρη γέννησή της. Μικροσκοπική και χωρίς δόντια, η Τζίπσι Ρόουζ ήταν η «ιερή αγελάδα» της μητέρας της. Χρόνια μετά, η μικρή κατάφερε να ξεφύγει από τα βασανιστήρια πείθοντας έναν άνδρα που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο να μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τη μητέρα της.
ntinti_3
Μητέρα και κόρη

Λίγο μετά, το επί σειρά ετών βασανισμένο κορίτσι ανέβασε στο facebook μία selfie με την λεζάντα «The bitch is dead!». Πολλοί ήταν εκείνοι που διερωτήθηκαν αν η δολοφονία της Ντι Ντι Μπλάνσαρντ ήταν μια πράξη αυτοάμυνας μετά από χρόνια σαδιστικής κακοποίησης ή ένας ψυχρός προμελετημένος φόνος.  Οι δικαστές αποφάσισαν ότι η  Τζίπσι είχε πολλά ελαφρυντικά και την καταδίκασαν σε 10 χρόνια φυλάκιση σε αντίθεση με τον δολοφόνο ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
ntinti_2
Η Τζίπσι Ρόουζ

Η blogger που βασάνισε μέχρι θανάτου τον πεντάχρονο γιο της

Όταν η μπλόγκερ Λέισι Σπίερς καταδικάστηκε για τη δολοφονία του  πεντάχρονου γιου της, Γκάρνετ, χιλιάδες οπαδοί των κοινωνικών μέσων δικτύωσης σοκαρίστηκαν. Επί σειρά ετών η νεαρή μητέρα από το Κεντάκι απευθυνόταν στο διαδίκτυο για υποστήριξη,  παραθέτοντας όλες τις δύσκολες μάχες που έδινε με τα προβλήματα της υγείας του Γκάρνετ. Η Λέισι  δημοσίευε εξαντλητικά το «ιατρικό ταξίδι» του Γκάρνετ, αποκρύπτοντας το ένα και μοναδικό πράγμα που τον κρατούσε άρρωστο:  ότι η ίδια δηλητηρίαζε κρυφά στο παιδί της. Τον χειμώνα του 2014, ο Γκάρνετ πέθανε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης με τους γιατρούς να παρατηρούν ότι στο αίμα του παιδιού, τα επίπεδα νατρίου ήταν πολύ υψηλότερα από εκείνα που θα μπορούσε να παράγει από μόνο του. Οι ντετέκτιβ που ερεύνησαν το σπίτι της Σπίερς δεν άργησαν να ανακαλύψουν την φρικτή αλήθεια.
lacey_2
Η Λέισι Σπίερς με τον γιο της

Μετά από μια δίκη δύο εβδομάδων, που πήρε μεγάλη δημοσιότητα, η Σπίερς  καταδικάστηκε σε ισόβια  για τη δολοφονία του Γκάρνετ. Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης χαρακτήρισαν τις ενέργειές της, «τίποτα λιγότερο από βασανιστήρια». Ο θάνατος από δηλητηρίαση με  αλάτι είναι εξαιρετικά οδυνηρός και ο Γκάρνετ πέρασε τις τελευταίες μέρες του ουρλιάζοντας από τους πόνους (τα βίντεο του νοσοκομείου είναι τρομαχτικά) πριν ληφθεί η απόφαση να τον βγάλουν από την μηχανική υποστήριξη. Η Σπίερς, επιμένει μέχρι σήμερα στην αθωότητά της δηλώνοντας με πάθος ότι δεν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Προφανώς, ο δικαστής σκέφτηκε διαφορετικά, επικαλούμενος «ψυχική ασθένεια που αρνείται να αναγνωρίσει».
lacey_1
Η Λέισι Σπίερς
 
Μόλυνση με ξένα βακτήρια και... κόπρανα

Το 2011, η 23χρονη Μπλάνκα Μοντάνο από την Αριζόνα καταδικάστηκε σε δεκατρία χρόνια φυλάκιση καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο συνέβαλε στη μόλυνση των παιδιών της με ξένα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων κοπράνων, από τότε που εκείνα ήταν βρέφη! Μήνες πριν από τη σύλληψη της  Μοντάνο, τα δύο μικρά παιδιά της βρέθηκαν θετικά στο E. Coli, ένα επικίνδυνο βακτήριο που βρίσκεται στα ανθρώπινα απόβλητα. Ενώ ο μεγαλύτερος γιος της είχε φυσιολογική ανάρρωση, η επτάχρονη κόρη της συνέχισε να αρρωσταίνει, υποφέροντας από αλλεπάλληλες μολύνσεις. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του κοριτσιού στο νοσοκομείο για ένα μήνα, οι γιατροί της έκαναν θεραπεία για εννέα σπάνιες και ασυνήθιστες λοιμώξεις που την οδήγησαν  στην  εντατική. Αποφασισμένη  να συνεχίσει το ψέμα, η Μοντάνο ζήτησε να  γίνει μια εντελώς περιττή βιοψία μυελού των οστών.

Μόλις η ιατρική ομάδα συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσαν να  έχουν απέναντί τους μια υπόθεση του συνδρόμου Μινχάουζεν δι΄αντιπροσώπου , μια κάμερα εγκαταστάθηκε στο δωμάτιο του νοσοκομείου του βρέφους για να παρακολουθεί τη συμπεριφορά της μητέρας ενώ ήταν μόνη μαζί της. Αυτό που ανακάλυψαν  ήταν τρομακτικό: Η Mοντάνο καταγράφηκε σε βίντεο να μολύνει τον ορό  του μωρού με κόπρανα. Σύμφωνα με έναν μάρτυρα, όλο το νοσοκομείο  την είχε δει να κυκλοφορεί με τις σύριγγες στο πορτοφόλι της. Η αστυνομία ειδοποίησε τις Υπηρεσίες Προστασίας Παιδιών, οι οποίες απαγόρευσαν αμέσως στην Μοντάνο να επισκέπτεται την κόρη της στο νοσοκομείο. Όπως είχαν υποψιασθεί οι  γιατροί, η υγεία του μικρού κοριτσιού άρχισε να βελτιώνεται σημαντικά. Η Μοντάνο συνεχίζει να δηλώνει αθώα ενώ η εισαγγελία υποστήριξε ότι κρατούσε το παιδί άρρωστο σε μια προσπάθεια να κερδίσει ξανά την προσοχή του πατέρα του μωρού.
blanca
Η Μπλάνκα Μοντάνο

Η κατά φαντασίαν καρκινοπαθής με το «άρρωστο» παιδί

Η πρώην χημικός και η μητέρα τριών παιδιών  Χόουπ  Ιμπάρα είχε ταλέντο στο δράμα.  Διέδωσε δημόσια και με «στοιχεία» τη μάχη της με τον καρκίνο σε λεπτομερείς διαδικτυακές ενημερώσεις,  που κατέληξαν σε… συζητήσεις αναφορικά με την επιλογή χρωμάτων για το φέρετρο της. Η «γενναιότητά» της μετά από τρεις διαφορετικές φάσεις  καρκίνου έκανε τη Ιμπάρα την «αγαπημένη» των τοπικών ειδήσεων του Τέξας. Σύμφωνα με την Ιμπάρα, το «κακό» δεν είχε ωστόσο χτυπήσει μόνον εκείνη αλλά και την μικρότερη κόρη της, που γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων. Όταν τα ψέματα της Ιμπάρα άρχισαν να ξεδιπλώνονται, πρώτα για τη δική της υγεία και ύστερα για εκείνη του παιδιού της, προέκυψαν υποψίες  για αμέτρητες ιατρικές  απάτες  και πλαστές διαγνώσεις.

Η Ιμπάρα δεν ήταν ποτέ άρρωστη  αλλά ούτε και η μικρότερη κόρη της την οποία δηλητηρίαζε με κλεμμένα παθογόνα βακτήρια, που προκάλεσαν στο παιδί  αναφυλακτικό σοκ: «Αν ήθελα να την σκοτώσω υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσα να έχω κάνει», σχολίασε κυνικά η Ιμπάρα αφού της επιβλήθηκε ποινή 10ετούς φυλάκισης για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης σε παιδί. «Προφανώς την πλήγωνα, αλλά δεν προσπαθούσα να την σκοτώσω», είπε στη δίκη της. Η Ιμπάρα παραδέχτηκε τελικά πως αυτό που αναζητούσε ήταν «η προσοχή των άλλων», ένα κλασικό σύμπτωμα  ατόμου με σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.
hope
Η Χόουπ Ιμπάρα
 
Σκότωσε και τα 9 παιδιά της...

Η ιστορία της Μέριμπεθ Τάινινγκ και των εννέα νεκρών παιδιών της θεωρείται ως μια από τις πιο αινιγματικές και θανατηφόρες περιπτώσεις του συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου στην ιστορία της διαταραχής. Μεταξύ των ετών 1967 και 1985 στην Νέα Υόρκη, η Τάινινγκ, γέννησε και  έθαψε καθένα από τα  9 παιδιά της, μέσα σε διάστημα λίγων  μηνών.

Η μεγαλύτερη κόρη της, Μπάρμπαρα Ανν, γεννήθηκε το 1967. Μέχρι το 1972, τόσο η ίδια όσο και  δύο από τα αδέλφια της είχαν πεθάνει. Τα υπόλοιπα παιδιά έπεφταν σαν ντόμινο, ούτε ένα δεν επέζησε μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών. Ενώ η Τάινινγκ αναζήτησε επανειλημμένως την προσοχή των γιατρών στα έκτακτα περιστατικά, κανείς δεν φάνηκε να θεωρεί ύποπτες τις ενέργειές της. Απλώς έψαχναν για συμπτώματα, δεν εύρισκαν κανένα και έστελναν τη γυναίκα και το εκάστοτε παιδί της στο σπίτι. Αλλά η  Τάινινγκ  τα πήγαινε πάλι πίσω στο νοσοκομείο, ένα προς ένα, ισχυριζόμενη ότι πέθαιναν μυστηριωδώς στο σπίτι από «επιληπτικές κρίσεις»,  ότι «μελάνιασαν» και ότι «σταμάτησε να χτυπά η καρδιά τους». Μέχρι τον πέμπτο θάνατο, οι γιατροί έκαναν λόγο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
merybeth
Η Μέριμπεθ Τάινινγκ

Οι φήμες πως η οικογένεια Τάινινγκ  κουβαλούσε κάποιο «γονίδιο θανάτου» δεν άρχισαν να εξαπλωθούν στην πόλη της Νέας Υόρκης και όταν η η Μέριμπεθ ρωτήθηκε γιατί φέρνει στον κόσμο παιδιά από τη στιγμή που υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πεθάνουν, εκείνη απάντηση λακωνικά: «Μα αυτός είναι ο προορισμός των γυναικών...» .

Μετά από δεκατέσσερα χρόνια θανάτων, η Τάινινγκ συνελήφθη τελικά για τις δολοφονίες της Μπάρμπαρα Άν, του Τζόζεφ, της Τζένιφερ, της Μαίρη Φράνσις, του Τίμοθι, του Νέιθαν, του Μάικλ, του Τζόναθαν και της  Τάμι Λιν. Η μόνη δολοφονία που μπορούσε να αποδείξει η αστυνομία, ήταν ωστόσο, ήταν ο θάνατος από πνιγμό  του μικρότερου παιδιού της Τάμι Λιν.

Τελικά ομολόγησε ότι έπνιξε τον Νέιθαν και τον Τίμοθι, αν και πιστεύεται ευρέως ότι σκότωσε συνολικά τα οκτώ από τα εννέα παιδιά της. Η Τάινινγκ που πλησιάζει σήμερα εβδομήντα έχει κάνει επανειλημμένως αιτήσεις αποφυλάκισης. Όλες τους, έχουν απορριφθεί.
marybeth_2
Τα παιδιά της Μέριμπεθ Τάινινγκ

Η «δυστυχισμένη» μάνα που συγκίνησε μέχρι και τον Τόνι Μπλερ

Η Λίζα Χέιντεν Τζόνσον, από τη Μεγάλη Βρετανία,  είχε συνηθίσει στην πολυτέλεια της συμπάθειας των άλλων αφού ο γιος της γεννήθηκε επικίνδυνα πρόωρα. Μόλις το μωρό άρχισε να θεραπεύεται, η Τζόνσον, πεινασμένη για δημοσιότητα εμφανίστηκε σε  μια καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή για να ενημερώσει τους τηλεθεατές ότι ο γιος της υπέφερε από μια επικίνδυνη για τη ζωή του τροφική αλλεργία η οποία δεν του επέτρεπε να φάει!
lisa
Η Λίζα Χέιντεν Τζόνσον

«Μα τι  γενναίο μικρό αγόρι», σκέφθηκαν οι αμέτρητοι τηλεθεατές οι οποίοι έσπευσαν να πλημμυρίσουν την ίδια και το παιδί με δώρα. Εν συνεχεία, παραχώρησε συνεντεύξεις σε περιοδικά, της δόθηκαν δωρεάν εισιτήρια για ζωντανές εκδηλώσεις ενώ πήρε αμέτρητα δώρα  από φιλανθρωπικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα και ταξίδια. Φυσικά το αθώο αγόρι στο επίκεντρο όλων αυτών πίστευε στη φανταστική του κατάσταση. Είχε περάσει τη ζωή του κολλημένο σε μια αναπηρική καρέκλα με γαντζωμένο επάνω του ένα σωληνάκι που ποτέ δεν χρειαζόταν, ενώ του απονεμήθηκε και το βραβείο «Children of Courage» από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τη σύζυγό του.

Μετά από έξι χρόνια, οι γιατροί υποψιάσθηκαν την απάτη καθώς δεν έβλεπαν συμπτώματα στο αγόρι και ζήτησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω εξετάσεις. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2007 με την κατηγορία της παιδικής κακοποίησης. Παρά τη δημόσια οργή, τιμωρήθηκε με την επιεικέστερη  ποινή φυλάκισης, λίγο πάνω από τρία χρόνια.
lisa_2
Η Λίζα Χέιντεν Τζόνσον και το παιδί της

Ειδήσεις σήμερα: 

Ιαπωνία: Ποια πόλη είπε «όχι» στα smartphones για όσους περπατούν;

Μαθητής γυμνασίου στην Κίνα πέταξε συμμαθητή του από τον τέταρτο όροφο! (Δείτε βίντεο)

Στέλεχος της γρίπης των χοίρων που μπορεί να προκαλέσει νέα πανδημία ανακάλυψαν στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης