Τουρκικές προκλήσεις: Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στο «παζάρι» της Άγκυρας

Τουρκικές προκλήσεις: Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στο «παζάρι» της Άγκυρας

Στο διεθνές μικροσκόπιο η τουρκική επιθετικότητα, μετά τις καταγγελίες του Παρισιού που «ταρακούνησαν» το ΝΑΤΟ - Επικίνδυνο χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν τα αμερικανικά ΜΜΕ

erdogan_11111
«Βρείτε τα», ήταν η πάγια απάντηση εταίρων στην ΕΕ και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, όταν η Ελλάδα έθετε ζήτημα τουρκικού επεκτατισμού και επιθετικότητας. Το παιχνίδι επικράτησης του Ερντογάν στη Μεσόγειο, όμως, σε συνδυασμό με τον αμφίθυμο εναγκαλισμό του με τον Πούτιν, έχουν διαφοροποιήσει το κλίμα στη Δύση.

Πρώτη όρθωσε ανάστημα στην Τουρκία η Γαλλία. Οι καταγγελίες του Παρισιού προς το ΝΑΤΟ ότι φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού παρενοχλήθηκε από πλοία του τουρκικού στόλου στη Μεσόγειο «ταρακούνησαν» το ΝΑΤΟ. Δεν μπορούσε πια να το παίζει ουδέτερος. Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί είπε δυνατά αυτό που όλοι οι ομόλογοί της ήδη γνώριζαν, δίνοντας ένα τέλος στον διαχρονικό στρουθοκαμηλισμό σε ό,τι αφορά στη στάση της Τουρκίας.

Ακολούθησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό επεκτατισμό απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει».

Όλα αυτά τη στιγμή που η στενή σχέση Ερντογάν-Τραμπ αναδύεται στην επιφάνεια για ακόμα μία φορά με αφορμή το βιβλίο του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Σύσσωμα τα αμερικανικά Μίντια στρέφονται κατά του Τούρκου προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο». Εκτός των άλλων, τα τελευταία 24ωρα κάλυψαν εκτεταμένα τη δράση της Τουρκίας στη Λιβύη. Ένα μέτωπο, στο οποίο οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται καταιγιστικές. Ασχολήθηκαν, όμως, και με το γεγονός ότι η Άγκυρα διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και εναντίον της θρησκευτικής μειονότητας των Γιεζίντι, την οποία είχαν επιχειρήσει να εξοντώσουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Μόνο θετικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η τουρκική επιθετικότητα μπαίνει πλέον στο διεθνές μικροσκόπιο. Και, μάλιστα, σε μία περίοδο που η Άγκυρα έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή ερευνών έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην θαλάσσια περιοχή Καστελλόριζο-Ρόδος-Κρήτη.

Μπορεί η Αθήνα να απεύχεται ένα θερμό επεισόδιο, αλλά από την άλλη είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει για να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό αντανακλά και η προειδοποίηση του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου προς την Άγκυρα. Αλλά και η Αίγυπτος φαίνεται να ξυπνάει από τον πολιτικό της λήθαργο. Το καθεστώς Σίσι ξεπέρασε τις αναστολές του και ξεκαθάρισε πως εάν το στρατόπεδο Σάρατζ επιχειρήσει να καταλάβει τη Σύρτη, όπως επιδιώκει ο Ερντογάν, τότε θα εισέλθει άμεσα στον πόλεμο ο αιγυπτιακός στρατός στο πλευρό του Χαλίφα Χάφταρ.

Κλείσιμο
Το νέο αυτό κλίμα ίσως διευκολύνει και τις ελληνοαιγυπτιακές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Μία σχετική συμφωνία είχε καταστεί πολύ δύσκολη, λόγω παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των Αιγύπτιων διπλωματών, αλλά η πίεση που δέχεται το καθεστώς Σίσι ενδεχομένως να το υποχρεώσει να επιβάλει στο κατεστημένο του υπουργείου Εξωτερικών μία άλλη γραμμή πλεύσης από αυτή που ακολουθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στο παιχνίδι μπαίνει δυναμικά και το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Λευκωσία επιβεβαίωσε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών» που είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει ο Κύπριος πρόεδρος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, η Αθήνα παρακολουθεί το διπλωματικό παιχνίδι της Άγκυρας, το οποίο συνδυάζει «καρότο και μαστίγιο». Ωμές απειλές τη μία, προσκλήσεις για διάλογο την επόμενη. Ο διάλογος αυτός, όμως, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μέσω κλίματος εκβιασμών, και απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η Ελλάδα θέλει τον διάλογο, αλλά πρέπει να προστατεύει και τα συμφέροντά της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. «Οι Έλληνες εμπιστευόμαστε την ισχύ, τη δύναμη και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιβουλή», δήλωσε από το Κιλκίς ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 107 χρόνων από τη εκεί μάχη εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων.


Ειδήσεις σήμερα:

Απολογείται σήμερα ο «μαϊμού» ογκολόγος στον ανακριτή

Ο κορωνοϊός είναι εδώ: Τι δείχνουν οι «εξάρσεις» σε Θεσπρωτία και Θράκη

Με Φυσική και Λατινικά ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης