Χάος στις ΗΠΑ: Τραυματισμοί αστυνομικών από σφαίρες και λεηλασίες καταστημάτων

Χάος στις ΗΠΑ: Τραυματισμοί αστυνομικών από σφαίρες και λεηλασίες καταστημάτων

 Ο επίσκοπος της εκκλησίας στην Ουάσινγκτον, Μάικλ Κάρι, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκριναν τη χρήση από τον Ντόναλντ Τραμπ του ιστορικού ναού για μια φωτογράφιση -  Σε δεκάδες πόλεις έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας, για πρώτη φορά μετά τις ταραχές που προκάλεσε η δολοφονία το 1968 του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

floyd-epeisodia
Καζάνι που βράζει οι ΗΠΑ, με τις ταραχές να αποδεικνύουν το μεγεθος της οργής στην αμερικανική κοινωνία και τον Ντόναλντ Τραμπ να γνωρίζει δημοσκοπική κατρακύλα. Σε αυτό το έκρυθμο σκηνικό, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την κινητοποίηση του στρατού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε την οργή, την Δευτέρα, καθώς πόζαρε σε εκκλησία κοντά στον Λευκό Οίκο κρατώντας τη Βίβλο στα χέρια του, αφού δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Η αμερικανική Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία του προέδρου, έκλεισε σήμερα, μέχρι νεωτέρας, τους δρόμους περιμετρικά του Λευκού Οίκου, μεταδίδουν ΜΜΕ.

Χάος στη Νέα Υόρκη

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν καταστήματα στο Λος Άντζελες, λεηλάτησαν μαγαζιά στη Νέα Υόρκη και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, όπου τέσσερις αστυνομικοί μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, χωρίς η ζωή τους να κινδυνεύει.

Κλείσιμο
Ο Τζον Χέιντεν, διοικητής της αστυνομίας του Σεντ Λούις, δήλωσε πως περίπου 200 διαδηλωτές προέβησαν σε λεηλασίες και πέταξαν πυροτεχνήματα και πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

«Τι συμβαίνει; Πώς γίνεται αυτό; Ο (Τζoρτζ) Φλόιντ σκοτώθηκε κάπου αλλού και καταστρέφουν πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα», είπε σε δημοσιογράφους.

Ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Λας Βέγκας, επιβεβαίωσε η αστυνομία της πόλης σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Ένας άλλος αστυνομικός «ενεπλάκη σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς» στην ίδια περιοχή, προστίθεται. Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις και σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένου ενός που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Μπρονξ.

«Εάν μια πόλη ή μια πολιτεία αρνείται να αναλάβει την αναγκαία δράση για να υπερασπιστεί τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της, τότε θα αναπτύξω τον στρατό των ΗΠΑ και θα επιλύσω σύντομα το πρόβλημα για εκείνους», υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι Τζ. Μπ. Μπρίτζκερ απηύθυνε σήμερα έκκληση για υπομονή, επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Δεσμεύτηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, εάν ο Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του περί στρατιωτικής επέμβασης.

«Μπορούμε να αποκλιμακώσουμε την ένταση, όχι όμως όταν ο πρόεδρος τάσσεται υπέρ του στρατού και του νόμου και της τάξης και της κυριαρχίας», σημείωσε σε δηλώσεις του στο MSNBC.

«Θα τον πολεμήσουμε (δικαστικά) και θα τον οδηγήσουμε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο».

Επίσκοπος της εκκλησίας στην Ουάσινγκτον  για την επίσκεψη Τραμπ: Χρησιμοποίησε τη Βίβλο για πολιτικούς σκοπούς

Μετά τις δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος πόζαρε για να φωτογραφηθεί μαζί με την κόρη του Ιβάνκα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ στην επισκοπική εκκλησία St. John's, κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ο επίσκοπος της εκκλησίας στην Ουάσινγκτον Μάικλ Κάρι ήταν μεταξύ εκείνων που επέκριναν τη χρήση από τον Ντόναλντ Τραμπ του ιστορικού ναού για μια φωτογράφιση.

«Κάνοντας κάτι τέτοιο, χρησιμοποίησε έναν ναό και την Ιερά Βίβλο για κομματικούς πολιτικούς σκοπούς», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter. Η συγκεκριμένη εκκλησία υπέστη μικρές ζημιές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το βράδυ της Κυριακής.

Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το Πολιτιστικό Κέντρο Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην Ουάσινγκτον.

Λεηλασίες και στο Χόλιγουντ

Στη Νέα Υόρκη, τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραψαν πλήθη να σπάνε παράθυρα και να λεηλατούν πολυτελή καταστήματα στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν πριν από την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ. Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινήσει από τις 20:00.

Στο Χόλιγουντ, δεκάδες άνθρωποι καταγράφηκαν από τον τηλεοπτικό φακό να λεηλατούν ένα φαρμακείο. Το πλήθος έσπασε παράθυρα σε ένα καφέ και δύο εστιατόρια.



Σε δεκάδες πόλεις έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας, για πρώτη φορά μετά τις ταραχές που προκάλεσε η δολοφονία το 1968 του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η Εθνοφρουρά έχει αναπτυχθεί σε 23 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον.

Ειδήσεις σήμερα

Άνοιγμα συνόρων για τουρισμό στην Ελλάδα ζητούν Βρετανία και Ιταλία

Προανακριτική Novartis: Νέα έγγραφα-«φωτιά» στη Βουλή από τον εισαγγελέα Αγγελή

Θεαματική σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης αλλοδαπών για ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης