Νέα πρόκληση Μπαχτσελί: Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

Νέα πρόκληση Μπαχτσελί: Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

Ο ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος ζητά να ανοίξουν οι πόρτες της Αγίας Σοφίας για λατρευτικούς λόγους - «Να βρίσκεται το τέμενος σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων»

bahceli
Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική η Άγκυρα, με επίκεντρο την Αγία Σοφία. Αυτή τη φορά, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και πρόεδρος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων.

«Η θέση του MHP είναι πολύ ξεκάθαρη. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων και οι πόρτες του πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους», αναφέρει ο Μπαχτσελί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Παρέμβαση του State Department

Οι δηλώσεις του εθνικιστή πολιτικού έρχονται λίγα 24ωρα μετά την παρέμβαση του αμερικανικού State Department που είχε επισημάνει ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα του μνημείου, διαφωνώντας με τη μετατροπή του σε τέμενος. «Η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών», αναφέρει η έκθεση.


Μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες για το 2019, το αμερικανικό ΥΠΕΞ στηρίζει τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Η έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο υψώνει τείχος στην πρόθεση του Ερντογάν να μετατρέψει το λίκνο της ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, σε τέμενος.

Κλείσιμο
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Ειδήσεις σήμερα: 

Έχει ο Ντόναλντ Τραμπ νευρολογικό πρόβλημα;

«Βράζουν» οι ΗΠΑ μετά από ακόμα έναν θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά

Η Μαντλίν «ίσως να είναι ακόμα ζωντανή» λέει ο Γερμανός εισαγγελέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης