Κορωνοϊός - Περού: Σκέψεις για κρατικοποίηση όλων των κλινικών

Κορωνοϊός - Περού: Σκέψεις για κρατικοποίηση όλων των κλινικών

Η κυβέρνηση του Περού πιέζει τις ιδιωτικές κλινικές να συμφωνήσουν για τα νοσήλια των ασθενών που προσβλήθηκαν από Covid-19

peru_hospitals
Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα δεν απέκλεισε χθες Τετάρτη το ενδεχόμενο οι αρχές να κρατικοποιήσουν προσωρινά τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας, εάν οι διοικήσεις τους δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση μέσα σε 48 ώρες για τα νοσήλια των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Οι ιδιωτικές κλινικές βρίσκονται σε διένεξη με την κυβέρνηση του Βισκάρα επί τρεις εβδομάδες, με το μήλο της έριδας να είναι ποιες θεωρούν δίκαιες τιμές για την περίθαλψη ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Οι αντεγκλήσεις ακολούθησαν σειρά δημοσιευμάτων για υπέρογκες χρεώσεις σε ασθενείς με τις πιο βαριές μορφές της COVID-19, που χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωση σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ αόριστον», διεμήνυσε ο Βισκάρα, πλαισιωμένος από το υπουργικό του συμβούλιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά. «Έχοντας τον νόμο και το Σύνταγμα στο πλευρό μας, μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Βισκάρα εξήγησε ότι εάν προχωρήσει, θα επικαλεστεί άρθρο του Συντάγματος το οποίο επιτρέπει στις αρχές να απαλλοτριώνουν ή να εθνικοποιούν προσωρινά ιδιωτικές περιουσίες για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ο θεμελιώδης νόμος του Περού κάνει απλά λόγο περί «δίκαιης αποζημίωσης» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η κρατικοποίηση θα διαρκέσει όσο η πανδημία του κορονοϊού, συμπλήρωσε ο αρχηγός του κράτους.

Το τελεσίγραφο του Βισκάρα καταγράφεται 100 και πλέον ημέρες αφότου η κυβέρνησή του επέβαλε lockdown σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Η κρίση έχει καταφέρει βαρύ χτύπημα στην περουβιανή οικονομία κι έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης.

Κλείσιμο
Η ένωση των ιδιωτικών κλινικών δεν αντέδρασε αμέσως στην προειδοποίηση του Βισκάρα. Διατεινόταν την Τρίτη πως η διαδικασία καθυστερεί εξαιτίας νομικών και διοικητικών κωλυμάτων.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Περού ανέρχεται σε 8.586 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 264.689 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η χώρα των Άνδεων καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής — πίσω μόνο από τη Βραζιλία — και τον έβδομο υψηλότερο στον πλανήτη, κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ειδήσεις σήμερα

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

Επιστροφή στην κανονικότητα... Τραμπ: Οι ΗΠΑ απειλούν με επιπλέον εμπορικές κυρώσεις την ΕΕ

Σερβία: Έντονες αντιδράσεις μετά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του προέδρου του Κοσόβου




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης