Κορωνοϊός - Βραζιλία: Ξεπέρασε την Ιταλία σε νεκρούς

Κορωνοϊός - Βραζιλία: Ξεπέρασε την Ιταλία σε νεκρούς

Στην 3η θέση της θλιβερής κατάταξης η Βραζιλία, πίσω μόνο από ΗΠΑ και Αγγλία

covid_brazil2
Η Βραζιλία μετατράπηκε χθες Πέμπτη στη χώρα που κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που ξεπέρασαν τα 34.000, αφήνοντας πίσω την Ιταλία, αφού κατέγραψε νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες.

Οι 1.473 θάνατοι που κατέγραψε το υπουργείο Υγείας αύξησαν σε 34.021 το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασαν τα 614.941 (+30.925 σε 24 ώρες). Χειρότερα, οι επίσημοι αριθμοί είναι, όπως λένε ειδικοί, πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει πλέον λιγότερους θανάτους μόνο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βραζιλία έχει τριπλάσιο αριθμό από την Ιταλία, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη και κατέγραφε ως χθες Πέμπτη 33.689 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, η Βραζιλία καταγράφει 153 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 557,2 στην Ιταλία και 585,8 στο ΗΒ.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, η Βραζιλία βρίσκεται σε απόλυτους αριθμούς στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου καταμετρώνται περί τα 1.870.000, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Κλείσιμο
Το ρεκόρ θανάτων έσπασε για τρίτη συναπτή μέρα: την Τετάρτη είχαν καταγραφεί 1.349, την Τρίτη 1.262.

Τα δεδομένα του υπουργείου δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τις 22:00 της Πέμπτης (τοπική ώρα· 04:00 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας), χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση για την καθυστέρηση. Κανονικά δημοσιοποιούνται καθημερινά περί τις 17:00.

Η Βραζιλία οδεύει να συμπληρώσει τρεις εβδομάδες χωρίς υπουργό Υγείας, μετά την παραίτηση του Νέλσον Τάιχ, τον οποίο αντικαθιστά, σε μεταβατικό ρόλο, ο ως πρότινος υφυπουργός Υγείας Εντουάρντου Παζουέλου, στρατηγός εν ενεργεία.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη στη χώρα, συνεχίζει να δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, με 8.560 θανάτους επί συνόλου 129.200 κρουσμάτων μόλυνσης, ακολουθούμενη από το Ρίο ντε Ζανέιρο (6.327 θάνατοι, 60.032 κρούσματα μόλυνσης). Μολαταύτα, και στις δύο πολιτείες άρχισε αυτή την εβδομάδα η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στις φτωχές πολιτείες του βορρά, ιδίως στην Αμαζόνας (2.183 νεκροί) και στην Παρά (3.416), καθώς και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπως στη Σεαρά (3.813) και στην Περναμπούκ (3.124).

Την ώρα που η επιδημιολογική καμπύλη συνεχίζει να καταγράφει άνοδο, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να απαιτεί να αποκατασταθεί η λειτουργία όλων των τομέων της οικονομίας, διότι λέει πως αυτό που τον απασχολεί είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, και να αμφισβητεί τα μέτρα περιορισμού που ανακοίνωσαν πρακτικά όλοι οι κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Μεξικό: Άλλοι 816 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Κορωνοϊός - Κίνα: Πέντε κρούσματα και τρεις ασυμπτωματικοί σε 24 ώρες

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης