Βόρεια Κορέα: Γιατί η Πιονγκγιάνγκ δυναμιτίζει τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης με τη Νότια Κορέα;

Βόρεια Κορέα: Γιατί η Πιονγκγιάνγκ δυναμιτίζει τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης με τη Νότια Κορέα;

Τι κρύβεται πίσω από τη νέα όξυνση στην κορεατική χερσόνησο - Ένταση και μεταξύ Κίνας και Ινδίας στο Κασμίρ, με αιματηρό επεισόδιο

kimjong
Ένας ήδη παραζαλισμένος, από την πανδημία, πλανήτης, αλλά και από τις πρωτόγνωρες ταραχές που συγκλονίζουν την Αμερική και έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, παρακολουθεί αμήχανα δύο ακόμα εύφλεκτα μέτωπα. Δύο μέτωπα, εξίσου ενεργά και απρόβλεπτα: τη νέα όξυνση στην κορεάτικη χερσόνησο και την αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ινδίας στο Κασμίρ.

Τι και αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεμφανίστηκε μετά από ακόμα δύο εβδομάδες απουσίας στις 8 Ιουνίου; Οι φήμες περί κλονισμού της υγείας του, δεν τον εμπόδισαν να καταστρέψει με έκρηξη το γραφείο σύνδεσης με τη Νότια Κορέα στην πόλη Καεσόνγκ, κοντά στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Το γραφείο, στο οποίο στεγάζονταν οι συνομιλίες «επαναπροσέγγισης» με τη Νότια Κορέα, βρισκόταν σε περιοχή, η οποία αποτελεί ειδική οικονομική ζώνη στην κορεατική μεθόριο που διοικείται τόσο από τη Βόρεια όσο και από τη Νότια Κορέα. Έτσι, η Πιονγιάνγκ όχι μόνο έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τη Σεούλ, αλλά προχώρησε στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει σημειωθεί από το 2010.

North Korea blows up office used for South Korea talks


Κλείσιμο
Η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη ήταν η πρώτη που είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή. Η ισχυρότερη γυναίκα της Βόρειας Κορέας είχε απειλήσει τη Νότια Κορέα ότι επρόκειτο να γίνει μάρτυρας μιας «τραγικής σκηνής του άχρηστου γραφείου συνδέσμου Βορρά-Νότου που θα καταρρεύσει πλήρως». Μετά την έκρηξη, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι θα επανατοποθετήσει στρατεύματα, θα επανεγκαταστήσει οπλισμένους συνοριακούς σταθμούς και θα συνεχίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχές πρώτης γραμμής, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό όλες τις συμφωνίες συμφιλίωσης που είχαν επιτευχθεί με τη Νότια Κορέα μόλις πριν από δύο χρόνια.

Γνώστες της περιοχής κάνουν λόγο για μια χορογραφημένη επίδειξη θυμού εκ μέρους της Πιονγιάνγκ που έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον και στη Σεούλ, εν μέσω του τέλματος στο οποίο έχει οδηγηθεί η πυρηνική διπλωματία. Η κατεδάφιση ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πιο προκλητική πράξη της Βόρειας Κορέας, από τότε που ξεκίνησε τις πυρηνικές συνομιλίες το 2018. Να σημειωθεί, όμως, ότ το κτίριο στην παραμεθόρια πόλη του Καεσόνγκ ήταν άδειο. Ορισμένοι εξωτερικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η Βόρεια Κορέα θα καταφύγει σε πρόκληση για να αποσπάσει εξωτερικές παραχωρήσεις, διότι η οικονομία της πιθανότατα επιδεινώθηκε εξαιτίας της πρόσφατης επέκτασης των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της. Η πανδημία του κορωνοϊού επίσης έπαιξε ρόλο.

Η σχέση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα έχει περάσει από σαράντα κύματα. Η χρονίζουσα διαμάχη αναζωπυρώθηκε, όταν Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Νότια για «αποτυχία» στο να εμποδίσει ακτιβιστές να πετούν φυλλάδια εναντίον της Πιονγκγιάνγκ. Αυτοί ήταν που έστελναν ρύζι και φυλλάδια με προπαγανδιστικό περιεχόμενο εναντίον του καθεστώτος, συχνά χρησιμοποιώντας μπαλόνια που πετούν πάνω από τα σύνορα, ή μπουκάλια στη θάλασσα. Πολλές χώρες πάντως έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Ένταση, όμως, σημειώθηκε και στο Κασμιρ, μεταξύ Κίνας και Ινδίας, μετά από δεκαετίες ηρεμίας. Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην κοιλάδα Γκαλγουάν. Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πεκίνο ότι παραβίασε την συνοριογραμμή που έχει καθοριστεί από τον πόλεμο του 1962. Από την πλευρά του, το Πεκίνο επιμένει ότι βρίσκεται σε θέση άμυνας, παραμένοντας προσηλωμένο στη διατήρηση της ειρήνης. Ανταπάντησε, όμως, ότι εξέλαβε κάποιες ενέργειες των Ινδών ως πρόκληση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία απολαμβάνει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ινδία και Κίνα πολέμησαν το 1962 για τα σύνορά τους και από τότε τα δύο κράτη προσπαθούν να βρουν μία «κοινά αποδεκτή γραμμή» για τις αμφισβητούμενες περιοχές. Γεγονός παραμένει ότι η κατάσταση κλιμακώθηκε τόσο που έφτασε να σημειωθούν οι πρώτες απώλειες ζωής μετά από 45 ολόκληρα χρόνια. Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, Ένας Ινδός αξιωματικός και δύο οπλίτες, ενώ νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους νεκρούς. Για να κατανοήσει κανείς την τωρινή σύγκρουση, οφείλει να γνωρίζει ότι η επίμαχη περιοχή, η οποία εκτείνεται περίπου 3.500 χιλιόμετρα στο σημείο των συνόρων, αποκαλείται «Γραμμή πραγματικού ελέγχου». Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι από τον Μάιο, όπου και είχαν συγκεντρωθεί στρατιώτες και από τις δύο χώρες, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό.


Ειδήσεις σήμερα:

Απαγωγή Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη: Γιατί και πότε έδωσαν κοκτέιλ ναρκωτικών στη 10χρονη;

Με ξεκάθαρη στήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα για το θέμα της ΑΟΖ επιστρέφει ο Μητσοτάκης

Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Κίνα: Ακυρώθηκαν 1.255 πτήσεις στο Πεκίνο - 31 νέα κρούσματα













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης