«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το επικό φιλμ επιστρέφει στην πλατφόρμα του HBO αλλά με... επεξηγήσεις

«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το επικό φιλμ επιστρέφει στην πλατφόρμα του HBO αλλά με... επεξηγήσεις

Το φιλμ «αρνείται τη φρίκη της δουλείας, όπως και την κληρονομιά φυλετικής ανισότητας που άφησε πίσω της» υπογραμμίζει σχολιάστρια σε συνοδευτικό βίντεο

gone-with-the-wind
Δύο εβδομάδες μετά την πολυσυζητημένη -προσωρινή- αφαίρεσή του από το HBO Max, το «Όσα παίρνει ο άνεμος» επιστρέφει στην πλατφόρμα streaming, αλλά αυτή τη φορά με... επεξηγήσεις για το ιστορικό πλαίσιο όπου εντάσσονται τα γεγονότα της πλοκής και την προειδοποίηση ότι το φιλμ παραβλέπει τη φρίκη της δουλείας.

Σύμφωνα με το TMZ, το κλασικό φιλμ του 1939 θα συνοδεύεται πλέον στην πλατφόρμα από δύο βίντεο. Στο πρώτο, η παρουσιάστρια του TCM και ακαδημαϊκός Jacqueline Stewart εξηγεί γιατί η επική δραματική ταινία το «πρέπει να προβάλλεται στην αυθεντική μορφή της, να τοποθετείται σε ένα ιστορικό πλαίσιο και να συζητείται σε σχέση με αυτό».


Gone with the Wind (1939) Official Trailer - Clark Gable, Vivien Leigh Movie HD

Στο εισαγωγικό βίντεο του φιλμ, η Stewart επισημαίνει ότι η παρακολούθηση της ταινίας μπορεί να είναι άβολη ή ακόμη και επώδυνη για κάποιους. «Παρ' όλα αυτά, είναι σημαντικό οι κλασικές ταινίες του Χόλιγουντ να είναι διαθέσιμες στο κοινό στην αυθεντική μορφή τους, για προβολή και συζήτηση. Αντανακλούν το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν και καλούν τους θεατές να αναλογιστούν τις δικές τους αξίες και πιστεύω», προσθέτει μεταξύ άλλων η παρουσιάστρια.

«Η αντιμετώπιση αυτού του κόσμου [της εποχής του Αμερικανικού Εμφύλιου] μέσα από έναν φακό νοσταλγίας αρνείται τη φρίκη της δουλείας, όπως και την κληρονομιά φυλετικής ανισότητας που άφησε πίσω της», υπογραμμίζει η σχολιάστρια.

Το δεύτερο βίντεο, σύμφωνα το TMZ, είναι μια συζήτηση διάρκειας μία ώρας σχετικά με την περίπλοκη κληρονομιά της ταινίας, που μαγνητοσκοπήθηκε στο TCM Classic Film Festival τον Απρίλη του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το HBO Max απέσυρε την επική ρομαντική ταινία που αφηγείται τον έρωτα της Σκάρλετ Ο' Χάρα με τον Ρετ Μπάτλερ πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο σεναριογράφος του «12 Χρόνια Σκλάβος» John Ridley έγραψε ένα άρθρο ζητώντας την αφαίρεση του φιλμ με το αιτιολογικό ότι ωραιοποιεί την φρίκη της δουλείας. Λίγες ώρες αργότερα, το HBO Max ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει το φιλμ στην πλατφόρμα του αλλά με επεξηγήσεις για το ιστορικό πλαίσιο και τις ρατσιστικές απεικονίσεις.

Το «Όσα παίρνει ο άνεμος» είχε αποσπάσει οκτώ Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Hattie McDaniel, που υποδύθηκε την «Μάμι». Η McDaniel ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα νικήτρια της Ακαδημίας, αλλά τη νύχτα της απονομής χρειάστηκε να καθίσει χωριστά από τους συμπρωταγωνιστές της λόγω των τότε πρακτικών του φυλετικού διαχωρισμού.


Ειδήσεις σήμερα: 

Παρατείνεται για πέντε ημέρες η καραντίνα στον Εχίνο

Ξεπερνούν τις 50 οι νέες καταγγελίες για τον «ψευτογιατρό»: 17χρονος ήταν όρθιος και κατέληξε σε καροτσάκι

Το δράμα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα στη Ρόδο- «Μαμά έπρεπε να γίνει αυτό για να μας σκεφτούν;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης