Νέα γκάφα συντηρητή στην Ισπανία αφήνει την Παναγία... αγνώριστη σε πίνακα

Νέα γκάφα συντηρητή στην Ισπανία αφήνει την Παναγία... αγνώριστη σε πίνακα

Ειδικοί του απαιτητικού κλάδου της συντήρησης έργων τέχνης στην Ισπανία ζητούν αυστηροποίηση της νομοθεσίας που καλύπτει τις εργασίες αποκατάστασης σε πίνακες, τοιχογραφίες και άλλα έργα

amomos-sillipsi
Ειδικοί του απαιτητικού κλάδου της συντήρησης έργων τέχνης στην Ισπανία ζητούν αυστηροποίηση της νομοθεσίας που καλύπτει τις εργασίες αποκατάστασης σε πίνακες, τοιχογραφίες κ.λπ. μετά τη μεγάλη ζημιά που υπέστη (ένας ακόμη) πίνακας στη χώρα, στα χέρια ενός... υποτιθέμενου ειδικού. Σύμφωνα με την Guardian, ένα αντίγραφο του διάσημου πίνακα «Η Άσπιλος Σύλληψις των Σεβασμίων» του καλλιτέχνη Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο προστέθηκε στη μακρά λίστα των έργων τέχνης που έχουν πέσει «θύματα» καταστροφικών λαθών κατά τη διάρκεια καθαρισμού ή συντήρησής τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ένας ιδιώτης συλλέκτης έργων τέχνης στην Βαλένθια παρέδωσε το αντίγραφο του διάσημου πίνακα σε έναν συντηρητή επίπλων, προκειμένου να τον καθαρίσει. Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, που κόστισαν περίπου 1.200 ευρώ, άφησαν το έργο πραγματικά... αγνώριστο. Η γαλήνια όψη της Παναγίας κατέληξε τελείως παραμορφωμένη και αποκρουστική, παρά τις δύο απόπειρες να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή της.


Το νέο «κρούσμα» καταστροφικής συντήρησης έργου τέχνης φέρνει στο νου μια σειρά από ανάλογα περιστατικά, με το πιο γνωστό να είναι φυσικά η «πανωλεθρία» της τοιχογραφίας «Ecce Homo» πάλι στην Ισπανία, πριν από οκτώ χρόνια. Το ολέθριο αποτέλεσμα της προσπάθειας μιας ενορίτισσας να «φρεσκάρει» τη φιγούρα του Ιησού στον τοίχο μιας εκκλησίας της πόλης Μπόρχα είχε κάνει τότε τον γύρο του διαδικτύου, προσελκύοντας τρολάρισμα από διεθνή ΜΜΕ αλλά και... αρκετούς επισκέπτες στην πόλη, που ήθελαν να δουν από κοντά την αλλόκοτη φιγούρα!



Τα επόμενα χρόνια, περισσότερα έργα τέχνης στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου έπεσαν θύματα «ατζαμήδων» συντηρητών, ερασιτεχνών ή μη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου που μεταμορφώθηκε σε Τεντέν, αλλά και οι κιτς ρόμπες σε ξυλόγλυπτα του 15ου αιώνα. Όπως φαίνεται, στην Ισπανία η συντήρηση έργων τέχνης θεωρείται τόσο... απλή υπόθεση, που ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να «αναβαθμίσει» αγάλματα και πίνακες, βάζοντας την δική του - συχνά αποτυχημένη - πινελιά.

ecce-homo
Κλείσιμο


Ο Φερνάντο Καρέρα, καθηγητής της Σχολής της Γαλικίας για τη Συντήρηση και την Αποκατάσταση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, δήλωσε στον Guardian ότι περιστατικά όπως η πρόσφατη «παραμόρφωση» του αντιγράφου της «Άσπιλης Σύλληψης» αναδεικνύου την ανάγκη να αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες μόνο εκπαιδευμένοι συντηρητές. «Δεν νομίζω ότι αυτός ο τύπος, ή γενικά αυτοί οι άνθρωποι, μπορούν να αποκαλούνται συντηρητές. Ας το παραδεχτούμε, πρόκειται για άτομα που απλά πειραματίζονται και τα κάνουν μαντάρα. Καταστρέφουν έργα».

Ο Καρέρα, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματικών Συντηρητών της Ισπανίας εξηγεί ότι η τρέχουσα νομοθεσία επιτρέπει να πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης ακόμα και άτομα που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. «Μπορείτε να φανταστείτε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει μια εγχείριση; Ή να μπορεί κάποιος να πουλά φάρμακα χωρίς άδεια φαρμακοποιού; Ή κάποιος που δεν είναι αρχιτέκτονας να μπορεί να χτίσει ένα κτίριο;» διερωτάται ο ειδικός, προσθέτοντας ότι παρόλο που οι συντηρητές είναι σίγουρα «λιγότερο σημαντικοί από τους γιατρούς», ο κλάδος του πρέπει να διαφυλαχθεί για χάρη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ισπανίας. «Βλέπουμε αυτού του είδους τα περιστατικά ξανά και ξανά, και εξακολουθούν να συμβαίνουν», υπογραμμίζει.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις σήμερα:

Συνομιλία Μιωνή-Παππά: Χωρίς απάντηση οι αποκαλύψεις για μεθόδους παρακράτους επί ΣΥΡΙΖΑ

Επιμένει η κακοκαιρία - Από το μεσημέρι και μετά οι πιο δύσκολες ώρες

Η Βικτώρια Καρύδα ξεσπά: «Τα παιδιά μου είδαν στο YouTube τη δολοφονία...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης