Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Βγάλτε το γόνατο από το λαιμό μας»: Ράγισαν καρδιές στο «αντίο» στη Μινεάπολη

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Βγάλτε το γόνατο από το λαιμό μας»: Ράγισαν καρδιές στο «αντίο» στη Μινεάπολη

Ανατριχίλα από τη σιωπή για 8΄46΄΄ στην τελετή στη μνήμη για τον 46χρονο Αφροαμερικανό - Μήνυση κατά Τραμπ για τα χημικά έξω από τον Λευκό Οίκο

GEORGE-FLOYD-ARTHROU
Μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ και άλλων ομοσπονδιακών αξιωματούχων υπέβαλε η οργάνωση American Civil Liberties Union για την επίθεση έξω από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα σε διαδηλωτές για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ προκειμένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο στο χέρι έξω από εκκλησία στην Ουάσινγκτον.

Στη μήνυση ο Τραμπ και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατηγορούνται «για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και για παράνομη συνωμοσία για να παραβιάσουν αυτά τα δικαιώματα».

Trump Visits Church After Police Clear Protesters With Tear Gas | Morning Joe | MSNBC


Εντωμεταξύ ο διάσημος ράπερ Κάνιε Γεστ προσέφερε το ποσό των δύο εκατ. δολαρίων στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ δημιούργησε ένα ίδρυμα το οποίο θα καλύψει και τα δίδακτρα του πανεπιστημίου της 6χρονης σήμερα κόρης του. Η είδηση αυτή προστίθεται στις αμέτρητες επώνυμες και ανώνυμες πράξεις συμπαράστασης προς τους οικείους του άτυχου 46χρονου, το μνημόσυνο του οποίου παρακολούθησαν διαδικτυακά εκατομμύρια άτομα απ’ όλο τον πλανήτη. Δωρεές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων έχουν επίσης συγκεντρωθεί για τις εγγυήσεις των διαδηλωτών που βρίσκονται επί δέκα ημέρες στους δρόμους, με εκατοντάδες από αυτούς να συλλαμβάνονται.

Η επιμνημόσυνη τελετή για τον Φλόιντ πραγματοποιήθηκε στη Μινεάπολη. Την πόλη, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αλλά και δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου. Στην τελετή πρωτοστάτησε ο Αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ενώ παραβρέθηκαν στενοί συγγενείς και φίλοι.

Κλείσιμο
Ο βετεράνος ακτιβιστής των Αφροαμερικανών, πολιτικός σχολιαστής του CNN και υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατήγγειλε τον ρατσισμό και κάλεσε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης να λογοδοτήσει. «Ο λόγος που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να είμαστε αυτό που θέλαμε να είμαστε και να ονειρευόμαστε είναι επειδή είχατε το γόνατό σας στο λαιμό μας», δήλωσε σχηματικά ο ιδρυτής του Εθνικού Δικτύου Δράσης.

'Get your knee off our necks': Al Sharpton delivers eulogy at Floyd memorial


Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόϊντ μίλησε για την παιδική ηλικία που μοιράστηκε μαζί του. Διηγήθηκε τις αταξίες τους, τα ζεστά τραπέζια με τη μαμά τους, τη γενναιοδωρία του Τζορτζ που είχε πάρει υπό την προστασία του άλλα παιδιά του σχολείου. Τελετή μνήμης θα πραγματοποιηθεί και το ερχόμενο Σάββατο στην Βόρεια Καρολίνα, εκεί όπου ζει η αδερφή του Φλόϊντ, ενώ τη Δευτέρα το Χιούστον θα τιμήσει τη μνήμη του σε μία ειδική εκδήλωση.

Η πιο ανατριχιαστική στιγμή, πάντως, της χθεσινής τελετής ήταν όταν ο Σάρπτον ζήτησε από τους παριστάμενους να μείνουν σιωπηλοί για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσον χρόνο, δηλαδή, βρέθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος έχει συλληφθεί και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 40 ετών.

WATCH: George Floyd memorial holds moment of silence for 8 minutes, 46 seconds


Παράλληλα, έλαβε χώρα και η ακρόαση εγγύησης για τους τέσσερις δράστες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως και 40 έτη, σε περίπτωση που καταδικαστούν. Καθ’ όλη τη διαδικασία, το δικαστήριο προστατευόταν από μέλη της Εθνοφρουράς. Οι δικηγόροι των τεσσάρων πρώην αστυνομικών προσπάθησαν να πείσουν το δικαστή, ώστε να αφεθούν οι πελάτες τους ελεύθεροι μέχρι τη δίκη. Έδωσαν, μάλιστα, και στίγμα της αμυντικής στρατηγικής που θα ακολουθήσουν.

Οι τρεις άλλοι υποδεικνύουν ως αποκλειστικό ένοχο και υπαίτιο τον Ντέρεκ Τσόβιν. Τον άνθρωπο που κράτησε το γόνατό του 8 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα στο λαιμό του Φλόiντ. Ισχυρίζονται ότι ήταν ανώτερος τους και άρα δεν θα μπορούσαν να παρέμβουν, ούτε να τον αμφισβητήσουν, ακόμα και αν το ήθελαν. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του νεότερου αστυνομικού πρόβαλε το επιχείρημα ότι ήταν μονάχα η τρίτη βάρδια του πελάτη του και ο Τσάβιν ήταν ο προϊστάμενός του. Η εγγύησή τους ορίστηκε στο ένα εκατομμύριο δολάρια.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις, τα επεισόδια και τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Ένα από αυτά, έλαβε χώρα στη Φλόριντα. Αστυνομικός κινητοποίησε με το γόνατό του έναν Αφροαμερικανό διαδηλωτή. Το τοπικό αστυνομικό τμήμα ανακοίνωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα μετά από την κυκλοφορία του βίντεο στα κοινωνικά μέσα.

Sarasota police officer under investigation after kneeling on man's neck during arrest


Η δολοφονία του Φλόϊντ έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να συνεχίζει να κατακλύζει δεκάδες πόλεις. Επώνυμοι δίνουν το παρόν, όπου και αναμειγνύουν τις φωνές τους με αυτές του απλού κόσμου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του αυτό που εδώ και πολλές ημέρες συζητιόταν: την παρείσφρηση ακραίων ομάδων και ατόμων που προκαλούν τα επεισόδια και τις εντάσεις. Τα χαρακτήρισε «εξτρεμιστικά ταραχοποιά στοιχεία». Για του λόγου το αληθές, στο Λας Βέγκας συνελήφθησαν τρία μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης.

Ένταση πάντως παρατηρείται και εντός του Λευκού Οίκου. Το πολιτικό μέλλον του υπουργού άμυνας Μαρκ Εσπερ, μετά τη διαφοροποίησή του, μοιάζει αβέβαιο. Ο πρώην υπουργός Τζιμ Μάτις επιτέθηκε ανοιχτά κατά του Τραμπ. Τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για μεγάλες διαφωνίες και διχόνοιες μέσα στον κλειστό πυρήνα του Προέδρου, με τα νούμερα της απήχησής του να καταβαραθρώνονται.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, απέστειλε επιστολή στον Τραμπ, εκφράζοντας ανησυχία για την αυξημένη παρουσία δυνάμεων επιβολής του νόμου στην αμερικανική πρωτεύουσα. Το Twitter δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσει τον λογαριασμό του Τραμπ και ο αντίπαλός του Τζο Μπάϊντεν έχει δει τις χορηγίες του να εκτοξεύονται.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πρόκληση: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά ύδατα

Σοκ από τις ΗΠΑ: 8χρονο κοριτσάκι «έσβησε» από τον νέο κορωνοϊό στη Βόρεια Καρολίνα

Ινδία: Φρίκη και κατακραυγή - Τάισαν έγκυο ελεφαντίνα ανανά με κροτίδα και την σκότωσαν (σκληρές εικόνες)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης