Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις και οργή για 7η μέρα στις ΗΠΑ - Επίθεση Μπάιντεν σε Τραμπ

Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις και οργή για 7η μέρα στις ΗΠΑ - Επίθεση Μπάιντεν σε Τραμπ

Επίθεση του υποψηφίου των Δημοκρατικών κατά του Αμερικανού προέδρου  - Για πρόκληση ταραχών στη Μινεάπολη διώκεται 28χρονος - Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη μέχρι την Κυριακή – Τη Δευτέρα η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ

ny-york-floyd-0
Κλίμα οργής συνεχίζει να επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του. Παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα κατεβάσει τον στρατό, επιβάλλοντας το δόγμα «νόμος και τάξη», οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε μεγάλες πολεις για 7η ημέρα.

Όπως ανακοινώθηκε 18.000 μέλη της Εθνοφρουράς βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις επιβολής της τάξης σε 29 Πολιτείες, ενώ ο αριθμός θα αυξηθεί. Επίσης, 1.500 Εθνοφρουροί από άλλες Πολιτείες θα σταλούν στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζόζεφ Λένγκιελ που είναι και ο επικεφαλής, μολονότι το βράδυ της Δευτέρας οι κινητοποίήσης ήταν στα ίδια ή και αυξημένα επίπεδα, μειωμένο ήταν το επίπεδο της βίας.

Βαρύ είναι το κλίμα και σε πολιτικό επίπεδο, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ανησυχεί περισσότερο για την επανεκλογή του παρά για τη χώρα. Σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας που θα εκφωνήσει στη Φιλαδέλφεια, ο Μπάιντεν κάνει λόγο για επικοινωνιακή επιχείρηση.

«Όταν ειρηνικοί διαδηλωτές απομακρύνονται έπειτα από εντολή του προέδρου από τον περίβολο του οίκου του λαού, του Λευκού Οίκου, με τη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης, για να οργανωθεί μια επικοινωνιακή επιχείρηση μπροστά από μια σεβαστή εκκλησία, δικαιωματικά μπορούμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος ανησυχεί περισσότερο για την εξουσία παρά για τις ηθικές αρχές. Ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να υπηρετήσει τα πάθη της (εκλογικής) βάσης του από τις ανάγκες εκείνων με τους οποίους υποτίθεται ασχολείται», αναμένεται ότι θα πει.

Μάλιστα θα χαρακτηρίσει «ηλεκτροσόκ για τη χώρα μας. Για όλους εμάς» τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ πριν μία εβδομάδα. Ωστόσο ο Μπάιντεν θα δώσει και μια υπόσχεση. «Δεν θα εκμεταλλευτώ τον φόβο και τον διχασμό. Δεν θα υποδαυλίσω το μίσος. Θα επιδιώξω να επουλώσω τις φυλετικές πληγές που για καιρό εξαπλώνονταν σαν γάγγραινα σε αυτή τη χώρα και όχι να τις χρησιμοποιήσω για πολιτικό όφελος», συμπληρώνει.


George Floyd protesters met with violence from police across US
Κλείσιμο


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη φιέστα του Τραμπ 

Η επίθεση του Μπάιντεν κατά του αντιπάλου του γίνεται μετά τις έντονες επικρίσεις που έχει δεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος που πόζαρε τη Δευτέρα σε μια εκκλησία κοντά στον Λευκό Οίκο κρατώντας τη Βίβλο, την ώρα που δυνάμεις ασφαλείας με τη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών απομάκρυναν τους διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, οι Μυστικές Υπηρεσίες που ασχολούνται με την προστασία του προέδρου, έκλεισαν τους δρόμους περιμετρικά του Λευκού Οίκου.

Σε δεκάδες πόλεις έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας, για πρώτη φορά μετά τις ταραχές που προκάλεσε η δολοφονία το 1968 του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. 


Backlash Follows Trump’s Visit To Church In Washington, D.C. | TODAY



Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη μέχρι την Κυριακή


Παράλληλα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε χθες θα μείνει σε ισχύ έως την Κυριακή 7 Ιουνίου.

Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο μετά τις βίαιες διαδηλώσεις και τις λεηλασίες, ενώ ισχύει από τις 20:00 τοπική ώρα έως τις 5:00 το πρωί.

Ωστόσο, παρά την απαγόρευση, η Νέα Υόρκη και κυρίως η συνοικία Μιντάουν μετατράπηκε σε εστία ταραχών το βράδυ. Σε ισχύ βρίσκεται η διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ουάσινγκτον, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται χθες.

Κριτική στον Μπιλ ντε Μπλάζιο άσκησε και ο Άντριου Κουόμο, που υποστήριξε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που ο δήμαρχος αλλά και η αστυνομία αντιμετώπισαν τις διαμαρτυρίες. Οι δύο άνδρες έχουν μακρά διαμάχη και ο Κουόμο υποστήριξε ότι «ο δήμαρχος υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος».

Σύμφωνα με τον Κουόμο, η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα έπρεπε να κινητοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό από τους 38.000 αστυνομικούς της, για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά λεηλασιών και βανδαλισμών.

Επιπλέον, επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την απάντησή του στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε τη θέση του και τη δυνατότητα δημόσιου λόγου που έχει για να επικεντρωθεί κυρίως σε όσους κάνουν λεηλασίες, προκειμένου να «μην χρειαστεί να μιλήσει για τη δολοφονία» του Τζορτζ Φλόιντ.



Παρέμβαση Τραμπ στη Νέα Υόρκη

«Λάδι στη φωτιά» επιχείρησε να βάλει ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω twitter, καλώντας τη Νέα Υόρκη να καλέσει την Εθνοφρουρά. «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΕ ΥΟΡΚΗΣ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ. Τα καθάρματα και οι ηττημένοι σε διαλύουν. Δράστε γρήγορα. Μην κάνετε το ίδιο φρικτό και θανατηφόρο λάθος που κάνατε με τους οίκους ευγηρείας», έγραψε, παραπέμποντας στον κορωνοϊό.



Λίγο νωρίτερα είχε καυχηθεί ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε πρόβλημα το βράδυ, αντίθετα έγιναν πολλές συλλήψεις και καλή δουλειά από όλους. «Συντριπτικές δυνάμεις ασφαλείας. Κυριαρχία, Ομοίως, στη Μινεάπολη ήταν υπέροχα (σε ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ!)», έγραψε, προκαλώντας αντιδράσεις, κι ενώ ακόμη είναι νωπές οι εικόνες που δείχνουν ότι δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές κοντά στον Λευκό Οίκο, πριν ο Τραμπ μιλήσει.


Τη Δευτέρα η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ

Παράλληλα, η οικογένεια του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ που έχασε τη ζωή του επειδή ένας αστυνομικός του στέρησε τον αέρα με το γόνατό του, ανακοίνωσε ότι οι τελετές για τη μνήμη του θα γίνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η κηδεία θα γίνει δημόσια, στο Χιούστον, ενώ θα υπάρξει και μία ιδιωτική τελετή σε μη προσδιορισμένη τοποθετία στις 9 Ιουνίου. Τα έξοδα της κηδείας θα καλύψει ο βετεράνος παλαιστής του μπόξ Φλόιντ Μειγουέδερ. Σύμφωνα με την εκδήλωση, θα βρίσκονται στην κηδεία και εξέχοντα άτομα, χωρίς να κατονομάζονται.


Εμπρησμοί καταστημάτων, συγκρούσεις με την αστυνομία, τραυματισμοί και πλιάτσικο

Οι προσπάθειες των αρχών δεν φαίνεται να βάζουν φρένο στην οργή των διαδηλωτών, που πυρπόλησαν καταστήματα στο Λος Άντζελες, λεηλάτησαν μαγαζιά στη Νέα Υόρκη και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, με αποτέλεσμα 4 αστυνομικοί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ως τραυματίες.

Ο διοικητής της αστυνομίας του Σεντ Λούις ανέφερε ότι περίπου 200 άτομα προέβησαν σε λεηλασίες και πέταξαν πυροτεχνήματα και πέτρες εναντίον των αστυνομικών. «Τι συμβαίνει; Πώς γίνεται αυτό; Ο (Τζoρτζ) Φλόιντ σκοτώθηκε κάπου αλλού και καταστρέφουν πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα», είπε σε δημοσιογράφους.

Άλλος ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε σε διαδηλώσεις στο Λας Βέγκας, ενώ άλλος ένας «ενεπλάκη σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς» στην ίδια περιοχή, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις και σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένου ενός που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Μπρονξ.


Military vehicles move outside White House amid protests


Ένας άνδρας συνελήφθη και διώκεται για υποκίνηση μίσους

Την ίδια ώρα, ο 28χρονος Μάθιου Λι Ρούπερτ διώκεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο για υποκίνηση μίσους. Είναι η πρώτη δίωξη των ομοσπονδιακών αμερικανικών αρχών μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, εδώ και μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο 28χρονος πήγε να διαδηλώσει στη Μινεσότα με εκρηκτικά, έχοντας ταξιδέψει 500 χιλιόμετρα για να πάει στα νότια της Μινεάπολις. Έγγραφα που κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο αναφέρουθν ότι στόχος του ήταν να λεηλατήσει και να προκαλέσει ζημιές. Ακριβώς επειδή μετακινήθηκε από τη μία Πολιτεία στην άλλη, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να του ασκήσουν δίωξη.

Σε ένα βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος στο διαδίκτυο στις 29 Μαΐου, ο Ρούπερτ διακρίνεται να δίνει αυτοσχέδιες βόμβες και να ενθαρρύνει και άλλα πρόσωπα να τις εκτοξεύσουν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, εξήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Έχω βόμβες, αν κάποιοι από εσάς θέλουν να τις εκτοξεύσουν… Περίμενε, έχω κι άλλες… Ανάψτε τις και ρίξτε τις», ακούγεται να λέει. Στα έγγραφα δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις πολιτικές πεποιθήσεις του.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε καταφύγιο πέντε ορόφους... κάτω από τη γη «ταμπουρώθηκε» ο Τραμπ όταν ξέσπασαν οι ταραχές!

Δόγμα «νόμος και τάξη» από τον Τραμπ: Στρατός στον Λευκό Οίκο - Δείτε βίντεο

Ο Τραμπ βγάζει τον στρατό στην Ουάσινγκτον και αποκαλεί «τρομοκράτες» τους ταραχοποιούς διαδηλωτές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης